Coaching: Na coacha se je pametno obrniti, ko obtičimo na mestu

Coaching: Na coacha se je pametno obrniti, ko obtičimo na mestu (foto: Shutterstock) Shutterstock
Vir: Jana
13. 7. 2019

Vodilne osebnosti so se že od nekdaj zanašale na svoje svetovalce in danes ni prav nič drugače. Svojih svetovalcev nimajo le politiki, gospodarstveniki in zvezdniki, temveč tudi čisto navadni ljudje.

Pravimo jim coachi. Besedo, ki v neposrednem prevodu pomeni trener, smo prevzeli kar iz angleščine. Še do nedavnega smo jo povezovali izključno s športom, zdaj pa pomeni bistveno več. To jo tudi razlog, da za zdaj še nimamo ustreznega slovenskega izraza zanjo. Uporabljamo svetovalec, mentor, največkrat pa kar coach.

Po definiciji Mednarodne federacije coachev (International Coach Federation - ICF, ZDA) je coaching interaktivni proces, ki pomaga posameznikom, podjetjem/organizacijam, da dosežejo hitre in odlične rezultate z uporabo posebnih coaching tehnik, ki pripeljejo do lastnega miselnega procesa in razvoja.

Zakaj coach?

Seveda je vsem jasno, da vrhunski športniki potrebujejo trenerja, ampak zakaj naj bi ga potrebovali sleherniki? Čeprav so konkretni razlog in cilji, ki jih prek coachinga želimo doseči, lahko zelo različni, je njihov skupni imenovalec boljše, srečnejše življenje, pa naj gre za kariero, osebno rast ali splošno dobro počutje.

Na poslovnem področju nam coach tako lahko pomaga pri napredovanju, spremembi kariere, višje plače, boljših vodstvenih strategij, pa tudi tem, kako bolje upravljati svoj čas in usklajevati delo z družino. Pri osebni rasti nas lahko nauči, kako učinkovito postavimo meje, razrešujemo konflikte, nam pomaga do večje samozavesti in motivacije, prepoznavanju in izkoriščanju svojih potencialov, postavljanju in uresničevanju ciljev … Pri splošnem dobrem počutju pa nam coach lahko pomaga poiskati ravnovesje, kako se spopasti s stresom, učvrščevanju dobrih navad in opuščanju slabih, do boljše psihofizične kondicije, kako bolje poskrbeti zase …

Seveda se področja med seboj prepletajo in navadno izboljšanje na enem področju prinese tudi izboljšanje na drugih, rezultat procesa pa je boljše, srečnejše življenje.

Na coacha se je pametno obrniti, ko začutimo, da smo obtičali, se vrtimo v krogu, smo nezadovoljni, se zapletamo v konflikte, smo brez motivacije, ko v bistvu vemo, da bi morali nekaj spremeniti, pa ne vemo točno, kaj, in še manj, kako.

Kako poteka coaching?

Vse se začne z izbiro coacha. Teh je tudi pri nas vedno več in delujejo na različne načine. V grobem se delijo na poslovne in osebne coache, čedalje več pa je takih, ki področji združujejo. Coaching lahko poteka v skupini ali individualno, v živo, prek spleta ali prek telefona. Ker smo si ljudje med seboj različni, je nemogoče določiti, katera metoda je najboljša. Najboljša je tista, ki deluje za nas. Zato je izbira ustreznega coacha ključnega pomena za uspeh coachinga. Med coachem in stranko mora vladati zaupanje, saj gre za intimen odnos. O coachu se pozanimajte vnaprej, preverite njegove reference, obiščite njegovo spletno stran, in če se le da, se z njim srečajte v živo. Veliko coachev vam prvega srečanja ne bo računalo, saj je namenjeno spoznavanju. Po srečanju s coachem bi se morali počutiti bolje, seveda bo trajalo, da bosta razrešila vaše probleme oz. dosegla želene cilje, a že na prvem srečanju mora coach pustiti dober vtis. Dobiti morate občutek, da vam lahko pomaga. Če tega občutka po srečanju nimate ali pa vam gre morebitni coach celo na živce, nič hudega, izberite drugega. Bistveni sta iskreno zaupanje in spoštovanje.

Kako bodo potekala vajina srečanja, se bosta dogovorila, največkrat gre za srečanja enkrat tedensko, ki so lahko osebna ali pa prek telefona ali elektronske pošte. Nekateri coachi zahtevajo, da se obvežete za neki določen čas, recimo tri mesece. Koliko časa bo trajalo, da dosežene postavljen cilj oz. razrešite vaše težave, je odvisno od cilja (ali je lahko ali težje dosegljiv), od vas, koliko dela ste v doseganje cilja pripravljeni vložiti, pa tudi od vašega coacha, kako uspešno vas vodi do cilja. Proces napredovanja lahko vmes malce zastane ali pa se upočasni, ampak iz srečanja v srečanje mora iti vaša pot navzgor. Dober coach vas bo popeljal do cilja, vmes pa vas tudi oborožil z znanjem, da boste po določenem času lahko nadaljevali sami.

Zavedajte se, da coaching ni terapija, niti ni svetovanje. Tudi ne pričakujte od coacha instant rešitev in nasvetov za vaše težave, do teh se boste morali dokopati sami. Coach bo v vas samo spodbudil miselni proces, s katerim boste sami prišli do njih. In ne bo vedno prijetno, na neki točki boste skoraj zagotovo morali stopiti iz cone udobja in se podati na novo pot. S coachem bosta iskala tako vaše potenciale kot ovire. V bistvu vas čaka kar trdo delo. A rezultat, življenje, kot ga resnično želite živeti, je prav gotovo vredno truda.

Sanja Križan, mentorica za poslovno-zasebno ravnovesje

Moje delo poteka tako, da morebitne stranke najprej povabim na neobvezno spoznavno kavo. To srečanje je izrednega pomena za morebitno nadaljnje uspešno sodelovanje. Ob tem ugotoviva, ali bova lahko zgradila iskren in zaupen odnos, kar je osnova za doseganje kakršnihkoli rezultatov. Če sodelovanje ne temelji na obojestranskem zaupanju, je težko pričakovati, da se bo stranka počutila dovolj varno, da npr. dvigne cene svojim storitvam, popolnoma spremeni svojo spletno stran, se končno pojavi na trgu kot relevanten igralec in še bi lahko naštevala.

S svojimi strankami sodelujem na obeh področjih – poslovnem in zasebnem. Nekdo, ki doživlja večje pretrese v svojem zasebnem življenju, npr. bolezen ali ločitev, to gotovo občuti tudi na poslovnem področju. Zato ima iskanje ravnovesja med poslovnim in zasebnim življenjem ključno vlogo tako pri poslovnem uspehu kot tudi pri splošnem zadovoljstvu v življenju. Pogosto se dogaja, da ljudje odkrijejo posel svojih sanj in se mu popolnoma predajo, v nekaj letih pa začnejo čutiti težave in neskladja v zasebnem življenju. Takrat je zelo smiselno, da se ustavijo, se ozrejo po vsem, kar so dosegli, pogledajo, kako svoje delo lahko optimizirajo, in si sprostijo več časa za zasebno življenje. Ravno v takšnih primerih je lahko coach odlična podpora, saj z neobremenjenim in strukturiranim pristopom omogoča hitrejše doseganje ciljev.

Pred začetkom sodelovanja se s stranko dogovorim za razvojni načrt, ki se ga poskušava čim bolj držati, saj nama obema prinaša varnost in strukturo pri zasledovanju cilja. Tako lahko kot coach tudi pripravim svojo stranko na samostojno življenje oziroma življenje po končanem sodelovanju, kar je zame zelo pomembno.

Čeprav znajo biti procesi, skozi katere se poda stranka, naporni in jim včasih ni videti konca, gre ob podpori bistveno hitreje, pa tudi varneje. Zelo pogosto se stranka s coachem izogne nekim težavam, napakam ali daljšim potem, kar zagotovo upraviči podporo coacha.