Pri nakupu pazite, da je lupina čvrsta, gomolj pa napet in ne prelahek, saj oboje kaže na svežino.
Ingver popestri karije in juhe, dobro pa se obnese tudi kot čaj ali “shot”. Ingver v hladnejših mesecih pogosto pristane v loncu za juho, v skodelici čaja ali v kozarčku za ingverjev shot. Gomolj z Daljnega vzhoda prijetno pogreje od znotraj. To je zaradi pekočih snovi v korenini. Ingver se lahko pohvali tudi z minerali in vitaminom C.
Kako pa poskrbeti, da ga boste lahko uporabljali čim dlje?
Gomolji iz supermarketa imajo za sabo dolgo pot, a so precej trpežni. Če ste kupili le en gomolj in ga boste porabili v nekaj dneh, ga lahko preprosto shranite v kuhinji. Če imate več gomoljev, je pri shranjevanju treba biti nekoliko bolj pozoren. Cele, neodrezane gomolje je najbolje hraniti na hladnem in temnem mestu. Shramba ali kuhinjska omara za zaloge sta idealni. Svežega ingverja ni treba dajati v hladilnik. Tudi pri načetem ingverju velja: bolje ga je hraniti zunaj hladilnika, vendar na hladnem in temnem. Da se rez ne izsuši, ga ovijte v vlažno krpo. Če gomolj nepredušno zapakirate, lahko ingver dobro shranite tudi v hladilniku. Tako se ohrani več tednov.
Pri nakupu pazite, da je lupina čvrsta, gomolj pa napet in ne prelahek, saj oboje kaže na svežino. Če je ingver že nekoliko naguban in zgrbančen, ga lahko še vedno brez skrbi kupite, vendar ga porabite čim prej in ga ne shranjujte predolgo, ker pri daljšem shranjevanju izgublja eterična olja in s tem okus. Če po nekaj tednih požene zelene poganjke, to ni razlog za skrb; poganjke preprosto odstranite, preostali del gomolja pa lahko še naprej uporabljate. Če imate potrpljenje, lahko ingver tudi sami posadite, pri čemer vam lahko pomagajo nasveti za gojenje, nego in pobiranje.
Preberite še: Sveče: Ko boste to prebrali, jih ne boste več želeli imeti doma