Mleto meso je nepogrešljiv del vsakodnevnih obrokov, ki jih pripravljamo. Pa vendar mnogi ne vedo, da se gre pri rokovanju z njim izogibati naslednjim nekaj napakam.
1. Ne zamrzujte mesa v originalni embalaži.
Embalaža iz trgovine je pretanka, da bi zaščitila meso pred ekstremno nizkimi temperaturami. Meso raje položite v aluminijasto folijo in šele nato položite v debelejšo plastično vrečko ter pustite v zamrzovalniku.
2. Ne odmrzujte ga v mikrovalovni pečici.
Mikrovalovna pečica bo začela kuhati površinsko plast mletega mesa in jo strdila, preden bo zmes popolnoma odmrznjena. Nikar tega ne počnite, ampak meso odtajajte naravno.
3. Ne dodajajte ga v hladno ponev
Največji okus in karameliziranost mesa boste dosegli, če boste odmrznjeno meso položili v vročo ponev, ki ste ji dodali žlico olja ali masla. Ne dajajte ga v hladno ponev, ker se bo prijelo dna in postalo neugledno sivo.
4. Odlijte odvečno vodo
Med dušenjem mleto meso izpusti odvečno vodo, ki zaradi dolgotrajne toplotne obdelave izhlapi. To vodo lahko med kuhanjem odlijete, še posebej, če sledite receptu in vas skrbi, koliko tekočine morate dodati za pripravo določene omake ali jedi.
5. Ne izpirajte mesa pred ali po kuhanju
Spiranje mesa pred kuhanjem ne odstrani bakterij s površine, spiranje po kuhanju pa odstrani vse okuse.
Novo na Metroplay: Tilen Artač o tem, zakaj je bilo težko imitirati Roberta Goloba in kako v resnici nastane vrhunska imitacija