Črne lise na cvetači: ali je takšna cvetača varna za uživanje?

30. 10. 2025
Črne lise na cvetači: ali je takšna cvetača varna za uživanje? (foto: Profimedia)
Profimedia

Svež cvetača je prepoznavna po svojih belih, čvrstih cvetovih. A kaj, če ima ta priljubljena zelenjava črne pikice? 

Cvetača je zaradi svojega blagega okusa ena najbolj priljubljenih vrst zelja in pogosto tudi tista, ki jo otroci najlažje sprejmejo. Bogata je z vitaminom A, provitaminom A, vitamini skupine B, pa tudi z mineralnimi snovmi (kalij, kalcij, fosfor, železo) ter folno kislino.

Ta vsestranska zelenjava navdušuje, ker jo lahko pripravimo na veliko načinov: kot prilogo, v pečici, v kremni juhi iz cvetače, zapečeno s sirom ali celo kot nadomestek riža.

Če želite, da cvetača ohrani čim več svojih hranilnih snovi, jo je najbolje na hitro podušiti ali na kratko prepražiti v voku. Nikakor je ne kuhajte predolgo, da ne postane mehka in vodena. Lahko jo jeste tudi surovo.


⚫ Črne pike na cvetači – je to plesen?

Včasih se na cvetači pojavijo majhne črne pikice ali lise. Te kažejo na glivično okužbo (t. i. Kohlschwarz ali Alternaria). Po navedbah nemške Zvezne agencije za kmetijstvo in prehrano (BLE) gre za bolezen, ki se hitro širi in lahko naredi celo glavo neuporabno za uživanje.

Labod povzročil zamude in odpovedi vlakov

👉 Če ima cvetača črne pike ali lise, je ne kupujte ali jo takoj zavrzite.

Črnih mest ni priporočljivo zgolj izrezati – s tem ne odstranite vseh spor plesni, ki so lahko že razširjene po notranjosti. Pri rjavkastih obarvanjih pa gre lahko tudi le za tlačne poškodbe, kar ni nevarno.


💛 Rumenkast odtenek – povsem naraven pojav

Če ima cvetača rahlo rumenkast odtenek, to ni znak pokvarjenosti. To se zgodi, ko je cvetača izpostavljena soncu, saj pri tem razvije klorofil, zeleni rastlinski pigment. Takšno cvetačo lahko brez skrbi zaužijete.


🥦 8 zanimivosti o cvetači

  1. Sezona sveže cvetače traja od maja do novembra.

  2. Imenuje se tudi karfiola, blitva zelja, italijansko zelje, minaretsko zelje ali blomkohl.

  3. Cvetovi, ki jih jemo, so pravzaprav cvetni popki rastline – od tod tudi ime.

  4. Poleg bele obstajajo tudi zelene, vijolične in oranžne sorte. Najbolj znana posebna vrsta je romanesco, z značilno stožčasto obliko.

  5. Listi cvetače so prav tako užitni in jih lahko uporabiš v juhah ali zelenjavnih jedeh.

  6. Cvetača je tesno povezana z brokolijem.

  7. Vsaka rastlina razvije samo eno glavo cvetače.

  8. Cvetača se ne skladišči dolgo – v hladilniku zdrži 4 do 5 dni. Ne hranite je ob sadju, ki oddaja plin etilen (npr. jabolka, hruške, breskve, paradižniki).


🛒 Kako prepoznati svežo cvetačo

  • Cvetovi morajo biti beli, čvrsti in tesno zaprti.

  • Če ima glava še liste, naj bodo zeleni in hrustljavi – to pomeni, da je sveža.

  • Če ima močan, neprijeten vonj po zelju, je že nekoliko stara.

  • Nežen, blag vonj pomeni, da je ravno prav zrela.


🌿 Uporabite tudi stržen in liste

Cvetača je ne le zdrava, ampak tudi celostno uporabnastržen in liste lahko prav tako skuhate ali uporabite v juhah in omakah. Tako zmanjšate odpadek in izkoristite vsa hranila, ki jih ponuja ta okusna in vsestranska zelenjava.

Novo na Metroplay: Utrinki 8. Cosmo konference: Lepota brez filtra