Odlični kolački z rabarbaro in jagodami: Priprava je hitra in preprosta, rezultat pa nadvse okusen!

Odlični kolački z rabarbaro in jagodami: Priprava je hitra in preprosta, rezultat pa nadvse okusen! (foto: Foto: Shutterstock) Foto: Shutterstock
Vir: Story
14. 6. 2020

Sezona jagod in rabarbare je tu. Obe sestavini sta še kako dobri, če ju postrežemo skupaj s pravimi čajnimi kolački, imenovanimi 'scones'.

Gre za kolačke, ki se priležejo ob vsakem vremenu in seveda z odličnim pravim čajem.

Sestavine:

  • 400 g rabarbare (narezane na 3 do 4 cm velike kose)
  • 400 g jagod (prepolovljenih)
  • 2 žlički koruznega škroba
  • 7 do 9 žlic sladkorja
  • ščep soli
  • naribana pomarančna lupinica in sok 1 pomaranče
  • 225 g bele moke (in še za posip)
  • 50 g masla (narezanega na koščke)
  • 120 ml mleka (še za premaz)
  • 1 žlica medu
  • 50 g nesoljenih narezanih pistacij

Postrežemo: s sladko smetano, grškim jogurtom, sladoledom ali kremo

marmelada

Postopek:

1 Pečico segrejte na 200 stopinj Celzija (ventilatorsko na 180 ºC). Sadje razporedite po srednje veliki ognjevarni posodi in ga potresite s koruznim škrobom, 4 do 6 žlicami sladkorja (lahko tudi žlica več, a uživajmo v trpkosti rabarbare) in pomarančnim sokom.

2 V posodo dajte moko, pomarančno lupinico, ščep soli in 3 žlice sladkorja. Dodajte maslo, s prsti ga vtrite v moko, da dobite velikim drobtinam podobno zmes.

3 V sredini te zmesi naredite prostor in vanj vlijte mleko. Naredite mokro, lepljivo testo. Na pomokano površino premaknite testo, ga z občutkom zgnetite, da postane gladko. Razvaljate testo na 2,5 cm debelo. Nož pomokajte in izrežete trikotnike, kroge ali velike srčke, dokler ne porabite vsega testa. Kolačke naložite na pripravljeno sadje v posodi.

4 Kolačke premažite z mlekom in jih pecite od 25 do 30 minut, dokler niso rjavkasto zapečeni, sadje pa stopljeno.

5 Med raztopite z malo vroče vode, z njim premažite kolačke in jih za konec še potresite s pistacijami.

6 Postrezite s sladoledom, sladko smetano ali grškim jogurtom. Če kolačkov ne želite začiniti s sadjem, jih lahko spečete same in jih postrežete z domačo jagodno marmelado.

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Nova Story že v prodaji

Story

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri