Človeška ribica: Pravi bum jajčec v Postojnski jami

27. 2. 2016

Infrardeča kamera. To je zadnja novost, ki nam razkriva nekaj podrobnosti iz življenja trenutno najbolj slavne živalce v Sloveniji. Najmanj petinštirideset. To je število jajčec, ki jih je v dveh tednih izlegla človeška ribica, in ki skalo, pod katero se skrivajo, skoraj popolnoma obarvajo v belo.

"Kaj dela, ko ugasnemo luči," ni zgolj vprašanje marsikaterega starša, ampak tudi znanstvenikov, ki proučujejo človeške ribice. Zato sta naša biologa, ki ju skoraj vsak od dnevnih obiskov akvarija preseneti s kakšnim novim jajčecem, ribico dala pod infrardečo kamero za snemanje v temi, akvarij pa izolirala, da radovednost obiskovalcev ne bi bila preveč stresna za ribico in njena jajčeca.

Posnetki infrardeče kamere razkrivajo skrivnosti razmnoževanja človeške ribice – izboklina na trebuščku, ribica se prilepi na površino, kamor bo odložila jajčece, po približno 20 minutah popolne negibnosti je jajčece izleženo. Nekaj jajčec tudi kaže znake delitev, kar pomeni, da bi se iz njih lahko izlegle ličinke človeške ribice. Jajčec pa je toliko, da jih že težko natančno preštejemo, saj ribica jajčeca odlaga tudi na zadnjo stran kamna.

Obiskovalci jame ribico že spremljajo v živo na posebnem zaslonu v jami.

Medtem ko biologa pišeta ribičin dnevnik, pripravljajo tudi spletno stran za spremljanje družine človeške ribice v živo. Najbolj 'temačen' družinski šov boste tako mogoče kmalu lahko spremljali vsi.