"Če imate visoke trigliceride, niste jedli svinjine, ampak tole": Zdravnik pojasni, kako pride do zamaščenosti jeter

16. 6. 2025
"Če imate visoke trigliceride, niste jedli svinjine, ampak tole": Zdravnik pojasni, kako pride do zamaščenosti jeter (foto: profimedia)
profimedia

Zdravnik Predrag Nenadić, znani srbski nutricionist, je pred kratkim pojasnil glavni vzrok holesterola in zamaščenosti jeter.

"Težave z zamaščenostjo jeter ne povzroča mastna hrana. To so velike zmote. Jetra prenašajo odvečni sladkor v maščobno tkivo. Holin (vitamin B4), ki ga običajno najdemo v slanini, jajcih in mesu, ta holesterol porazdeli in mu ne dovoli, da ostane v jetrih, ampak ga pošlje v maščobno tkivo, zato dobimo večji trebuh, povečano zadnjico in tako dalje. In ko ni dovolj teh zdravih maščob, ki smo jih izločili v strahu pred holesterolom, potem dobimo zamaščenost jeter," je za Žena povedal zdravnik Predrag Nenadić.

"To so tako imenovana nealkoholna zamaščena jetra. Ta zamaščena jetra potem ne morejo delovati, ne morejo očistiti našega telesa toksinov, se ne morejo razstrupljati. To bomo opazili po pojavu aken in mozoljev na koži, povečal se bo prhljaj, nohti se bodo luščili, telo nas bo srbelo," opozarja zdravnik.

Nenadić poudarja, da je dober holesterol nujen za pravilno delovanje telesa.

"Holesterol ni nekaj, kar bi narava ustvarila proti človeku. Človek holesterol potrebuje, iz njega se tvorijo številni hormoni, iz njega se tvorijo tudi celične membrane, je bistvenega pomena za človeka! Ko pa ga je preveč, slabega holesterola z nizko gostoto – LDL holesterola – potem imamo težavo. Če imate trigliceride, niste jedli svinjine, jedli ste sadje, veliko kruha, peciva, rafinirano moko, to je težava," je povedal in dodal: "Vse je v hrani! Zelo pomemben je življenski stil. Zadosten vnos vode. Jetra imajo rada veliko vode – to je ključnega pomena! Zaužiti moramo optimalne količine rastlinskih vlaknin, topnih in netopnih. Jesti moramo hrano, ki jo jetra obožujejo, to so grenke stvari, kot so brusnice, regrat, korenina repinca in tako dalje.," pravi dr. Nenadić.

Ganljiv konec kariere: dijaki hrvaškemu učitelju pripravili nepozabno slovo

Svetuje, da iz prehrane izločite vse ogljikove hidrate in umetne sladkorje, da bi uspeli znižati holesterol in trigliceride.

"Jejte hrano, bogato z zdravimi maščobami (domača svinjska mast, olivno olje, hladno stiskana rastlinska olja, živila, bogata s holinom (slanina, jajca), jejte lososa, skušo, vse zdrave maščobe ... Jeter se ne da očistiti s sokovi, še posebej ne s kupljenimi. Povsod piše, da vsebujejo fruktozo, ta pa je najbolj nevarna za povečanje telesne teže. Fruktoza daje izdelku sladkost, telesu pa tudi maščobo. Da, fruktoza zvišuje trigliceride in holesterol v telesu," je še pojasnil.