Odlični kolački z rabarbaro in jagodami: Priprava je hitra in preprosta, rezultat pa nadvse okusen!

14. 6. 2020 | Vir: Story
Deli
Odlični kolački z rabarbaro in jagodami: Priprava je hitra in preprosta, rezultat pa nadvse okusen! (foto: Foto: Shutterstock)
Foto: Shutterstock

Sezona jagod in rabarbare je tu. Obe sestavini sta še kako dobri, če ju postrežemo skupaj s pravimi čajnimi kolački, imenovanimi 'scones'.

Gre za kolačke, ki se priležejo ob vsakem vremenu in seveda z odličnim pravim čajem.

Sestavine:

  • 400 g rabarbare (narezane na 3 do 4 cm velike kose)
  • 400 g jagod (prepolovljenih)
  • 2 žlički koruznega škroba
  • 7 do 9 žlic sladkorja
  • ščep soli
  • naribana pomarančna lupinica in sok 1 pomaranče
  • 225 g bele moke (in še za posip)
  • 50 g masla (narezanega na koščke)
  • 120 ml mleka (še za premaz)
  • 1 žlica medu
  • 50 g nesoljenih narezanih pistacij

Postrežemo: s sladko smetano, grškim jogurtom, sladoledom ali kremo

marmelada

Postopek:

1 Pečico segrejte na 200 stopinj Celzija (ventilatorsko na 180 ºC). Sadje razporedite po srednje veliki ognjevarni posodi in ga potresite s koruznim škrobom, 4 do 6 žlicami sladkorja (lahko tudi žlica več, a uživajmo v trpkosti rabarbare) in pomarančnim sokom.

2 V posodo dajte moko, pomarančno lupinico, ščep soli in 3 žlice sladkorja. Dodajte maslo, s prsti ga vtrite v moko, da dobite velikim drobtinam podobno zmes.

3 V sredini te zmesi naredite prostor in vanj vlijte mleko. Naredite mokro, lepljivo testo. Na pomokano površino premaknite testo, ga z občutkom zgnetite, da postane gladko. Razvaljate testo na 2,5 cm debelo. Nož pomokajte in izrežete trikotnike, kroge ali velike srčke, dokler ne porabite vsega testa. Kolačke naložite na pripravljeno sadje v posodi.

4 Kolačke premažite z mlekom in jih pecite od 25 do 30 minut, dokler niso rjavkasto zapečeni, sadje pa stopljeno.

5 Med raztopite z malo vroče vode, z njim premažite kolačke in jih za konec še potresite s pistacijami.

6 Postrezite s sladoledom, sladko smetano ali grškim jogurtom. Če kolačkov ne želite začiniti s sadjem, jih lahko spečete same in jih postrežete z domačo jagodno marmelado.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord