Čemaž: Cenjen tudi zaradi zdravilnih učinkov

Čemaž: Cenjen tudi zaradi zdravilnih učinkov (foto: Shutterstock) Shutterstock
Vir: Jana
16. 4. 2017

Ko med sprehodom po gozdu zavohate vonj po česnu, gotovo v bližini raste čemaž.

Priljubljeno divje zelišče s pikantno aromo česna je cenjeno tako zaradi kulinaričnih užitkov kot zdravilnih učinkovin. Čemaž raste skoraj povsod po Sloveniji v listnatih gozdovih in na njihovih obronkih. Lahko ga posadite tudi na vrt pod kakšno drevo ali pa v korita. Je pravi znanilec pomladi, saj je ena prvih zeli, ki jo lahko uživamo svežo po dolgi zimi.

Čemaž so uživali že Rimljani, ki naj bi ga imeli celo rajši kot česen. Uporabimo lahko vse dele rastline: liste, cvetove, plodove ter čebulice. Največkrat uporabljamo mlade svetlozelene suličaste liste, ki jih pobiramo od marca do aprila, še preden rastlina zacveti. Iz listov pripravimo čemaževo juho, lahko pa uživamo tudi surove v solatah in namazih. S sesekljanim čemažem začinimo jedi namesto s česnom. Najbolj okusen je surov, saj pri kuhanju izgubi precej arome. Čemaž tudi ni primeren za sušenje, zato je bolje, da sveže liste operemo, sesekljamo in po porcijah zamrznemo.

Snežno beli zvezdnati cvetovi so primerni za krašenje različnih solat, iz njih se junija razvijejo užitni mehki plodovi, iz katerih lahko pripravimo čemaževe kapre. Za en 200 ml kozarček operemo približno pest čemaževih jagod, jih zmešamo z žlico soli ter pustimo stati čez noč. Jagode nato odcedimo, jim dodamo žlico sladkorja in 100 ml pehtranovega kisa, zavremo in kuhamo od 2 do 3 minute. Mešanico še vročo shranimo v kozarček z navojnim pokrovom. Ko se ohladi, kozarček hranimo v hladilniku do 14 dni. Čemaževe kapre ponudimo k skuti, siru in narezku. Podajo pa se tudi k ribam, solatam in omakam. Njihov okus se praktično ne razlikuje od okusa pravih kaper.

Čemaž se v ljudski medicini uporablja za krepitev črevesne flore, razstrupljanje telesa, čiščenje dihalnih poti in kože, zniževanje holesterola, odvajanje vode iz telesa, pospeševanje celjenja ran, spodbujanje delovanja žlez, proti glistam, nižanje telesne temperature ...

POZOR!

Čemaž je zelo podoben dvema strupenima rastlinama: šmarnici in podlesku. Nobena od teh dveh pa ne diši po česnu. Če niste prepričani, da nabirate čemaž, med prsti zmečkajte liste rastline. Zavohati morate močan vonj po česnu.

Priporočamo