Čudovito prijateljstvo med človekom in lisico – spoznajte Cropperja in Jacka!

26. 12. 2015

Lisjak Cropper je bil močno poškodovan in bolan najden ob eni od angleških cest. Tudi potem, ko so ga v okviru The Fox Project iz Turnbridge Wellsa rešili gotove smrti, njegova usoda ni bila nujno rožnata. Posledice so bile namreč dovolj hude, da lisjaka ni bilo mogoče izpustiti nazaj v naravo, tako sta bili zanj mogoči le dve možnosti: evtanazija ali pa posvojitev na domu kakšnega dobrotnika.

Na srečo se je našel Mike Trowler, upokojeni inženir, ki je velik ljubitelj lisic in že skrbi za kar nekaj pripadnikov te ljubke vrste. A medtem ko je Cropperju ponudil stalno bivališče, pa imajo pri gospodu Trowlerju ostale lisice zgolj začasen dom. Ko so dovolj pri močeh, jih namreč izpusti v svoj veliki vrt, nato pa se te običajno nekaj dni ali tednov še zadržujejo v bližini, da bi nato same našle pot nazaj v divjino.

Cropperjev primer pa je bil drugačen. Mike je lisjaka negoval z veliko ljubezni, potrpežljivosti in vztrajnosti, tako da ga je praktično povsem udomačil. Cropper je nato kmalu jedel iz posod za kužke in se rad stiskal k domačim mačkam. Najraje od vsega pa je preživljal svoj čas v družbi gospoda Trowlerja, naj bo na vsakodnevnih sprehodih, ob vsakdanji negi ali crkljanjih.

Spoznajte Cropperja ;)

Cropper in Mike sta bila najboljša prijatelja kar šest let, vse do leta 2007, ko je Cropper preminil.

Danes njegovo mesto zapolnjuje drug lisjak, ki sliši na ime Jack. Tudi Jack zaradi narave svojih poškodb ne bo nikoli več živel v divjini. Njegov dom je postal Mikeov dom. Jack za razliko od Copperja najraje gleda televizijo, pusti pa se (čeravno ni najbolj navdušen) tudi okopati v banji.

In zdaj spoznajte še Jacka :)

Priporočamo