Če vas zgodbe iz vašega življenja žalostijo in zavirajo, jih spremenite

Če vas zgodbe iz vašega življenja žalostijo in zavirajo, jih spremenite (foto: Profimedia) Profimedia
5. 6. 2021

»Vaša resnica, na katero prisegate in se je oklepate, vam preprečuje, da bi prisluhnili nečemu novemu,« pravi Pema Chodron. Pogosto dopuščamo, da nas epizode iz našega življenja zaznamujejo, da narekujejo, kdo smo. Sebi in drugim jih nenehno pripovedujemo in nazadnje verjamemo, da so dokončne. Ste kdaj pomisli, da se da nek dogodek zaviti v drugačno zgodbo? Vas je preblisnilo, da vam spremenjena verzija lahko prinese več svobode in moči?

Izbrani, resnični primeri vam bodo ponudili dve plati ene zgodbe.

Primer številka 1

Oče je nenehno zmerjal mojo takrat najstniško mamo, ki je zanosila. Zapustil naju je nekaj dni po mojem rojstvu. Nikoli ga nisem videla.

Zgodba, ki bi jo lahko pripovedovali

 • Moški so slabi.
 • Moškim ne moreš zaupati.
 • Vzrok, da ne morem zgraditi resne partnerske zveze, tiči v mojem očetu, ki me je zapustil.
 • Sem nezaželena.
 • Nihče me ne more imeti rad.

Zgodba, ki jo lahko izberete

 • Bila sta mlada. Oče se je počutil ujetega v past, bil je prestrašen. Na strah se je odzval s slabo odločitvijo. Morda je imel slabe izkušnje iz otroštva.
 • Njegovo obnašanje je bilo grdo, neprimerno, a vendarle ne bo vplivalo name. Ne bo zaznamovalo ne mene ne mojega mnenja o moških.
 • Če bi se zaradi tega oklepala negativnih misli o sebi ali o moških, bi si zaprla pot do sreče, ljubezni. Tudi sebe ne bi imela rada.

Primer številka dve

Med mojim šolanjem je mama deset let delala v tovarni v nočni izmeni. Nikoli je nisem videla ne pred ne po šoli. Ni prišla na moje glasbene nastope ali športna tekmovanja, nikoli ni ponosno stala ob meni, ko sem dobila nagrado. S takšnih prireditev sem se domov vračala sama, pogosto v temi in zimskem mrazu. Za vse sem morala poskrbeti: zjutraj pravočasno vstati, si pripraviti vse potrebno za šolo, narediti nalogo, pripraviti večerjo in posteljo. Velikokrat sem morala poskrbeti še za mlajšega brata.

Zgodba, ki bi jo lahko pripovedovali

 • Mami ni bilo mar zame. Bila je neodgovorna. Spravljala me je v nevarnost in zanemarjala moje potrebe.
 • Moram se zaščititi sama, nihče drug na tem svetu me ne bo. Moram biti pazljiva. Zato sem osamljena, zato sem neuspešna. Prikrajšana sem, moje sošolke so na boljšem. Lahko bi dosegla veliko več, če bi me doma podpirali in me v mladostniških letih pravilno usmerjali.

Zgodba, ki jo lahko izberete

 • Moja mama je naredila vse, kar je v danih okoliščinah lahko.
 • V mladih letih sem bila samostojna, zato sem zdaj odgovorna oseba.
 • Imam močan motiv, da stojim ob strani svojim otrokom, da si ogledam njihove nastope, da jih vzpodbujam in jih usmerjam. Preteklost je iz mene oblikovala boljšo mamo.

Primer številka tri

Pri dvajsetih letih sem se noro zaljubila v fanta, ki me je verbalno in telesno mučil, dokler nisem z zlomljenimi rebri pristala v bolnišnici. Odpovedala sem službo, prodala stanovanje in avto ter se preselila z njim v London. V Veliki Britaniji nisem poznala nikogar razen njegovih prijateljev.

Zgodba, ki bi jo lahko pripovedovali

 • Zgodovina se ponavlja. Zlorabljal me je zato, ker je moj oče zlorabljal mamo.
 • Zaslužim si, saj sem trapa.
 • Nisem vredna, da bi me kdo imel rad in me spoštoval.
 • Vsi moški so prasci.

Zgodba, ki si jo lahko izberete

 • Preden sem odpotovala s fantom na tuje, ga nisem dobro poznala. Nisem se mogla vrniti domov, saj nisem imela ne službe ne doma. Zaradi strahu in nevednosti sem predolgo ostala z njim.
 • Zdaj sem pametnejša. Spoznala sem, česar si ne želim v partnerski zvezi. Zdaj vem, kaj hočem in to bi rada našla. Sem močnejša in se bolje poznam. Rada se imam, spoštujem se.

Nove zgodbe

Katero plat zgodb iz svojega življenja sebi in drugim pripovedujete vi? Vas te zgodbe ovirajo v življenju? Na novo spisati scenarij ni lahko, še zlasti ko je zgodba že dolgo z vami. Ponujamo vam nekaj napotkov, da boste lahko izbrisali stare zgodbe in jih nadomestili z novimi.

1. Ozavestite trenutke, ko začnete pripovedovati svojo zgodbo in v mislih pritisnite na tipko stop. Nehajte jim dolivati gorivo.

2. Zapišite si dejstva, tako kot v opisanih primerih, potem pa dodajte zgodbo, kakršna je v vaši glavi. Nato se lotite bolj pozitivne verzije. Je bolje? Ste se kaj naučili? Kako bi se vam zdelo, ko bi staro zgodbo izbrisali in se držali nove? Raziščite to v pisni obliki in preverite, kaj bi vam to prineslo.

3. Pomagajte si s tapkanjem. To je koristna in učinkovita tehnika, s katero lahko slabo izkušnjo porinete na površje in se soočite s svojimi čustvi. Nato zamenjajte svojo pripoved. Priporočamo, da pri zakoreninjenih čustvih poiščete strokovno pomoč.

4. Preberite knjigo Loving What is. Ob knjigi imejte beležnico in vanjo zapišite odgovore na štiri pomembna vprašanja avtorice Byron Katie. Marsikomu je delo ob knjigi pomagalo razčistiti slabe odnose.

Samoomejevanje s prepričanji, ki se jih trdno držite, vam ne prinaša nič dobrega. Nasprotno, ovira vas ter vas oddaljuje od sreče in uspeha. Vnesite mehkobo v vaše zgodbe in jim dajte nov pomen. Spreminjanje zgodbe ne pomeni, da hočete izbrisati preteklost in si izmisliti novo, lažno pripoved. Ostanite pri resnični zgodbi, a iz nje izločite pridih žrtve in izluščite učno lekcijo.

Vir: tinybuddha

Priporočamo