Božični recept za torto Prava zimska pravljica!

20. 12. 2018
Deli
Božični recept za torto Prava zimska pravljica! (foto: Midva kuhava Press)
Midva kuhava Press

Še ne veste, s katero jedjo bi ob božični večerji resnično naredili vtis? Mercatorjeva #Blogomana Midva kuhava, Blaž in Tjaša stavita na torte.

Po njunem mnenju so prav sladice tiste o katerih se govori še dolgo potem, ko posodo pospravite v stroj. Prav zato vam priljubljena blogerja predlagata, da izberete čudovite okuse gozdnih sadežev in osvežilnega jogurta.

Pet nasvetov preden se lotite božične večerje:

  • Vaja dela mojstra!
  • Vzemite si čas in se z užitkom lotite dela
  • Zavrtite si pesmi z najljubšega albuma in se v ritmu glasbe pomikajte po kuhinji
  • Živila nakupite dan prej, da vas ne zajame praznična mrzlica
  • Jedi pripravite postopoma, če je le mogoče kakšno že dan ali dva pred večerjo

RECEPT ZA BOŽIČNO TORTO

Sestavine:

  • 3 jajca
  • 20 g moke
  • 50 g mletih orehov
  • 50 g belega sladkorja
  • Čajna žlička pecilnega praška
  • 500 ml sladke smetane
  • 12 želatininih lističov
  • 6 jedilnih žlic sladkorja v prahu
  • 300 g gozdnih sadežev
  • Žlica limoninega soka
  • 300 g sadnega jogurta
  • 300 g grškega jogurta z okusom pomaranče
  • Mleti cimet

Biskvit:

Jajca razbij in loči rumenjake od beljakov, ker so se skregali. Beljake namlati v trd sneg, rumenjake pa s sladkorjem penasto stepi. V ločeni posodi zmešaj orehe, moko in pecilni prašek, nato pa jih stresi k rumenjakom. Vse skupaj električno zmiksaj. Na koncu nežno s spatulo primešaj še sneg iz beljakov. Pečico razkuri na 180 ºC in jo zaposli s peko biskvita za 10-15 minut. Ko se biskvit shladi, okoli njega zategni obroč za torte, ki ga po notranji strani obdaš z acetatno folijo. Biskvit dobro namoči z mlekom.

Pomarančna krema:

V posodi zmešaj jogurt, cimet in sladkor v prahu. Liste želatine namoči v hladni vodi in počakaj, da nabreknejo. Ožemi jih in raztopi v kozici nad nizkim ognjem. Ko se želatina povsem raztopti, jo z električnim mešalnikom primešaj k jogurtu.Sladko smetano stepi do čvrstega in jo s spatulo zmešaj z jogurtovo zmesjo. Pomarančno kremo prelij čez biskvit, jo poravnaj, nato pa nastajajočo torto postavi na hladno, da se krema učvrsti.

Jabolčna krema:

Postopek pri tej kremi je identičen kot pri prejšnji, le da uporabiš jabolčni jogurt. Jabolčno kremo prelij čez strjeno pomarančno kremo in jo poravnaj. Torta zopet roma nazaj v hladilnik.

Žele iz gozdnih sadežev:

Gozdne sadeže pošpricaj z limoninim sokom in zasuj s sladkorjem v prahu, nato pa jih segrevaj, da se zmehčajo. Gozdno zmes precedi, da se znebiš nadležnih pešk, nato pa jo vrni nad ogenj. Želatino namoči, ožemi in vrzi k sadežem, nato pa mešaj, da se povsem raztopi. Ko se osnova iz gozdnih sadežev ohladi do mlačnega, jo zliješ na jabolčno plast.

Zdaj se moraš žal od torte posloviti vsaj za 6 ur. Priporočava, da treniraš potrpežljivost in na tortico pozabiš do prihodnjega dne.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord