Če morate ali želite kuhati brez glutena, potem ste po vsej verjetnosti že naleteli na popularen blog Špele Jereb Planinšek, imenovan Coulinary Journey by me, kjer najdete več kot 500 receptov za vsako priložnost.
Na vprašanje, brez katere jedi letos poleti pri Špelini družini ne bo šlo, je kuharska navdušenka dejala, da so to bučkini rezanci (lahko so tudi iz kakšne druge zelenjave).
“Ti so v zadnjih letih postali velik hit, fensi hrana, ki je precej priljubljena pri presnojedcih ali tistih, ki upoštevajo smernice prehrane LCHF. Zame so tudi precej uporabni, saj lahko jem rezance z najljubšim pestom, v katerih zagotovo ni sledu o glutenu. Sama jih sicer rada prej nekoliko popečem, da dobijo bučke še boljši okus, lahko pa bi jih pustili tudi surove – a znajo biti precej dolgočasne.” Špela je jed nadgradila tako, da je rezancem dodala pesto iz bazilike in pinjol.
SESTAVINE:
- 4 bučke
- oljčno olje
- sol in sveže mleti poper
- 2 stroka česna
- pest pinjol
- pest bazilike
PRIPRAVA:
Za izdelavo rezancev iz zelenjave si lahko kupite spiralni rezalnik, lahko pa rezance naredite tudi s pomočjo navadnega lupilnika za zelenjavo. Na malo oljčnega olja popražimo rezance, jim dodamo strt strok česna in povsem na koncu, ko se bučke že obarvajo zapečeno, solimo in popramo.
Pesto naredimo tako, da pinjole popražimo na suhi ponvi, da zadišijo, jih damo v možnar ali pod palični mešalnik in zdrobimo. Dodamo baziliko, sol in poper, česen in naprej drobimo/meljemo. Ko nastane homogena zmes, prilijemo oljčno olje. Lahko povsem po okusu, za občutek pa naj povem, da ga dodam slab deciliter.
Pesto prelijemo čez rezance in premešamo. Lahko dodamo tudi parmezan – po želji in okusu.
Napisala: Lidija Petek Malus, Fotografije: Osebni Arhiv, Shutterstock, Netflix
Novo na Metroplay: Bojan Cvjetićanin o novem albumu, najbolj osebnih pesmih in kakšen je na domačem kavču