Čustvena odvisnost ali ljubezen? Izognite se 10 napakam!

Čustvena odvisnost ali ljubezen? Izognite se 10 napakam! (foto: Profimedia) Profimedia
28. 1. 2020

Vsi iščemo tistega pravega ali pravo, ki bi nam polepšal življenje. Pri tem pa zagrešimo marsikatero napako. Ko nam srce začne pospešeno utripati v bližini določene osebe, prevečkrat zanemarimo opozorilne znake, da morda le ne gre za sorodno dušo ali pa da naši motivi niso pravi.

Zgodi se to, da pogosto končamo v razmerjih zato, ker smo nekoga preveč idealizirali in razmerju samemu pripisovali prevelik pomen, namesto da bi se osredotočili na edinstveno čustveno povezavo z določeno osebo. Kako prepoznamo tako razmerje? Obstajajo določeni opozorilni znaki, ki jih pogosto spregledamo. A če jih poznamo, se bomo morda lažje izognili pastem čustvene odvisnosti.

1. Ljubosumni ste

Ni vam všeč, če vaš partner preživlja čas s prijatelji, družino ali sodelavci. Morda skušate umetno ustvariti kakšno težavo, ki jo morata rešiti, da bi preprečili druženje z drugimi ljudmi. Vso partnerjevo ali partnerkino pozornost hočete ves čas obdržati zase.

2. Nenehno sta skupaj

Pred razmerjem ste imeli vrsto hobijev, družili ste se s prijatelji, bili ste aktivni na drugih področjih ... Zdaj pa ne več. Vse ste zavrgli, enako pričakujete tudi od partnerja, da bi čim več časa preživela skupaj. Odgovornost za svoje dobro počutje, čustveno podporo in pomoč z nasveti ste preložili izključno na partnerja.

3. Bojite se prekinitve razmerja

Okamnite ob misli, da bi vas partner lahko zapustil ter da boste ostali sami. To vodi v posesivnost in v potrebo po nenehno pozornosti druge polovice. Bodimo si na jasnem - na začetku razmerja se marsikdo boji, da se mu bo to zgodilo, a to sčasoma izzveni. Vaš strah pa ostane in se še poveča. Počutite se ogroženi ob vsaki osebi, ki jo vaš partner ali partnerka omeni, bojite se, da vam bo nekdo drug "speljal" ljubljeno osebo.

4. Nenehno načrtujete skupne dejavnosti

Res je prisrčno, če občasno preživita večer ob gledanju televizije ali pa da gresta skupaj v kino. A če nenehno načrtujete skupne dejavnosti - prav za vsak dan - to postane naporno za drugega. Vsak potrebuje svoj prostor in čas zase. Če ne prenesete, da sta s partnerjem občasno narazen, zagotovo gre za čustveno odvisnost.

5. Zanašate se na mnenje partnerja / partnerke

Moralo bi vas skrbeti, če je za vas pomembno samo mnenje vaše druge polovice. Sicer je lepo, če cenite njeno ali njegovo mnenje, a če zaupate presoji drugega bolj kot lastni presoji, ste zapadli v čustveno odvisnost. Osebno mnenje bi moralo veljati več kot mnenje drugega, saj sebe najbolje poznate, zato se le vzemite v roke.

6. Vtis, ki ga dajeta, vam je zelo pomemben

V razmerju sicer obstajajo določene stvari, ki vas motijo, a dokler sta kot par všeč staršem in širši družini, se vam zdi vse v redu. Vam to zveni znano? Če je odgovor pozitiven, se vprašajte, zakaj vam je pomembnejši vtis kot to, kakšno je dejansko vajino razmerje.

7. Skušate spremeniti partnerja / partnerko

Če drugo polovico dojemate kot osebo, ki jo je treba spremeniti ali "izboljšati", preden boste srečni z njo, se vprašajte, zakaj ste sploh s to osebo. Če čutite potrebo po spreminjanju drugega, ste morda v razmerju z napačno osebo. Edina oseba, ki jo lahko spremenite, ste vi sami.

8. Obsedeni ste z nadzorom

Radi ste "glavni" v razmerju. Če vaš partner ali partnerka ne naredit tistega, kar hočete, se zelo razburite. Drugo osebo hočete nadzorovati, če vam pa to ne uspe, se razmerje kaj kmalu znajde na težki preizkušnji, saj se nenehno razburjate zaradi tega. Je res vredno?

9. Prepričani ste, da bi vas brez partnerja / partnerke kar pobralo

Živite v strahu, da se bo nekega dne vašemu partnerju ali partnerki nekaj zgodilo ali pa da se bo odločil-a končati razmerje. Ne predstavljate si življenja brez nje ali njega. No, to je še en znak čustvene odvisnosti.

10. Vaša samozavest je odvisna od mnenja partnerja / partnerke

Željni ste pozornosti in naklonjenosti osebe, s katero sta v razmerju. Potrebujete njegovo oceno vašega videza, dela, razmišljanja ... Če ne dobite pohvale, se razburite in začnete globoko dvomiti vase. Še en znak, da vas ima čustvena odvisnost v svojih krempljih.

Če pri sebi opažate več naštetih znakov, je skrajni čas, da se začnete bolj ukvarjati s seboj, ne z drugim, saj je očitno, da v razmerju niste srečni. Vprašajte se, ali je to res ljubezen. Bodite odkriti do sebe, priznajte si svoje pomanjkljivosti in začnite delati na sebi, saj vas drugi ne bo "odrešil" napak na čustvenem področju.

Povzeto po peacequarters.com