Cold brew ali hladno varjena kava tudi pri nas počasi postaja vse bolj priljubljena. Na hitro gre takole: zmeljite, namočite, počakajte, precedite in uživajte.
Kavo stresite v večji kozarec ali posodo, dolijte vodo, premešajte in jo pustite na pultu ali v hladilniku namakati od 12 do 24 ur. Nato jo precedite prek filtra za kavo ali bombažne krpe. To je vse. Hladno varjena kava je najbolj priljubljena v ledeni različici (poskusite jo s kondenziranim mlekom), lahko pa jo tudi segrejete in pijete toplo z dodatki, ki jih imate radi.
Predobra kava
Uporaba kave visoke kakovosti za hladno varjeno kavo ne prinaša prednosti. Tudi iz ne najbolj vrhunske mešanice vseeno dobimo kavo zadovoljivega okusa.
Prefino mleta
Cold brew zahteva grobo mleto kavo. Iz prefino mlete kave se izluži preveč spojin, kar vpliva na grenkobo in kislino napitka. V specializiranih prodajalnah kave vam jo bodo zagotovo pravilno zmleli. Če kupujete že zmleto kavo, kupite kavo za filter ali ekspreso. Najboljše pa je, da si kavo zmeljete doma, tik pred pripravo. Kavnega mlinčka ne potrebujete, delo bo zadovoljivo opravil tudi manjši multipraktik.
Razmerje
Pravo razmerje med kavo in vodo boste našli z eksperimentiranjem. Začnite z razmerjem 1 : 4, se pravi ena skodelica kave in štiri skodelice vode. Če z rezultatom ne boste zadovoljni, razmerje prilagodite.
Temperatura vode in čas
Za začetek uporabite kar vodo iz pipe sobne temperature. Potem pa lahko tudi s temperaturo eksperimentirate. Bolj topla voda, hitreje bo kava pripravljena, a iz nje se bodo izlužile druge snovi, kot če uporabite hladno vodo, zato bo drugačnega okusa. Tudi čas namakanja ni strogo določen, od 12 do 24 ur. Za začetek poskusite 16 ur.
Redčenje
Dobljeni kavni koncentrat je res koncentrat, ki ga morate razredčiti z vodo ali mlekom, saj je sam za večino preveč intenziven in pregrenak. Razredčite ga z vodo, ledenimi kockami, mlekom ali smetano.
Hranjenje
Medtem ko je vroča kava v uri ali dveh že popolnoma zanič, lahko hladno varjeno kavo v hladilniku hranimo tudi do teden dni, pa ne bo spremenila okusa. Hranite jo nerazredčeno v zaprti steklenici.
Besedilo: Vera Simončič