Branko in Radojka Merhar (Good4dogs) – vegana, ki sta si omislila pasjo mesarijo!

Branko in Radojka Merhar (Good4dogs) – vegana, ki sta si omislila pasjo mesarijo! (foto: Štartaj Slovenija Press) Štartaj Slovenija Press
22. 10. 2017

V osmerici produktov projekta Štartaj Slovenija se je letošnjo sezono znašel tudi produkt, ki ga bodo najbolj veseli tisti ljubitelji psov in kužkov, ki se že nekaj časa spogledujejo z idejo, da bi svojemu ljubljenčku namesto briketov in konzerv ponudili obrok prave in sveže ... in surove hrane. In teh v Sloveniji še zdaleč ni malo.

Tako, kot se ljudje vse bolj zavedamo, kako pomembna je zares naravna in kvalitetna hrana za naše zdravje, si vse pogosteje to isto želimo tudi za naše štirinožne prijatelje. Pri tem nas pogosto ovirajo zgolj nekateri precej trdovratni predsodki. Eden takšnih je tudi ta o prehranjevanju psov s surovim mesom. Pa vendar.

Mit o nevarni surovi pasji hrani!

Prebavni trakt mačk in psov je drugačen od človeškega. Njihov prebavni sistem je več kot za polovico krajši od človeškega, pri čemer je mačji celo še malce krajši od pasjega, kar seveda pomeni, da bodo surovo hrano prebavili še enkrat hitreje, kislina v želodcu pa bo zlahka obračuna z bakterijami v hrani. Možnosti, da bi mikrobi vdrli v krvni obtok naših štirinožnih ljubljenčkov je zato le malo verjeten. Zaradi strogih predpisov (in kazni, v kolikor kriterijem ni zadoščeno) pa gre tudi sicer verjeti, da je komercialno pripravljena surova hrana za pse zagotovo testirana zoper salmonelo in drugimi patogenimi organizmi. Lastniki, ki svoje kužke hranijo s surovim (tudi v naprej pripavljenim) mesom, pa morajo vendarle paziti, da pasje posode redno pomivajo, pazijo pa naj tudi na higieno svojih rok pred pripravljanjem pasje hrane in po njem. Če bodo lastniki psov upoštevali še nasvet, naj surovo pasjo hrano nikar ne puščajo nezaužito v posodici več kot pol ure, prav tako pa gre seveda zavreči tudi vse ostanke zadnjega obroka, se nimajo česa bati. Prav nasprotno. Takšna prehrana je za njihove kužke v resnici enako varna kot ostala pasja hrana, številni pa so prepričani tudi, da je za pse kvečjemu veliko bolj zdrava. Stroka danes pravi, da hranjenje psov s surovo hrano ugodno vpliva na njihov imunski sistem in idealno težo, psi pa imajo več energije, lepšo dlako in kožo, lažje iztrebljajo in imajo boljše zobe.

In prav takšna je tudi prva slovenska surova hrana za pse Good4dogs, ki se skupaj s še sedmimi izbranci poteguje za naziv HIT produkt leta. Za izdelkom stojita zakonca Branko in Radojka Merhar, ki sta tudi sama ponosna lastnika psa. Ker sta svojemu labradorcu želela ponuditi le najboljše - najboljše pa je po njuno zagotovo lahko le 100 % naraven obrok brez kozervansov, umetnih arom in barvil - sta ga že pred časom pričela hraniti s surovo hrano. Prav ta namreč predstavlja najnaravnejši način prehranjevanja naših domačih ljubljenčkov.

Pes je zver, zveri pa jedo surovo meso!

"Ker se z ženo po lastnem prepričanju prehranjujeva bolj zdravo, saj sva namreč vegana, sva želela tudi našemu Salu ponuditi zdrav obrok," nam je ob priliki zaupal podjetnik Branko Merhar in se razložil: "Pes je zver. To je dejstvo. In ker je zver, je zanj edina primerna hrana surova hrana. Takšen načrt je imela narava in je psa prilagodila za presnovo surovega mesa."

A ker je ljudje svoje najboljše prijatelje prepogosto vidimo kot nekakšne podaljše samim sebi, smo se tekom let prepričali, da gre naše štirinožce hraniti tako 'dobro' kot nas same. To prepričanje se je v družbi tako vkoreninilo, da se danes zdi skoraj 'bogokletno' psa hraniti na resnično naraven način, ponudba surove hrane za pse pa je temu primerno pičla. Branko in Radojka Merhar sta zato hrano za svojega labradorca pripravljala sama in se o nje pripravi pustila podučiti svetovnemu spletu.

"Šele kasneje, po več kot treh letih učenja in izpopolnjevanja svojega znanja, sva se odločila, da svoje znanje in izkušnje deliva tudi z drugimi lastniki psov," je povedal Branko. V to ga je prepričalo tudi dejstvo, da se v Sloveniji do tedaj nihče ni profesionalno ukvarjal s predelavo surove pasje hrane.

"Prav spomnim se tistega trenutka, ko sva z ženo na kuhinjskem pultu z zelo povprečnim nožem in razbolenimi rokami obdelovala meso za Sala. Takrat me je nekaj prešinilo. Rekel sem si: 'Zdaj pa je tega dovolj. Da to počnem na tako primitiven način in še to v lastni kuhinji!' Usedel sem se za računalnik in začel googlati za informacijami o slovenskih proizvajalcih surove hrane. Ko sem ugotovil, da jih v Sloveniji sploh ni, sem začutil željo, da bi kvalitetno surovo hrano, ki jo je do sedaj užival le Sal, ponudili tudi ostalim lastnikom psov po celi Sloveniji."

Vegana, ki odpreta pasjo mesarijo!

Z ženo sta nato zelo hitro ugotovila, da je za manko predelovalcev surovega mesa v naravno pasjo hrano kriva zakonodaja, ki je v prehranski industriji nadvse komplicirana in zahtevna. Za razliko od vseh ostalih pa Merharjeva nista obupala.

"Mene to ni prestrašilo in dokaj hitro smo izpolnili vse zahteve inšpekcij in tako v juniju mesecu 2015 začeli z redno proizvodnjo. Sprva nekoliko sramežljivo in negotovo, vendar je bilo povpraševanja po naši hrani vsak mesec več in tako se je posej širil. Vsi moji upi in pričakovanja so se sčasoma tako uresničila in potrdila. V pomoč nam je seveda tudi, da se ljudje vse bolj zavedajo pomena naravne prehrane, ta trend pa je zdaj prišel tudi v Slovenijo," je povedal Branko, ki pa so ga prijatelji, kolegi in sorodniki sprva gledali precej postrani.

"Niso mogli verjeti. Vsi so v en glas govorili le: pa saj si vegan, mesa niti ne ješ, kako pa boš, saj nisi mesar, nimaš ne opreme ne prostora. Vse to govorjenje pa mi vendarle ni vzelo edinega kar sem imel: moje odločnosti. In kot vidite, se je izplačalo."

Branko in Radojka Merhar sta danes ponosna lastnika blagovne znamke Good4Dogs, ki jo je pod svoje okrilje vzel projekt Štartaj Slovenija, njune izdelke pa boste našli v zmrzovalnikih vseh večjih Intersparov po Sloveniji.

good 4 dogs

Vašemu psu sta na voljo dve vrsti mesa, Good4Dogs govedina in Good4Dogs divjačina. Kot dodatek k prehrani pa so na voljo Good4Dogs neoprani goveji vampi, ki zaradi vsebnosti probiotika Lactobacillus pomagajo pri ohranjanju optimalne črevesne flore.

Branko in Radojka Merhar še priporočata, da pri zdravem psu vampe dodajate k rednemu obroku trikrat tedensko, pri akutnih stanjih pa naj se običajna prehrana v celoti zamenja s prehranjevanjem z govejimi vampi vse do takrat, ko se njihovo zdravstveno stanje spet izboljša.

In ker vsaka sprememba prehrane tudi pri psih povzroči nekaj stresa, je dobro, da prehod z industrijske suhe ali konzervirane hrane prilagodite starosti psa in njegovemu zdravstvenemu stanju. Prehod naj bo postopen in naj traja od nekaj do največ 10 dni – optimalno je, da na surovo hrano preidemo postopoma. S postopnim prehodom se izognemo prebavnemu stresu psa, ki se lahko kaže v prebavnih motnjah.

Interspar

Testirali smo Good4dogs!

Ker smo po prejemu vzorcev produkta Good4dogs imeli priložnost izdelek preizkusiti na testnemu primerku (tokrat je šlo za precej velik, mlad in lep osebek, ki sliši na ime Jon), lahko zaenkrat rečemo, da so postali polpeti iz divjačinskega mesa, zelenjave in sadja Jonov nov najljubši obrok.

good4dogs

Prednost takšnega obroka, ki ga je treba zgolj odmrzniti na sobni temperaturi (ali v hladni vodi), je seveda tudi v tem, da je praktično že pripravljen in pri hranjenju zares velikih pasem (ali v primeru, da ste lastniki večih psov) ne gre pričakovati praktično nobenih težav. Smo pa na Facebook profilu Good4dogs zasledili, da bosta Branko in Radojka v bližnji prihodnosti morda ponudila tudi manjša pakiranja, saj se za ta tip prehrane več kot očitno zanimajo tudi lastniki manjših kužkov.

Naj še povemo, da je bilo v našem prvotnem načrtu posneti s pametnim telefonom prvi test s testnim vzorcem na testnem primerku, a je bil opazovani osebek očitno preveč lačen (ali pa obrok preveč okusen), da bi nam to zares uspelo. Spodaj si lahko ogledate zgolj post-festum foto posnetka sitega in zadovoljnega psa.

Jon

Priporočamo