Če niste lačni in nenehno izpuščate zajtrk, to lahko pomeni, da vaše telo poskuša povedati nekaj pomembnega.
Splošno pravilo pravi, da je zajtrk najpomembnejši obrok dneva. Toda kaj pomeni, če si hrane pred kosilom sploh ne morete predstavljati?
Zdrav zajtrk, bogat z beljakovinami, ogljikovimi hidrati in zdravimi maščobami, se že dolgo slavi kot prvi korak k zdravju – pomaga telesu ohranjati raven sladkorja v krvi, oskrbuje možgane in telo z energijo ter preprečuje željo po sladkih in kaloričnih prigrizkih. Hiter življenjski tempo otežuje navado, da bi si vzeli čas za miren zajtrk, a zajtrk z dovolj beljakovinami lahko pomaga, da ostanemo siti dlje in nas ne moti kruljenje v želodcu, ko dan prehaja v popoldne.
Nasprotno pa sladke žitarice povzročajo nihanja krvnega sladkorja, kar ne pomaga, da bi bili na jutranjih sestankih bolj budni.
“Ljudje se morajo vprašati, zakaj niso lačni zjutraj”
Nutricionistka Natalie Burrows je za revijo Stylist povedala, da bi se morali ljudje vprašati, zakaj zjutraj nimajo apetita. Rekla je: "Moje vprašanje bi bilo – zakaj niste lačni za zajtrk v prvih dveh urah po prebujanju?" Za mnoge je odgovor ta, da so namesto zajtrka popili kavo, a to je lahko problematično.
Natalie Burrows je dodala: "Če s kavo prikrivate lakoto, to ni dober začetek dneva. Kofein ne zagotavlja energije celicam v našem telesu. Kofein povzroči nevronsko vzburjenje v možganih, kar spodbuja nadledvične žleze k sproščanju adrenalina – to ustvari lažen občutek energije. Priporočila bi, da ne pijete kofeina, dokler ne zajtrkujete, da bi podprli ustrezno uravnavanje adrenalina in kortizola."
"Preskakovanje zajtrka lahko škodi – tudi če želite shujšati"
Mnogi ljudje preskakujejo zajtrk, ker želijo izgubiti težo, vendar ima to lahko nasproten učinek.
Španski znanstveniki so letos določili, koliko kalorij bi morali zaužiti pri prvem obroku dneva, če želimo izgubiti nekaj kilogramov. Ugotovili so, da bi morali ljudje na dieti pojesti med 20 in 30 odstotkov dnevnega vnosa energije pri zajtrku – to je med 500 in 750 kalorij za moške ter 400–600 za ženske, poroča Daily Mail.
Poleg fizičnega zdravja ima lahko reden in hranljiv jutranji obrok tudi pozitiven vpliv na duševno zdravje.
Raziskava je pokazala, da uživanje zajtrka pred 9. uro zjutraj lahko občutno zmanjša tveganje za depresijo. Znanstveniki so ugotovili, da imajo moški in ženske, ki jedo po 9. uri, za 28 odstotkov več možnosti za slabo razpoloženje in težave z duševnim zdravjem kot tisti, ki jedo pred 8. uro. Popolno izpuščanje zajtrka je imelo podobno škodljiv vpliv na psihološko počutje.
Če zajtrk preskočite, ker ste preutrujeni ali nimate časa, je to lahko povezano z vašim cirkadianim ritmom – notranjo biološko uro, ki nam narekuje, kdaj jemo, spimo in se prebujamo.
Kortizol, stresni hormon telesa, je odgovoren za to, da nas “zažene” – tudi v trenutku, ko zazvoni budilka. Nutricionistka Cara Rose pojasnjuje, da telo ohranja občutljivo ravnovesje med kortizolom in melatoninom – hormonom, ki nas sprošča in uspava.
Rekla je: "Ko spimo, je naše telo v nočnem postu in uporablja zaloge glukoze iz jeter, da ohranja ravnovesje sladkorja v krvi. To traja približno osem ur. Ko so zaloge porabljene, nadledvične žleze sprostijo hormone, kot je kortizol, ki pomagajo uravnavati raven sladkorja (s sproščanjem glukoze iz mišic), da nas ohranijo budne."
Melatonin je naš spalni hormon in deluje v nasprotni ‘izmeni’ s kortizolom. Ko se zbudimo, lahko mine ena do dve uri, preden se raven melatonina dovolj zniža, da se hrana in pijača začneta zdeti prijetni.