Če pišejo z roko, si mladi zapomnijo več!

1. 9. 2018
Deli
Če pišejo z roko, si mladi zapomnijo več! (foto: Profimedia)
Profimedia

Društvo Radi pišemo z roko je letos izvedlo raziskavo o odnosu mladih in odraslih do pisanja z roko, v njej pa je sodelovalo več kot 870 učencev in učiteljev. Kot je za STA ocenila predsednica društva Marijana Jazbec, so rezultati raziskave spodbudni. V njej je med drugim 82 odstotkov vprašanih odgovorilo, da si zapomnijo več, če pišejo z roko.

Kar 74 odstotkov vprašanih se ni strinjalo s trditvijo, da pisanje z roko v današnjem času, ko imamo računalnike, ni pomembno. Hkrati pa se je približno 45 odstotkov strinjalo s trditvijo, da raba družabnih medijev, hitrih sporočil in pametnih telefonov dobro nadomešča pisanje z roko. Da to ne drži, jih je prav tako ocenilo 45 odstotkov.

Z raziskavo so po besedah Jazbečeve tudi ugotovili, da udeleženci še vedno radi pišejo z roko in da jim ni vseeno, ali dobijo čestitke za rojstni dan napisane z roko ali z računalniško tipkovnico. Kar 84 odstotkov vprašanih je bilo namreč prepričanih, da so sporočila, napisana z roko, bolj osebna, saj vključujejo čustva in razum. Vprašani si tudi več zapomnijo, če pišejo z roko. Ko se učijo, jih tako 84 odstotkov še vedno dela zapiske na tradicionalen način - z roko. Je pa 74 odstotkov vprašanih menilo, da mora postati pisanje z roko skrb vseh učiteljev, ne le tistih, ki poučujejo jezike. Večina vprašanih sicer opaža, da pisano pisavo vedno bolj nadomešča tiskana in je zato vedno manj čitljiva.

"Z izsledki raziskave sem zelo zadovoljna, ker je veliko pozitivnih stališč do pisanja z roko," je poudarila Jazbečeva in dodala, da njihova raziskava potrjuje izsledke raziskav, ki so bile že opravljene.Po njenih besedah je pisanje z roko dobro, saj izraža našo individualnost in izvirnost, poleg tega pa ne gre le za uporabo pisala, ampak za izvirno spretnost, ki jo lahko razvijamo z vajo. Pri pisanju z roko pa po ugotovitvah strokovnjakov naši možgani delujejo bolj kompleksno kot pri pisanju z računalnikom, je navedla. Prav tako informacija, napisana z roko, v spominu ostane dlje časa. Pri pisanju z roko se nam utrne več idej, ohranjamo pa tudi dolgotrajnejšo pozornost. Hkrati je Jazbečeva dodala, da če osebna sporočila, kot so čestitke, izrazi sožalja, pohvale in zahvale, napišemo z roko, s tem izražamo več naklonjenosti in spoštovanja.

"Ni ideje o tem, da bi si želeli, da se vedno več piše z roko, mi vsi v glavnem pišemo z računalniško tipkovnico, s tem smo bolj učinkoviti in pisanje je bolj enostavno, ampak želimo, da ohranjamo možnost izbire," je poudarila. Predvsem pa se ji zdi pomembno ozaveščanje o pomenu in pozitivnih učinkih pisanja z roko. V raziskavi je sicer sodelovalo približno enako število osnovnošolcev, dijakov in učiteljev. Društvo pa jo je izvedlo v marcu in aprilu, tudi med letošnjim prvim Tednom pisanja z roko. V projekt je bilo vključenih prek 100 ustanov, skupaj je v njem sodelovalo več kot 9000 udeležencev. Prihodnje leto bo Teden pisanja z roko potekal od 21. do 25. januarja.

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk