Božični recept za torto Prava zimska pravljica!

Božični recept za torto Prava zimska pravljica! (foto: Midva kuhava Press) Midva kuhava Press
20. 12. 2018

Še ne veste, s katero jedjo bi ob božični večerji resnično naredili vtis? Mercatorjeva #Blogomana Midva kuhava, Blaž in Tjaša stavita na torte.

Po njunem mnenju so prav sladice tiste o katerih se govori še dolgo potem, ko posodo pospravite v stroj. Prav zato vam priljubljena blogerja predlagata, da izberete čudovite okuse gozdnih sadežev in osvežilnega jogurta.

Pet nasvetov preden se lotite božične večerje:

  • Vaja dela mojstra!
  • Vzemite si čas in se z užitkom lotite dela
  • Zavrtite si pesmi z najljubšega albuma in se v ritmu glasbe pomikajte po kuhinji
  • Živila nakupite dan prej, da vas ne zajame praznična mrzlica
  • Jedi pripravite postopoma, če je le mogoče kakšno že dan ali dva pred večerjo

RECEPT ZA BOŽIČNO TORTO

Sestavine:

  • 3 jajca
  • 20 g moke
  • 50 g mletih orehov
  • 50 g belega sladkorja
  • Čajna žlička pecilnega praška
  • 500 ml sladke smetane
  • 12 želatininih lističov
  • 6 jedilnih žlic sladkorja v prahu
  • 300 g gozdnih sadežev
  • Žlica limoninega soka
  • 300 g sadnega jogurta
  • 300 g grškega jogurta z okusom pomaranče
  • Mleti cimet

Biskvit:

Jajca razbij in loči rumenjake od beljakov, ker so se skregali. Beljake namlati v trd sneg, rumenjake pa s sladkorjem penasto stepi. V ločeni posodi zmešaj orehe, moko in pecilni prašek, nato pa jih stresi k rumenjakom. Vse skupaj električno zmiksaj. Na koncu nežno s spatulo primešaj še sneg iz beljakov. Pečico razkuri na 180 ºC in jo zaposli s peko biskvita za 10-15 minut. Ko se biskvit shladi, okoli njega zategni obroč za torte, ki ga po notranji strani obdaš z acetatno folijo. Biskvit dobro namoči z mlekom.

Pomarančna krema:

V posodi zmešaj jogurt, cimet in sladkor v prahu. Liste želatine namoči v hladni vodi in počakaj, da nabreknejo. Ožemi jih in raztopi v kozici nad nizkim ognjem. Ko se želatina povsem raztopti, jo z električnim mešalnikom primešaj k jogurtu.Sladko smetano stepi do čvrstega in jo s spatulo zmešaj z jogurtovo zmesjo. Pomarančno kremo prelij čez biskvit, jo poravnaj, nato pa nastajajočo torto postavi na hladno, da se krema učvrsti.

Jabolčna krema:

Postopek pri tej kremi je identičen kot pri prejšnji, le da uporabiš jabolčni jogurt. Jabolčno kremo prelij čez strjeno pomarančno kremo in jo poravnaj. Torta zopet roma nazaj v hladilnik.

Žele iz gozdnih sadežev:

Gozdne sadeže pošpricaj z limoninim sokom in zasuj s sladkorjem v prahu, nato pa jih segrevaj, da se zmehčajo. Gozdno zmes precedi, da se znebiš nadležnih pešk, nato pa jo vrni nad ogenj. Želatino namoči, ožemi in vrzi k sadežem, nato pa mešaj, da se povsem raztopi. Ko se osnova iz gozdnih sadežev ohladi do mlačnega, jo zliješ na jabolčno plast.

Zdaj se moraš žal od torte posloviti vsaj za 6 ur. Priporočava, da treniraš potrpežljivost in na tortico pozabiš do prihodnjega dne.

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri