Gre za kolačke, ki se priležejo ob vsakem vremenu in seveda z odličnim pravim čajem.
Sestavine:
- 400 g rabarbare (narezane na 3 do 4 cm velike kose)
- 400 g jagod (prepolovljenih)
- 2 žlički koruznega škroba
- 7 do 9 žlic sladkorja
- ščep soli
- naribana pomarančna lupinica in sok 1 pomaranče
- 225 g bele moke (in še za posip)
- 50 g masla (narezanega na koščke)
- 120 ml mleka (še za premaz)
- 1 žlica medu
- 50 g nesoljenih narezanih pistacij
Postrežemo: s sladko smetano, grškim jogurtom, sladoledom ali kremo
Postopek:
1 Pečico segrejte na 200 stopinj Celzija (ventilatorsko na 180 ºC). Sadje razporedite po srednje veliki ognjevarni posodi in ga potresite s koruznim škrobom, 4 do 6 žlicami sladkorja (lahko tudi žlica več, a uživajmo v trpkosti rabarbare) in pomarančnim sokom.
2 V posodo dajte moko, pomarančno lupinico, ščep soli in 3 žlice sladkorja. Dodajte maslo, s prsti ga vtrite v moko, da dobite velikim drobtinam podobno zmes.
3 V sredini te zmesi naredite prostor in vanj vlijte mleko. Naredite mokro, lepljivo testo. Na pomokano površino premaknite testo, ga z občutkom zgnetite, da postane gladko. Razvaljate testo na 2,5 cm debelo. Nož pomokajte in izrežete trikotnike, kroge ali velike srčke, dokler ne porabite vsega testa. Kolačke naložite na pripravljeno sadje v posodi.
4 Kolačke premažite z mlekom in jih pecite od 25 do 30 minut, dokler niso rjavkasto zapečeni, sadje pa stopljeno.
5 Med raztopite z malo vroče vode, z njim premažite kolačke in jih za konec še potresite s pistacijami.
6 Postrezite s sladoledom, sladko smetano ali grškim jogurtom. Če kolačkov ne želite začiniti s sadjem, jih lahko spečete same in jih postrežete z domačo jagodno marmelado.