Čeprav je bil Tito znan kot sladokusec, ene jedi ni nikoli poskusil

Čeprav je bil Tito znan kot sladokusec, ene jedi ni nikoli poskusil (foto: profimedia) profimedia
26. 1. 2023

O življenju Josipa Broza Tita se še vedno veliko piše. Svoje zasebno življenje je skrival pred očmi javnosti, zato so podrobnosti, ki pricurljajo na dan, toliko bolj zanimive.

Znano je, da je bil Tito rad elegantno in modno oblečen, po značaju pa je bil velik hedonist in sladokusec, katero jed je zavrnil in je ni hotel niti poskusiti, pa je v knjigi Titovi zadnji dnevi razkril njegov šef strežbe Jože Oseli.

Maršal Jugoslavije se je rad sprostil ob viskiju in kubanski cigari, ko pa je šlo za hrano, ni bil izbirčen. Oseli je zapisal, da so bili vselej na mizi meso, priloge in solate, Tito pa si je na krožnik naložil, kar mu je v tistem trenutku najbolj dišalo. Zavrnil je le eno jed. »Ne, ne bi jedel polžev,« je po Oselijevih besedah Tito preskočil samo eno jed. Oseli je z ženo Metko sedem let in pol skrbel za Titovo prehrano na Brdu pri Kranju.

Rad je imel zagorsko kuhinjo, predvsem štruklje. Ko je šlo za meso, je najraje posegel po govedini, dan pa je začel z jutranjo kratko kavico brez sladkorja. Na uradnem obisku v Severni Koreji so mu poklonili čaj iz ginsenga, nad katerim se je navdušil. Potem je vsak večer pred spanjem na skoraj obreden način spil skodelico tega napitka.

V Aziji je pitje ginsengovega čaja priljubljeno več kot pet tisočletij, saj nadvse cenijo njegove zdravilne učinke. Izboljšuje namreč splošno počutje in mentalne sposobnosti, istočasno pa ima preventivne učinke in odganja mnoge bolezni.

Vir: Stil