Obstaja eno mesto, kjer čokolade ne smete shranjevati, ker bo ta izgubila okus

23. 11. 2025
Obstaja eno mesto, kjer čokolade ne smete shranjevati, ker bo ta izgubila okus (foto: profimedia)
profimedia

Ali čokolado hraniti v hladilniku ali v omari, deli javno mnenje - zagovorniki obeh metod se pogosto prepirajo, katera je pravilna.

Strokovnjak za shranjevanje živil Joshua Houston iz Household Quotes se je vključil v razpravo in trdi, da obstaja jasna rešitev.

Pojasnil je: "Hranjenje čokolade v hladilniku je slabo iz več razlogov. Prvi je ta, da lahko čokolada zelo hitro absorbira okuse drugih živil v vašem hladilniku. Drugič, če svoje sladke priboljške ohladite, lahko opazite, da jim mraz odvzame velik del okus. To odvzame del užitka in zadovoljstva, ki ga čokolada sicer nudi."

Ste že kdaj opazili, da čokolada dobi neprivlačen bel videz, kot da bi se pokvarila?

Tudi to je verjetno posledica hlajenja. Joshua je pojasnil: "Razbarvanje je še en velik problem - pojavi se, ko vlaga v hladilniku povzroči t. i. ‘sladkorni cvet’, pri katerem sladkor pride na površje."

Čeprav je rok trajanja čokolade od 10 mesecev do dveh let (pri tem traja temna čokolada dlje zaradi manjšega deleža mleka), se zdi, da omara zmaguje pri ohranjanju okusa.

Joshua je pojasnil: "Vaša omara je boljša možnost, dokler je suha - vlaga lahko sčasoma negativno vpliva na okus. Idealna temperatura za čokolado je med 12 in 18 stopinjami Celzija, saj lahko pri višjih temperaturah začne pokati ali se topiti."

Koper "vrgel žogico" Mariboru. "Naši labodi bolje poznajo prometne predpise"

Dodaja še: "Če čokolado odprete, jo kasneje zavijte v neprodušen ovoj ali posodo. To bo pomagalo zaščititi čokolado pred vlago in zunanjimi vonjavami, ki bi lahko negativno vplivale na okus. Prav tako jo hranite stran od neposredne svetlobe - ta ne povzroča le ‘sladkornega cveta’, temveč tudi topljenje. Čokolada s cvetom je sicer še vedno varna za uživanje, vendar ne bo videti privlačna in morda ne bo imela povsem enakega okusa."

Vir: Express

Preberite si tudi: Kaj pomeni, če so na čokoladi bele obloge in ali jo še lahko jemo?