Cankarjeva založba ob 100-letnici smrti Ivana Cankarja s Cankarjevim albumom!

Cankarjeva založba ob 100-letnici smrti Ivana Cankarja s Cankarjevim albumom! (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
31. 1. 2018

Cankarjeva založba bo 100-letnico smrti Ivana Cankarja obeležila z albumom, v katerem bodo mlajši avtorji znova raziskali Cankarjev opus. Na današnji novinarski konferenci so med letošnjimi izdajami med drugim napovedali še sLOLvenske klasike 2 Boštjana Gorenca - Pižame ter vsebinsko in oblikovno prenovljeno Veliko slovensko kuharico.

V Cankarjevem albumu bodo po besedah urednika Aljoše Harlamova mlajši literarni zgodovinarji in raziskovalci dveh filozofskih fakultet znova raziskali Cankarjev opus, ga premislili v luči novejših spoznanj literarne teorije in zgodovine ter dokazali aktualnost njegovih del tako znotraj evropskega konteksta moderne kot za sodobnega bralca. Napovedal je tudi izid darilne knjige Srce na pozna malenkosti z mislimi oziroma citati iz Cankarjevih leposlovnih del po izboru Marjete Zorec.

Pod naslovom Pesmi bodo izšle vse pesmi Toneta Pavčka za odrasle, izšla pa bo tudi knjiga Jaša Zlobec: Izbrano delo, ki bo prinesla avtorjevo zbrano poezijo s spremno študijo Miklavža Komelja in njegovo esejistiko z uvodno besedo Zdravka Duše.

Obeta se tudi nadaljevanje ene največjih knjižnih uspešnic zadnjih let sLOLvenski klasiki 1, ki bo prineslo nove predelave slovenskih klasikov. Kot je povedal Harlamov, bo, glede na to, kar mu je Pižama pokazal doslej, nastala knjiga, ki bo ravno tako smešna kot prva.

Na področju izvirnega leposlovja je med drugim napovedal novo pesniško zbirko Uroša Zupana z naslovom S prsti premikamo topel zrak in roman Milana Dekleve z naslovom Inštitut doktorja Faulstaffa. Med izvirno kratko prozo pa je Harlamov izpostavil knjigo Navodila za srečo Vinka Möderndorferja ter kratkoprozno zbirko Vesne Lemaić z naslovom Dobrodošli.

Sedemdesetletnico Draga Jančarja bodo, kot je povedal Harlamov, obeležili s knjigo Postaje, ki bo združila avtorjeve popotne zapiske o slovenskih in tujih krajih, osebna doživetja, impresije in premisleke, v zbirki Moderni klasiki pa bosta med drugim izšli deli malteškega avtorja Immanuela Mifsuda z naslovom Jutta Heim in ameriške avtorice Lucie Berlin z naslovom Priročnik za čistilke.

Izšla bo tudi tretja knjiga iz Neapeljskega cikla Elene Ferrante z naslovom O tistih, ki zbežijo, in tistih, ki ostanejo, med prevodnimi deli pa je Harlamov napovedal še But Beautiful Geoffa Dyerja, Odrasli v sobi Janisa Varoufakisa in Moskoviado Jurija Andruhoviča, nagrajenca Vilenice 2017.

Ob letošnji deseti obletnici smrti Janeza Drnovška bo pri Cankarjevi založbi izšel zbornik ob simpoziju, ki ga pripravlja Narodni muzej Slovenije. Kot je povedal urednik Tine Logar, zbornik prinaša prispevke Drnovškovih najtesnejših političnih sopotnikov, sodelavcev in prijateljev.

Knjiga Matjaža Zwitterja Pogovor o zdravniški etiki se po Logarjevih besedah dotakne vseh plati našega zdravstva, knjiga Udba in bela tehnika pa bo prinesla jagodni izbor kolumen, kritičnih zapisov ter predavanj Jožeta Mencingerja na temo razpadanja Jugoslavije in osamosvojitve Slovenije ter razmer v slovenski politiki in gospodarstvu.

Logar je napovedal še monografijo Maksimilijan I. - Cesar po Napoleonovi milosti izpod peresa Gregorja Antoličiča o groteskni epizodi avstro-ogrske zgodovine in slovenskih meksikajnarjih ter knjigo Slovenci v prvi svetovni vojni Antoličiča in Petre Svoljšak, ki bo celostno predstavila vojaške, politične in socialne razmere v Sloveniji v letih 1914-1918.

V letu, ko mineva 150 let, odkar smo Slovenci dobili prvo izvirno kuharsko knjigo Slovensko kuharico, ki jo je napisala Magdalena Pleiweis, pa bo Cankarjeva založba poskrbela tudi za izid vsebinsko in oblikovno prenovljene Velike slovenske kuharice, ki jo je priredila in dopolnila sestra Bernarda Gostečnik.