Čemaž: Zdrava divja rastlina

25. 4. 2017 | Vir: Jana
Deli
Čemaž: Zdrava divja rastlina (foto: profimedia)
profimedia

Povsod v gozdovih zdaj lahko nabirate čemaž. Ali veste, da ga lahko vzgajate tudi na domačem vrtu?

Čemaž (Allium ursinum) je gozdna zelenjava, ki raste v vlažnih in polsenčnih gozdovih, vendar tudi vzdolž potokov in travnikov. Spada v družino čebulnic (Alliaceae) in je v sorodu z zelenjavo, kot sta česen in čebula. Nega čemaža na vrtu je stvar okusa: nekoč je bila rastlina v nadlogo in so jo populili. Tudi danes je vonj po česnu in žveplu, ki ga oddaja rastlina pred cvetenjem in po njem, številnim neprijeten. Morda je ravno zaradi tega ostal dolgo zunaj vrta in kuhinje. Zdrava čebulnica doživlja preporod tudi zaradi zdravilnih lastnosti.

Trajna zelnata rastlina zraste od 20 do 50 cm visoko. Iz zelo vitke čebulice zraste skoraj trikotno steblo, ki ima tri do štiri liste.

Listi

Sabljasti, aromatično dišeči listi so do pet centimetrov široki in suličasto koničasti. Na zgornji strani so temnejše zelene barve kot na spodnji. Listje porumeni po dveh do treh mesecih in se že poleti zvije. Če želite liste uporabiti v kuhinji, jih pobirajte pred cvetenjem. Na splošno velja pravilo: bolj ko so listi stari, intenzivnejši je vonj, in bolj ko je suho rastišče, bolj pekoč je okus. Sveže posajene primerke pobirajte v prvih treh do štirih letih le zmerno. Strokovnjaki priporočajo, da naj bi z vsake rastline pobrali le list, da lahko zbere dovolj energije za novo poganjanje.

Cvetovi

Cvetna stebla so trikotna in konec aprila oziroma maja kažejo snežno bele kobule z majhnimi cvetovi. Kobul je sestavljen iz do 20 zvezdastih cvetov s premerom do 20 milimetrov. Junija se tvorijo semena in rastline nad zemljo odmrejo. Poženejo šele naslednje leto.

Rastišče in tla

Če želite sami vzgajati čemaž, morate poskrbeti za enake razmere, kakršne so na naravnem rastišču: čemaž kot gozdna rastlina ima rad polsenčne lege in humusna tla. V nasprotju z večino drugih čebulnic dobro prenaša tudi vlažna tla, ki pa naj bodo dobro prepustna. Rad ima toploto, vendar ne direktnega sonca. Plast mulča iz jesenskega listja ali zrel kompost prav tako dobro dene rastlini. Če so tla zelo kisla, jih občasno potresite z apnom.

Sajenje in nega

Čemaž lahko dobro vzgajate tudi na domačem vrtu. Ker se lahko močno razbohoti, je priporočljiva oddaljena greda s koreninsko zaporo. Sami ga lahko posejete, vendar je to težavno dejanje, ker čemaž lahko klije zelo dolgo. Sicer pa lahko čemaževe rastline spomladi kupite v dobro založenih vrtnih centrih in jih posadite v zemljo. Sadite 10 cm globoko, razdalja med sadikami pa naj bo približno 15 centimetrov. Čebulice jeseni lahko tudi posadite, vendar se vam bo to posrečilo le, če imate čisto sveže sadike, ker se vitke čebulice na zraku zelo hitro izsušijo. Posadite jih 10 cm globoko v zemljo.Čemaž ne potrebuje posebne nege. Rastline v sušnih obdobjih zalijte in grede jeseni na tanko mulčajte z listjem, da povečate vsebnost humusa v tleh.

Uporaba na vrtu

Čemaž je najbolj primeren za podrast dreves in grmov na naravnem vrtu. Nad zemljo je viden le na kratko, zato ni preveč dekorativen. Če želite preprečiti gola mesta na vrtu že junija, ga posadite skupaj z vrtnimi kresnicami, funkijami in drugimi senčnimi trajnicami ter praprotmi, ki takrat zapolnijo luknje.

Razmnoževanje

Po nekaj letih na istem rastišču se mrzlokalivka zelo močno poseje sama. S tem in tvorbo hčerinskih čebulic lahko nastanejo dokaj velika gnezda. Bujna polja čemaža lahko najdete v naravi ob rekah in potokih. Rastline najlažje razmnožujete tako, da po cvetenju izkopljete kos iz čemaževe preproge in ga znova posadite na drugo mesto.

Zdravilna rastlina

Čemaž vsebuje alicin tako kot česen. Ta organska žveplova spojina povzroča tipičen vonj in okus. Čemaž je bogat z minerali, kot so magnezij, železo in mangan, ter vitamini. Zato dobro vpliva na holesterol v krvi ter preprečuje visok krvni tlak, srčne infarkte in kapi. Čemaž učinkuje antibiotično in razstruplja, spodbuja tek in pospešuje presnovo.

V kuhinji

Zelene čemaževe liste lahko uporabite v kuhinji enako kot česen, čebulo, drobnjak in por. Čemaž je po okusu močnejši in bolj aromatičen kot česen, s segrevanjem izgubi ostrino in aromo. Sveže sesekljani čemaž je primeren za namaze ter kot začimba za solate in jedi iz testenin in mesa. Čemaž lahko uporabite kot začimbo za zeliščno maslo, omake in zelenjavne jedi. Divjo zelenjavo naj bi pripravili svežo, ker je zaradi visoke vsebnosti vode obstojna le kratko. Čemaž lahko posušite na podstrešju ali v pečici.

Pozor pri nabiranju

Divji čemaž vedno znova zamenjujemo s šmarnicami in jesenskimi podleski, kar lahko ima hude posledice, saj sta obe rastlini zelo strupeni. Najpomembnejša razlika med rastlinama je vonj. Medtem ko čemaževi listi razširjajo tipičen vonj po česnu, ko jih zdrobimo med prsti, listi šmarnice in jesenskega podleska nimajo vonja. Čemaž naj nabira le tisti, ki ga zagotovo prepozna. Poleg nevarnosti, da ga zamenjate, obstaja možnost, da staknete trakuljo ehinokokozo (Echinococcus multilocularis). Varni ste, če čemaž vzgajate na vrtu. Če se po zaužitju čemaža počutite nelagodno ali se pojavijo znaki zastrupitve, pojdite takoj k zdravniku.

 Jasna Milinković

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk