Cene v restavracijah zdaj takole nizke in mnogim bo tole verjetno všeč.
Uživanje hrane zunaj doma je v Nemčiji postalo izjemno drago. Cene rastejo povsod – celo navaden döner izprazni denarnico. A nekatere vrhunske restavraciji v Berlinu zdaj znižujejo cene. Portal Watson.de pojasnjuje, zakaj – in kaj se skriva v ozadju.
Gostinstvo v krizi
V berlinskem gostinstvu je situacija težavna. Potem ko je zvezna vlada ukinila znižano stopnjo DDV (7 %) in jo znova zvišala na 19 %, kar je pomenilo konec »koronskih olajšav«, se je število gostov močno zmanjšalo. K temu so pripomogli tudi cenovni šoki v zadnjih letih – jedilni listi so postali breme tudi za globlje denarnice. Vendar se v Berlinu zdaj pojavlja alternativni trend: mnoge vrhunske restavracije znižujejo cene. Zakaj?
Cene hrane v restavracijah
Da bo jasno: cene niso zgolj nekoliko poskočile – eksplodirale so. Po podatkih Zveznega statističnega urada gostje danes v primerjavi z letom 2020 za alkoholne pijače plačujejo do 26,9 % več, za glavne jedi pa celo 32,9 % več.
Leta 2023 je sledil val zaprtij, saj gostje preprosto niso več prihajali.
Primera: »Kink« in »Swanson«
Nekatere berlinske restavracije zdaj poskušajo obrniti trend. Po poročanju Tagesspiegla je restavracija Kink, znana kot vrhunski lokal, drastično znižala cene. Nekatere jedi stanejo manj kot 10 evrov, večina pa manj kot 20.
Dolgo so bile cene pod deset evrov »nedosegljiva meja« za takšne restavracije. Vendar to pomeni tudi 25 % nižji povprečni promet, je priznal eden od lastnikov. Da bi privarčeval, načrtuje prestrukturiranje strežbe – kar bi lahko bil uvod v zmanjšanje števila zaposlenih.
Podobno je ukrepala restavracija z Michelinovo zvezdico Swanson. Lastnik Björn Swanson je ceno menija znižal s 134 na 99 evrov (z določenimi kompromisi). Restavracija je bila polna, a so naraščajoči stroški in večji napori v kuhinji vseeno zmanjšali dobiček. Medtem je moral ceno skoraj podvojiti – zdaj znaša 149 evrov.
Novi koncepti za širšo publiko
Restavraciji Irma La Douce in Eins44 sta prav tako spremenili svoj koncept, da bi znižali cene. Namesto izključno »fine dininga« zdaj ponujata tudi klasične, enostavnejše jedi. Vse skupaj je postalo dostopnejše, povprečni strošek obiska pa nižji za 40 %.
Je to dolgoročno vzdržno?
»Včasih se je reklo – bolj kot je lokal poln, večji je promet na gosta,« se spominja Jonathan Kartenberg iz Eins44. »Če lokal dobro posluje, ljudje naročijo še kakšno steklenico – in prav to prinaša denar.« Ali se bo berlinski trend zniževanja cen razširil na celotno gostinsko industrijo in ali bo dolgoročno vzdržen, ostaja odprto vprašanje.
- Preberite si tudi: VIDEO: Župnik postal spletni hit, ko je s prižnice pokazal na tri tipe moških: 'Poslušajte punce, to je resnica'