Brigitte Macron bo vlogo prve dame prevzela neformalno

17. 8. 2017 | Vir: STA
Deli
Brigitte Macron bo vlogo prve dame prevzela neformalno (foto: Profimedia)
Profimedia

Francoska prva dama Brigitte Macron je v svojem prvem intervjuju od izvolitve njenega soproga Emmanuela Macrona za predsednika države povedala, da bo vse naloge prve dame prevzela neformalno. Francoska opozicija je bila namreč zelo kritična do načrtov, da bi oblikovali uradni naziv prve dame.

Macronova se je v pogovoru za revijo Elle pošalila tudi o mladosti francoskega predsednika, saj je od nje 25 let mlajši, spregovorila pa je tudi o njunem zakonu, povzema vnaprej objavljene dele intervjuja francoska tiskovna agencija AFP.

Macron je sicer načrtoval, da bi oblikoval uradni naziv prve dame, saj bi lahko imela Brigitte tako na voljo dodatna sredstva, vse pa naj bi bilo bolj transparentno. Prva dama sicer že sedaj dobi nekaj sredstev za pomočnike in varnostnike iz naslova urada predsednika, vendar zneski niso vedno znani.

Francoska prva dama, 64-letna Macronova, je za Elle dejala, da bo ta položaj vseeno prevzela, vendar na neformalen način. "Tako kot tiste pred mano, bom prevzela položaj javne osebe, ampak Francozi bodo vedeli, koliko sredstev imam na razpolago," je pojasnila. Namesto oblikovanja uradnega položaja, zaradi katerega bi bilo treba spremeniti zakone ali ustavo, so se odločili izdati tako imenovano tabelo transparentnosti, kjer bodo zabeležena sredstva, namenjena aktivnostim Macronove.

"Na spletni strani predsednika bomo objavili moje sestanke in obveznosti, tako da bodo Francozi točno vedeli, kaj delam," je pojasnila. "Kar je pomembno, je, da je vse jasno," je dodala. Macronova se bo najverjetneje v vlogi prve dame ukvarjala predvsem z dobrodelnimi dejavnostmi s področja izobraževanja in invalidnosti, piše AFP.

Proti oblikovanju uradnega položaja prve dame se je sicer izreklo tudi več sto tisoč podpisnikov peticije. Tudi v nedavni javnomnenjski anketi so se Francozi večinsko izrekli proti Macronovemu načrtu. Prva dama je za revijo spregovorila tudi o zakonu z Macronom, njenim nekdanjim učencem v mestu Amiens. "Ko berem o nama, se mi vedno zdi, da berem zgodbo o nekom drugem," je dejala. "Najina zgodba je tako preprosta," je dodala.

Zagotovila je, da ne obžaluje nobene odločitve glede zveze z 39-letnim Macronom. "Če se ne bi tako odločila, bi veliko zamudila v svojem življenju," je pojasnila in se pošalila, da je edini problem, da je Macron mlajši od nje. Francoski predsednik se po skoraj 100 dnevih na oblasti sicer bori s padajočo podporo v javnomnenjskih anketah. Sodeč po anketi, objavljeni v sredo, ima o Macronu pozitivno mnenje le 37 odstotkov vprašanih, še piše AFP.

Novo na Metroplay: Jure Godler iskreno o delu sebe, ki je javnosti skrit | Po mojem okusu