Kako pogosto perete brisače? Bolj so umazane, kot si mislite, zato pozor!

Kako pogosto perete brisače? Bolj so umazane, kot si mislite, zato pozor! (foto: Profimedia) Profimedia
5. 12. 2021

Težava ni vidna umazanija, temveč človeškemu očesu nevidni mikroorganizmi.

Brisače so priljubljeno gojišče bakterij – ki se prenašajo z rokami in iz okolice. V stranišču pridejo brisače tudi v stik s fekalijami. Večina teh mikroorganizmov ne bo povzročila težav, naše telo je prilagojeno na življenje v okolju, kjer se nahajajo tudi mikroorganizmi. Vendar se lahko zgodi, da pride do okužbe.

E. coli in salmonela

"Brisače ponujajo popolno okolje tudi bakterijam, kot sta E. coli ali celo salmonela," je za revijo Times razložil mikrobiolog dr. Charles Gerba z univerze v Arizoni. V eni izmed študij je odkril, da je bilo skoraj 90 % brisač onesnaženih s koliformnimi bakterijami in na okoli 14 % brisač je bila prisotna bakterija E. coli.

Veliko ljudi si rok ne umije dovolj temeljito, opozarja strokovnjak, in mikroorganizme z brisanjem prenese na brisače. "Po približno dveh dneh, če si s to brisačo obrišete obraz, verjetno na kožo prenesete več bakterije E. coli, kot če bi glavo vtaknili v straniščno školjko in potegnili vodo," pravi dr. Gerba.

Največja težava so brisače, ki ostanejo vlažne

Dokazano je bilo, da so lahko vzrok za širjenje okužbe. Seveda ne boste kar tako zboleli – zgolj z dotikanjem že uporabljene brisače. Večje tveganje pa obstaja, če imate na koži ranice, odrgnine ali če imate suho kožo, ki je bolj propustna, opozarja Susan Whittier, specialstika klinične mikrobiologije.

Po dveh dneh ...

Nasvet dr. Gerbe: pogosto in temeljito pranje. Brisače in tudi kuhinjske krpe je dobro zamenjati in oprati po približno dveh dneh uporabe. Še posebej, če so v hiši majhni otroci. Če brisače dobijo vonj, so zagotovo v uporabi predolgo!

Tudi mikrobiolog Philip Tierno z newyorške medicinske fakultete pravi: "Kopalno brisačo uporabite največ trikrat." In le, če se je med vsako uporabo povsem posušila.

Operite vsaj na 60

Pranje pri 30 in 40 stopinjah Celzija nima učinka na mikroorganizme. Po mnenju dr. Gerbe tudi vsak detergent pri nižjih temperturah ne odstrani mikroorganizmov. Zato brisače raje perite pri višjih temperaturah.

Slabi rezultati pranja tudi zaradi zavajanja!

Izkazalo se je, da veliko strojev zaradi varčne porabe dejansko pere pri nižji temperaturi od tiste, ki je navedena na programu. Pri organizaciji Stiftung Warentest so že pred leti opravili test. Namesto nastavljenih 60 stopinj Celzija, so pralni stroji pri pranju dosegli le 50 ali 45 stopinj Celzija. Na testu nobeden od 14 strojev ni dejansko dosegel 60 stopinj.

Za konec: če si roke prav vsakič temeljito umijete in redno menjate brisače, strokovnjaki pravijo, da je malo verjetno, da bi zaradi brisače zboleli. Priporočajo pa tudi ločevanje brisač med posameznimi  člani gospodinjstva.

Preverite še:

Preberite več na Aktivni.si