Brane T. Červek - dobričina, s katerim pa niti medved ne bi češenj zobal!

Brane T. Červek - dobričina, s katerim pa niti medved ne bi češenj zobal! (foto: Uroš Podlogar) Uroš Podlogar
29. 12. 2015

43-letni Notranjec Brane Červek je certificirani inštruktor preživetja v naravi že več kot 25 let. Je človek, ki trdno stoji za vsem, kar reče. Vsak njegov gib ti da vedeti, da je v divjini povsem gotov vase in v popolnem stiku z naravo. Z njim ni dobro češenj zobati, še medved se raje obrne in odide, toda hkrati daleč okoli ni večje dobričine in širokega srca, velikega duha.

Šola S.S.F.N. – The School of Survival from Nature, www.ssfn.si – je njegovo življenje.

Programe pre­živetja ponuja v Sloveniji, na Hrvaškem in v Avstraliji, po potrebi tudi drugod po svetu. Skratka, njegovi sila razno­vrstni programi niso samo za vojake, so za vse ljudi, ki ne hlepijo samo po novih izzivih in znanju, ampak želijo tudi veliko izvedeti o sebi. Po prihodu iz vojske, JLA, kjer je bil med specialci, je šel za pol leta sam v gozdove in se prekalil. Po tem se je začela njegova kariera učitelja preživetja v naravi.

Playboy je z njim preživel en dan in eno noč sredi javorniških gozdov, kjer ima Brane svoje oporišče, pa jim je ta med drugim povedal tudi tole:

"Posebej za to se nisem nikoli usposab­ljal. Sem pa poznal zdravilna zelišča, po mami. Ona je obvladala divje rastline, njihovo uporabo kot alternativno medicino. V gozd sem šel kmalu po vrnitvi iz vojske, iz JLA, kjer smo večino časa preživljali na terenskih usposabljanjih. Potem sem prišel tik pred našo osamosvojitveno vojno nazaj. Doli se je že vse vedelo, kaj in kako bo, tam je bil ob­veščevalni medij čisto drugačen. Zaradi vest­nosti mi je kapetan samo rekel: »Slovenac, ideš kući tjedan dana prije, ali nemoj slučajno, da se sretnemo preko nišana.« Potem sem se hotel vključiti v našo specialno enoto Moris, toda tam je bilo takrat bolj tako, očala pa frajer pa akcija. Pa sem videl, da ne bo nič iz tega, in sem si rekel: 'Še rabli me boste.' Potem sem se intenzivno lotil preživetja v divjini. Narava, narava, narava! Pol leta osame v gozdovih je bilo, kakor da bi prej živel drugo življenje. To zdaj je tretje. Drugo je bilo pri domorodcih v Avstraliji. Nekaj od znotraj me zmeraj kliče. Eni slišijo pa grejo, a ne najdejo in potem večno iščejo. Ali pa slišiš, greš in najdeš. Eni pa pač nikoli ne slišijo ničesar."

Preberite si celoten intervju na Playboy.si