Branko in Radojka Merhar (Good4dogs) - vegana, ki sta šla med mesarje

Branko in Radojka Merhar (Good4dogs) - vegana, ki sta šla med mesarje (foto: arhiv Štartaj Slovenija) arhiv Štartaj Slovenija
Vir: Jana
4. 11. 2017

Za vse je kriv črn labradorec Sal.

Želela sta mu ponuditi zdrav obrok. Surovo hrano. Na meso in kri sta se nekako navadila, vendar je priprava na domačem kuhinjskem pultu z ne prav profesionalnim nožem postala precej utrujajoča. Medtem ko je Sal prekipeval od zdravja in se ponašal z zavidljivo bleščečim kožuščkom, se je Branku začela plesti ideja. Počasi je dobivala obliko, mozaik je vsak dan dobil nov kamenček. In ko je bil že povsem prepričan, je idejo povedal ženi Radojki in otrokoma: »Glej ga zlomka, vsi so me gledali kot deveto čudo. Ti, ki ne ješ mesa že več kot 20 let, boš zdaj mesar,« se spominja. Konec dober, vse dobro – danes samo za vaše kosmatince na police Interspara postavljata prvi slovenski tovrstni izdelek GOOD4DOGS.

Na zahodu so s surovo pasjo hrano korak pred nami. Vajina želja je med lastnike psov razširiti zavest o zdravem prehranjevanju. Pa smo Slovenci že dovolj 'zreli' za takšen korak?

Voljo in energijo črpava iz zavesti in pozitivnih odzivov že številnih lastnikov psov, ki so neznansko navdušeni nad rezultati. Že to, da se toliko časa prehranjujeva zdravo, je del celotne zgodbe. Pravzaprav nama je to postalo življenjsko poslanstvo. Zavedava se, da je to tek na dolge proge. Vsi se učimo, spreminjamo in sprejemamo nove, pomembne odločitve v življenju. Nekateri prej, drugi pozneje. Dela je še veliko. Veliko lastnikov psov še vedno redno obiskuje veterinarje in zapravlja veliko denarja za zdravila brez napredka. Težav se je treba lotiti pri vzrokih, in ne pri posledicah.

Najtežji so začetki, zbrati pogum. Tega vam ni primanjkovalo, kajne?

S podjetniškimi izzivi se spopadam že več kot 20 let. Včasih bolj, včasih manj uspešno. Idej mi nikoli ni primanjkovalo, poguma pa tudi ne. Moj moto je: Kar te ne ubije, te naredi močnejšega. Vem, da velikokrat ni preprosto deliti te izkušnje z mano, vendar le tako lahko človek napreduje v življenju.

Tridesetletna zakonska zveza je v poslu gotovo prednost. Pa vendar, kdo nosi hlače pri projektu?

No, tega seveda ne smem povedati. Vsekakor Radojka. (smeh) Biti partner zasebno in v poslu je poseben izziv. Ni vedno lahko, ampak že iz zasebnega življenja veš, da moraš včasih skleniti kompromis v dobro vseh.

Kako zgladita nesoglasja?

Za to ni napisanih pravil. Trudiva se iz dneva v dan in težave rešujeva sproti. Načinov je več. Včasih kdo kuha zamero ali nejevoljo, drugič prekipevava od navdušenja in pozitivne energije. Mavrično.

Hrana vsebuje vse potrebno za normalno rast in zdrav razvoj kosmatincev. Vpliva na imunski sistem in idealno težo, psi imajo več energije, lepšo dlako in kožo, lažje iztrebljajo in imajo boljše zobe. Je Sal prvi in najboljši kritik?

Seveda, je prvi, ki je preizkusil vse najine recepte. Ni ga obroka, ki ga ne bi nestrpno pričakoval, in sline se nemalokrat cedijo v potokih.

Besedilo: Neja Drozg // Foto: Arhiv Štartaj Slovenija