Bučna pita po receptu Anite Šumer (Drožomanija)

7. 11. 2020 | Vir: Story
Deli
Bučna pita po receptu Anite Šumer (Drožomanija) (foto: Profimedia)
Profimedia

Pripravite okusno pito in z njo razveselite svoje najbližje!

Kako jo speče Anita Šumer? Odgovorila je takole:

"V to krhko testo sem dodala navadne droži, ki sem jih nekaj ur pustila na sobni temperaturi, nato sem testo dala v hladilnik jo spekla naslednji dan. Zaradi takega postopka sladica postane lažje prebavljiva, okusnejša in mislim, da je bila pita tudi malo bolj krhka. Ta nastavek lahko poleg pit uporabljate tudi pri keksih, princeskah in za zgoščevanje krem. Sladki drožasti nastavek pride do izraza pri obogatenih vrstah testa: panetonih, poticah, krofih, buhteljnih."

pita

Tukaj je še recept:

Bučna pita - sestavine (za okrogel model premera 26 cm):

  • 200 g polnozrnate pirine moke (50 %)
  • 200 g bele pirine moke (50 %)
  • 70 g rjavega sladkorja (18 %)
  • 250 g hladnega in na kocke narezanega masla (63 %)
  • 8 g soli (2 %)

Drožni nastavek (25 %):

  • 10 g puhastih in aktivnih droži (2,5 %)
  • 50 g bele pšenične moke T 500 (12,5 %)
  • 40 g vode (10 %)

V posodi zmešamo vse sestavine, jo pokrijemo in pustimo pri sobni temperaturi, da se nastavek podvoji.

Bučni nadev:

  • 500 g pečene buče (najbolje hokaido, brez semenja)
  • 1 ščepec soli
  • 1 žlica mletega cimeta
  • 1⁄2 žličke mletih nageljnovih žbic
  • 200 g kuverture bele čokolade
  • 400 g kremnega sira (lahko uporabite svilnati tofu za vegansko različico)

Testo:

Čim hitreje zmešamo vse sestavine, vendar testa ne gnetemo preveč. Pri krhkem testu namreč ne želimo okrepiti glutena. Pustimo ga pri sobni temperaturi od 4 do 5 ur. Odvzamemo 100 g testa in iz njega oblikujemo okraske, preostanek testa pa razvaljamo po pekaču. Oboje pokrijemo in prenesemo v hladilnik do naslednjega dne. Pečemo v prej ogreti pečici pri 180 stopinjah približno 20 do 25 minut. Ohladimo.

Nadev:

Kremni sir pustimo pri sobni temperaturi nekaj ur, da se lepo zmehča. Buči odstranimo semena, narežemo jo na krhlje in neolupljeno pečemo v pečici pri 200 stopinjah približno 45 minut. Po peki odstranimo olupke. Bučno meso lahko pretlačimo, da dobimo gladek pire, ki mu dodamo sol, mleti cimet in mlete nageljnove žbice. Kremni sir stepemo z mešalnikom in mu postopoma primešamo začinjen bučni pire. Nato umešamo še stopljeno, a ne vročo kuverturo bele čokolade. Prelijemo po drožasti osnovi in postavimo v hladilnik čez noč, da se nadev strdi. Naslednji dan polepšamo pito s pečenimi okraski.

Namig: Da bo testo sočnejše, po pečenem testu razvrstite koščke kiselkastih jabolk, preden prelijete čezenj bučni nadev. Testo si lahko pripravite in spečete vnaprej, saj ostane kar nekaj časa krhko.



Novo na Metroplay: Bojan Cvjetićanin o novem albumu, najbolj osebnih pesmih in kakšen je na domačem kavču