Cepljenje otrok ne slabi imunski sistem, kažejo študije!

Cepljenje otrok ne slabi imunski sistem, kažejo študije! (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
7. 3. 2018

Otroci so danes cepljeni proti več boleznim kot predhodne generacije. Nova študija ameriških znanstvenikov je pokazala, da kljub temu njihovi imunski sistemi niso šibkejši, otroci pa zato niso nagnjeni k večjemu številu obolenj za drugimi boleznimi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Znanstveniki so prvič preverjali povezavo med priporočljivim številom cepljenj otrok v prvih dveh letih življenja, ki obsega do 16 cepljenj, ter stopnjo okužb in bolezni, ki z njim sicer niso povezane. Rezultate so objavili v dnevniku American Medical Association.

Raziskovalci so naključni vzorec 193 otrok, ki so zbolelih za virusno ali bakterijsko boleznijo, primerjali s kontrolno skupino 751 zdravih otrok. Pri tem so upoštevali izpostavljenost antigenu oziroma proteinu ali drugi vsebini cepiva, ki povzroči odziv imunskega sistema. Pri tem so prišli do zaključka, da otrok v dveh letih po cepljenju ni podvržen večjemu številu obolenj za drugimi boleznimi.

Znanstveniki upajo, da bodo rezultati raziskave staršem dali potrdilo o varnosti priporočljivih cepljenj.

Nekatere starše namreč skrbi, da bi večje število cepljenj v zgodnjem otroštvu lahko oslabilo otrokov imunski sistem, je pojasnil eden izmed avtorjev študije Jason Glanz z Inštituta za zdravstvene preiskave Keiser Permanente v ameriški zvezni državi Kolorado.