"Brat je v tujini nesrečen. Naj se vrne domov?" Porota odgovarja!

"Brat je v tujini nesrečen. Naj se vrne domov?" Porota odgovarja! (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: Jana
2. 5. 2018

Pišem vam, ker potrebujem nasvet. Starejši brat, star je 37 let, se je pred tremi leti preselil v tujino, saj je tam dobil res izjemno priložnost za službo. Služba je bila najprej mišljena za eno leto, a se je med tem časom zaljubil in se odločil ostati. Zelo sva povezana, priznati moram, da ga pogrešam, veliko se pogovarjava. Zadnje leto pa se mi zdi precej otožen, pravi, da pogreša Slovenijo, prijatelje, a se hkrati boji, da če se vrne, ne bo dobil takšne priložnosti za službo in zaslužek, kot ga ima zdaj. Poleg tega se njegovo dekle ne želi preseliti v Slovenijo. Težko mi ga je poslušati, ko začne to temo, ker sploh ne vem, kaj naj mu svetujem? Hudo mi je zanj, ker je nesrečen. Ali naj mu sploh kaj svetujem? Rada bi bila dobra sestra, pa sem čisto odpovedala.

Mateja

Podpora, ne nasveti

Edino, kar mu lahko varno namignete, je, da ga v Sloveniji čaka razumevajoča in ljubeča družina, ki mu bo pomagala, da si bo tu znova vzpostavil funkcionalno življenje. Če se bo dejansko vrnil, pa mora biti njegova zavestna odločitev. V nasprotnem primeru vam lahko čez nekaj let, ko začne pogrešati boljšo plačo in lepo tujko, ki ju je pustil zunaj domovinskih meja, zameri, da ste ga premamili v vrnitev domov. Mogoče ima le krizo, ki bo minila že ob naslednjem obisku banke. To pa mora odkriti sam pri sebi in se odločiti tako, kot on sam meni, da je zanj najbolje. Bodite v podporo, a ne vsiljujte nasvetov.

Tim, 39 let

Ne iščite rešitev!

Če bi bili res radi dobra sestra, bo dovolj, da ga res poslušate. To pomeni, da takrat, ko bo brat delil z vami težave, dvome, strahove, ne delite nasvetov, ne govorite o svojih pogledih in izkušnjah, ne iščite rešitev, temveč ga resnično poslušajte, kaj ima povedati. Če vas brat ni prosil za nasvet, bodite preprosto tiho. Tako mu boste najbolj pomagali; včasih je dovolj že to, da nas nekdo posluša!

Manca, 39 let

Saj si dobra sestra ...

Draga Mateja, lepo od tebe, da skrbiš za brata, in prav je, da se z njim pogovarjaš o teh stvareh. Sama imam prijateljico, ki že več kot deset let živi v Ameriki in ji je bilo na začetku zelo hudo. Vendar se je s svojo odločitvijo sprijaznila, pretehtala je pluse in minuse in takoj zatem ji je postalo lažje. Saj veš, kdo pa tvojemu bratu zagotavlja, da bo tu dobil službo, ali če se razide, da bo tu srečal znova sorodno dušo? V pomoč si mu lahko vedno s pogovorom, svetuj mu, naj si načrtuje obiske in si zanje vzame vedno čas. Imate pa ogromno možnosti tudi, da se ne samo slišite, vendar tudi vidite prek interneta in boste ves čas lepo v stiku. In še nekaj: naj zaživi po svoje, saj ni vaš cilj, da živite pod isto streho, jeste skupna kosila in ste ves čas kot rit in srajca? Naj ima tudi malo svojega življenja!

Helena, 40 let

Draga Mateja!

Nikar ne misli, da si kot sestra odpovedala. Tvoj brat je star 37 let, je odrasel moški, ki pač živi svoje življenje. Verjetno tudi ti njemu ne bi pustila, da se vmešava v to, kako ti živiš. Ja, s tem ne mislim, da si ne smeta dati kakšnega nasveta ali pa mnenja o tem, kako bi lahko kakšno stvar naredil. Na koncu pa je vendarle odločitev le njegova. Verjetno te niti ne bi poslušal, če bi mu rekla, pusti vse in se vrni v domovino. Ko bo sam začutil, da je čas, bo to že storil. Glede na to, da ima v tujini dober zaslužek, verjetno varčuje, da se nekega dne vrne v domovino. Sicer pa, preseneti ga, pojdi k njemu na obisk in se v živo prepričaj, kako živi ... Mogoče je vse skupaj zraslo na tvojem zelniku daleč stran, ker ga pač pogrešaš.

Sandra, 33 let

Priporočamo