Čas PO seksu je izjemno pomemben: Pazite, kako ga boste preživeli

Čas PO seksu je izjemno pomemben: Pazite, kako ga boste preživeli (foto: Profimedia) Profimedia
17. 7. 2021

Po spolnem odnosu smo v najbolj ranljivem - čustvenem in fizičnem - stanju. Zato je čas po spolnem odnosu izjemno pomemben čas. Čas, ko se povezujemo in nikakor ne čas, ko gradimo zidove.

Po nedavni raziskavi (objavljeni v Archives of Sexual Behaviour) se pari, ki si po spolnem odnosu namenijo več naklonjenosti, počutijo bolj zadovoljni s svojim spolnim življenjem in s svojim odnosom na splošno.

Raziskovalci na univerzah v Torontu so izvedli dve raziskavi. V prvi je 335 udeležencev (138 moških in 197 žensk, vsi v romantičnih zvezah) izpolnilo vprašalnik o odnosih, spolnem življenju in naklonjenosti v zvezi. Presenetljivo je, da trajanje seksa in predigra nista bila odločilna pri tem, ali je posameznik zadovoljen; ključna oz. odločilna sestavina je bila namreč crkljanje po seksu.

Ugotovili so, da ljudje, ki po spolnem odnosu posvetijo več časa izražanju naklonjenosti (ljubkovanju, poljubljanju, božanju, objemanju ipd.) bolj zadovoljni v svojih odnosih in čutijo tudi večje spolno zadovoljstvo. To še posebej velja za pare z otroki. 

V drugi študiji je 101 par vsak dan tri tedne odgovarjal na vprašanja o svojem odnosu, spolnem življenju in izražanju naklonjenosti po seksu. Raziskovalci so ugotovili, da so bili v dnevih, ko so si pari po seksu izkazali več naklonjenosti, tudi bolj zadovoljni s svojim odnosom in spolnim življenjem. Poleg tega so se tisti, ki so te koristi občutili med trimesečno študijo, bolj verjetno počutili dobro o svojem odnosu in spolnem življenju tudi tri mesece kasneje.

Čeprav so bili rezultati podobni za moške in ženske, je bila povezava med crkljanjem po seksu in zadovoljstvom nekoliko močnejša za ženske. To ni presenetljivo, je dejala seksualna terapevtka Renée Burwell. "Ženske so pogosto socializirane, da sta seks in intimnost eno in isto, zato lahko enačijo pomanjkanje naklonjenosti po spolnem odnosu s tem, da partnerju ni dovolj mar za njih," je pojasnila. "Ta naklonjenost je pogosto simbol intimnosti, skrbnosti in pozornosti njihovega partnerja." 

Seksualna terapevtka Ashley Grinonneau-Denton pravi, da so po njenih izkušnjah s pari ženske bolj naklonjene čutnim izkušnjam po seksu (kot je crkljanje), ki še naprej spodbujajo nastajanje hormona oksitocina, medtem ko imajo moški pogosteje potrebo po tem, da vstanejo, nekaj pojejo, pokadijo cigareto ali kaj popijejo, kar ohranja raven hormona dopamina, ki ga telo v post-orgazmičnem stanju ne proizvaja več toliko.

Nadaljevanje lahko preberete TUKAJ.

Priporočamo