Čiščenje doma brez nepotrebnih strupov - recepti za domača čistila

18. 2. 2018 | Vir: Jana
Deli
Čiščenje doma brez nepotrebnih strupov - recepti za domača čistila (foto: Shutterstock)
Shutterstock

Vsak si želi imeti sijoč in čist dom, za kar je seveda najlažje poskrbeti tako, da se odpravimo v najbližjo trgovino, kjer nas na policah pričakajo raznovrstna čistila, po katerih povečini posežemo.

Ob tem pogosto pozabimo, da tako v domače okolje vnašamo tudi nepotrebne strupe. Čeprav naj bi nam čistila olajšala vsakodnevne bivanje, nam zaradi številnih kemikalij pogosto škodujejo: na eni strani ljudem, med katerimi je tudi vse več alergikov, na drugi strani naravi, ker kupujemo plastične embalaže, v katerih so. Rešitev so zato čistila, ki so jih zbrali pri Bivalnem Ugodju in so prijazna ljudem, živalim ter okolju. Poleg vsega pa so enako učinkovita in predvsem cenejša. Sestavine zanje namreč najdemo kar v domači kuhinji.

Univerzalno čistilo

Zmešajte ½ posodice alkoholnega kisa in ¼ posodice sode bikarbone (ali 2 žlički boraksa - natrijev borat; soroden sodi bikarboni, a močnejši) v dveh litrih vode. Shranite lahko za dlje časa. Uporabljajte za odstranjevanje oblog vodnega kamna na stenah kabine za prhanje, kromiranih površinah v kopalnici, za ogledala, okna itd.

Čistilo za okna

V plastenki s pršilko zmešajte 3 žličke alkoholnega kisa in 1 liter tople vode. Nekateri priporočajo mešanje v razmerju ½ kisa in ½ vode. Za zelo umazana okna poskusite naslednje: ½ žlice tekočega mila, 3 žlice kisa in 2 posodici vode. Sestavine dobro pretresite. Za še bolj svetleča okna uporabite zmečkan časopisni papir, vendar ne pomivajte oken, ko nanje sije sonce ali ko je steklo toplo, sicer bodo na njih ostali madeži, ko se posušijo.

Zamaščena pečica

Zmočite površine pečice z gobico in vodo. Za čiščenje zelo zamaščene pečice zmešajte ¾ posodice sode bikarbone, ¼ posodice soli in ¼ posodice vode. Nastalo gosto pasto nanesite na površine pečice (izognite se kovinskim delom in odprtinam). Pustite delovati čez noč. Naslednji dan vse skupaj odstranite s plastično ali leseno kuhinjsko lopatko oz. strgalcem. Trdovratne obloge nežno zdrgnite z drobno žičnato krpo. Na koncu vse površine dobro sperite z vodo.

Detergent za pomivalni stroj

Zmešajte enak del boraksa in čistilne sode. Če imate bolj trdo vodo, dodajte malo več čistilne sode.

Detergent za pomivanje posode

Detergent lahko nadomestimo z raztopljenim marsejskim milom. Če se vam je v loncu kaj prismodilo, dodajte 3 žličke kisa v toplo milnato vodo.

Madeži od čaja in kave

Obarvanost odstranimo z gobico, na katero pokapljamo malo kisa. Če želite očistiti čajnik ali posodo za kavo, v njej zavrite 2 posodici vode in ¼ posodice kisa. Ko se ohladi, obrišite s krpo in temeljito izperite z vodo. Na ta način iz posod odstranimo tudi vodni kamen.

Čistilo za odtoke

Običajno lahko odtoke očistimo z raztopino ½ posodice soli v 4 litrih tople (ne vrele) vode, ki jo zlijete v odtok. Močnejše čistilo pripravite tako, da stresete v odtok približno ½ posodice sode bikarbone, nato še ½ posodice kisa. Sledi kemijska reakcija, ki razbije maščobne kisline na milo ter glicerin, in zamašek preprosto odplakne. Po 15 minutah vlijte v odtok vrelo vodo, da splaknete ostanke. A pri tem pozor: To metodo uporabite le, če imate kovinske odtoke, saj se plastične cevi ob stiku z vrelo vodo lahko stopijo. Te metode ne uporabljajte, če ste pred tem uporabili kupljeno čistilo za odtoke. Kis namreč lahko reagira s snovmi iz čistila tako, da nastanejo nevarni hlapi.

Čistilo za kad in ploščice

Zmešajte 2/3 posodice sode bikarbone, ½ posodice tekočega mila in ½ posodice vode. Čisto na koncu dodajte 2 žlici kisa. Takoj nanesite in zdrgnite površino. Druga možnost za preprosto čiščenje je, da potresete sodo bikarbono in zdrgnete površine z vlažno gobico, nato pa sperete z vodo. Za trdovratno umazanijo: površine najprej obrišite s kisom, nato takoj uporabite sodo bikarbono kot abrazivni prašek. Kis uporabljajte zmerno, ker lahko razje fuge med ploščicami.

Srebrnina

V plastično ali stekleno skledo položite kos aluminijaste folije. Posujte jo z žlico soli in sode bikarbone. Skledo napolnite z vročo vodo. Srebro potopite v raztopino in oksid bo prešel na aluminijasto folijo. Sperite in spolirajte z mehko krpo.

Zlato

Čistite z zobno kremo ali pasto iz soli, kisa in moke.

Čistilo za straniščno školjko

Preden se odpravite spat, stresite 1 posodico boraksa v straniščno školjko. Zjutraj zdrgnite stranišče s ščetko in potegnite vodo. Za močnejše učinkovanje dodajte po boraksu še ¼ posodice kisa. Druga možnost je, da zmešate ¼ posodice sode bikarbone in 1 posodico kisa, zlijete v odtok in pustite delovati nekaj minut.

Plesen v kopalnici

Plesen v kopalnici je pogost problem, ki vam lahko povzroča zdravstvene težave. V pršilki zato zmešajte en del 3-odstotnega vodikovega peroksida z dvema deloma vode. Popršite plesnive površine in počakajte vsaj 1 uro, preden snov dokončno sperete.

Vzdrževanje preprog

Z rednim sesanjem ohranjate preproge čiste. Pred sesanjem potresite preprogo s sodo bikarbono in pustite stati od 15 do 30 minut, da vpije in odstrani neprijetne vonjave. Ne uporabljajte kemičnih čistil, ker vsebujejo zdravju škodljive sestavine – nevarno predvsem za otroke, ki se igrajo na preprogah. Če čistite s parnim čistilnikom, uporabite le vodo in poskrbite, da se preproga dobro posuši.

Tudi poceni je lahko učinkovito

Odstranjevalec rje

Na rjasto površino posujte malo soli, čez stresite nekoliko limete, da se dobro prepoji. Pustite stati 2 do 3 ure. Kar ostane, zdrgnite z limetinim olupkom.

Čiščenje medenine

Predmete iz medenine lahko zloščite s kečapom, ki ga iztisnete na krpo in vtrete v medenino. Nato sperite s toplo vod in osušite s suho krpo ali z brisačo.

Za bolj belo perilo

Pri zadnjem izpiranju dodajte ½ posodice limoninega soka. Če potrebujete belilo za perilo, namesto kupljenega belila na osnovi klora uporabite vodikov peroksid.

Pralni prašek

Zmešajte 1 posodico nastrganega mila, ½ posodico čistilne sode in ½ posodice boraksa. Uporabite 1 do 2 žlici mešanice za posamezno pranje.

Sredstvo proti moljem

Običajne kroglice proti moljem so narejene iz paradiklorobenzena, ki škoduje jetrom in ledvicam. Moljev se zato raje znebite s pomočjo cedrovih ostružkov, ki jih zavijete v gazo ali krpo, prepojeno s cedrovim oljem. Ostružke dobite v lesarski delavnici ali hobi trgovini. Naredite si lahko tudi domače vrečke proti moljem, ki jih napolnite s sivko, rožmarinom in rožnimi listi. Tudi posušene limonine lupine odganjajo molje. Vsujete jih lahko v predal za obleke ali zavijete v gazo in obesite v omari.

Loščilo za čevlje

Z debelo bombažno krpo nanesite na čevlje oljčno olje z nekaj dodanimi kapljicami limoninega soka. Pustite nekaj minut, obrišite, spolirajte s čisto suho krpo.

Lovilec vonjav in dišave

Komercialni osvežilci zraka le zakrijejo neprijetne vonjave, zasitijo dihalne poti in zmanjšajo občutek za vonj. Posodice s sodo bikarbono ali kisom in limoninim sokom absorbirajo vonjave po vsej hiši. Na vroč radiator postavite posodo z vodo in dodanim cimetom ali drugimi začimbami. V sobe postavite sklede dišečih posušenih zelišč in rož.

Nevtraliziranje vonja v hladilniku

Za nevtralizacijo vonja v hladilniku uporabite kavo. Natresite jo v posodico in jo postavite v hladilnik. Vsak mesec jo zamenjajte.

Besedilo: Tjaša Platovšek // Fotografije: Shutterstock

Novo na Metroplay: "Nujno se je bilo potrebno raziti, da sva se potem znova srečali." | Miša Molk in Ula Furlan