Četrtina Britancev se je opredelila za »ne povsem heteroseksualne« osebe

Četrtina Britancev se je opredelila za »ne povsem heteroseksualne« osebe (foto: profimedia) profimedia
24. 7. 2018

Nova raziskava o spolni orientaciji Britancev je prinesla nove številke: četrtina populacije se je na Kinseyjevi lestvici prepoznala v predelku, imenovanem fluidna seksualnost.

Fluidna seksualnost se nanaša na osebe, ki niso izključno heteroseksualne. Na Kinseyjevi lestvici je sedem skupin z različno spolno prakso od izključno heteroseksualne do izključno homoseksualne, in skupina X, ki označuje ljudi brez spolnih stikov.

Po najnovejši raziskavi se je v Veliki Britaniji 26 odstotkov odraslih izreklo za skupine, ki niso izključno heteroseksualne. V starostni skupini od 35 do 44 let je takih 35 odstotkov, med mlajšimi od 18 do 24 let pa več kot polovica.

V raziskavo, ki jo je opravilo mednarodno raziskovalno podjetje YouGo, je bilo vključenih 2000 odraslih Britancev. V analizi so izpostavili tudi, da 60 odstotkov Britancev – vključno s 85 odstotki mlajših, starih med 18 in 24 let, ter 48 odstotki nad 55 let – meni, da je spolnost treba obravnavati »mavrično« in je ne deliti zgolj črno-belo, torej na heteroseksualno in homoseksualno skupino.

Nova raziskava je ponudila občutno drugačno podobo, kot jo je dve leti starejša, sestavljena v statističnem uradu. Po statistiki je bilo leta 2016 le dva odstotka odraslih, ki se niso opredelili kot heteroseksualci. To je zneslo približno milijon Britancev. Po zdajšnji raziskavi jih je blizu 17 milijonov.

»Primerjava letošnjih in dve leti starih statističnih podatkov je povsem neskladna. Razlika potrjuje, da je imel Kinsey prav in da je treba seksualnost obravnavati širše. Navsezadnje je nespametno raziskovati nekaj tako kompleksnega, kot je spolnost, po binarnem principu. To bi bilo nezrelo in skoraj groteskno,« je povedal vodja raziskovalnega podjetja UM Michael Brown.

Številke kažejo, da ima približno vsak šesti Britanec spolne izkušnje s pripadnikom istega spola, v starostni skupini od 18 do 44 let pa vsak četrti. Heteroseksualne ženske so bolj odprte do spolnih izkušenj z ženskami kot moški, ena od petih pa je zatrdila, da bi jo morda ali pa zanesljivo lahko pritegnila pripadnica istega spola.

Raziskava je odkrila tudi napredek v boju proti negativnim stereotipom. V zadnjem času se je odnos do spolne prakse občutno spremenil. Skoraj polovica Britancev verjame, da so homoseksualci in biseksualci v zadnjih treh letih v družbi sprejeti bolj pozitivno, medtem ko jih je 37 odstotkov prepričanih, da so bolje kot prej sprejete lezbijke in biseksualke. Dobra polovica spremembe pri družbenem sprejemanju lezbijk in biseksualk pripisuje medijem, medtem ko jih 70 odstotkov verjame, da so mediji prispevali k večji sprejemljivosti homoseksualcev in biseksualcev.

Vir: Independent