Božični sadni kolač - recept in napotki!

3. 12. 2016 | Vir: Jana
Deli
Božični sadni kolač - recept in napotki!

Pecivo iz suhega sadja, ki ga štiri tedne pojimo z viskijem, je božična stalnica v Angliji.

Namig: Tradicionalno so v kolaču tri različne vrste rozin in kandirane češnje (teh ni treba namakati). Lahko pa ga pripravite iz poljubne mešanice različnega suhega sadja: fige, hruške, slive, brusnice, borovnice, jabolka, češnje, rozine, marelice pa tudi mango, banane, ingver in druge vrste eksotičnega sadja. Lahko uporabite tudi kombinacijo kandiranega (limonine in pomarančne lupinice, ingver, češnje ...) in suhega sadja. Namočite samo suho sadje. Alkohol lahko nadomestite s pomarančnim ali jabolčnim sokom.

Recept!

Božični sadni kolač

SESTAVINE ZA OKROGEL PEKAČ PREMERA 23 CM

  • 1,4 kg suhega sadja
  • 150 ml ruma (ali šerija, konjaka, madeire ...) + za napajanje
  • naribana lupinica dveh pomaranč (ekoloških)
  • 250 g masla + za namastitev pekača
  • 250 g rjavega sladkorja
  • 4 jajca
  • 1 žlica melase
  • 75 g mandljev
  • 250 g moke
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 1/2 žličke mletega cimeta
  • 1/2 žličke mletega ingverja
  • po noževo konico mletih
  • klinčkov, pimenta in
  • muškatnega oreščka

PO ŽELJI ZA OKRAS

  • Marelična marmelada, marcipan, blanširani mandlji, suho sadje

Navodilo!

Sledite korak po korak!

1. Suho sadje narežite na približno 1 cm velike koščke. Stresite ga v skledo in prelijte z alkoholom. Umešajte še naribano pomarančno lupinico, pokrijte in pustite namakati tri dni. Vmes večkrat premešajte.

2. Pripravite oz. stehtajte vse preostale sestavine. Maslo naj bo sobne temperature. Mandlje grobo sesekljajte. Namastite pekač, ga dvojno obložite s papirjem za peko (dno in obod) in nato namastite papir. Pečico segrejte na 140 stopinj, ventilatorsko na 120.

3. V večji skledi stepite (z mešalnikom) maslo, sladkor, jajca, melaso in mandlje. Zmešajte moko, pecilni prašek in začimbe ter vse skupaj na hitro umešajte v jajčnomasleno zmes. Nato umešajte napojeno suho sadje.

4. Mešanico prestavite v pripravljen pekač in poravnajte površino. Pecite na sredini pečice približno 4 ure, dokler ni kolač čvrst, zlatorumene barve in dokler zobotrebca, zapičenega v sredino, ne izvlečete čistega. Po dveh urah peke preverjajte na pol ure. Če je kolač še surov v sredini, površina pa že lepo zapečena, ga pokrijte z alu folijo.

5. Pečen kolač pustite v pekaču, da se ohladi, nato ga prevrnite na desko. Večkrat ga prebodite s pletilko in prelijte z žlico ali dvema alkohola (iste vrste, kot ste namakali sadje). Nato ga zavijte v svež papir za peko, nato pa še v prozorno folijo.

6. Hranite ga na hladnem in vsake dva dni prelijte z žlico ali dvema alkohola. Namesto da ga zavijete v folijo, ga lahko zavitega v papir za peko hranite tudi v tesno zaprti kovinski posodi.

7. Preden kolač ponudite, ga po želji premažite z marelično marmelado in obložite z marcipanom, lahko pa ga samo okrasite z blanširanimi mandlji in suhim sadjem.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord