Čustvenih vampirjev se lahko znebimo - preverite, kako!

Čustvenih vampirjev se lahko znebimo - preverite, kako! (foto: Profimedia) Profimedia
12. 1. 2020

Nekateri (predvsem domišljijski) vampirji ugriznejo v vrat, medtem ko drugi (tudi domišljavi) izsesajo veselje in energijo iz vašega življenja. Ste kdaj prekinili stike z osebo, ki vas je dobesedno "izcuzala"? Obstajajo ljudje, ob katerih takoj začutimo žalost, jezo ali kombinacijo obeh čustev.

Tako se lahko počutimo že po telefonskem pogovoru z nekom, ne samo ob osebnem srečanju. Takim osebam rečemo čustveni vampirji. Obstajajo pa učinkoviti načini, da jim preprečimo napajanje z našo energijo.

Kdo so čustveni vampirji?

Najprej razčistimo pojem čustveni vampir. To je lahko sodelavec, popolni tujec, prijatelj ali član družine. Uspe mu izničiti vašo pozitivno energijo, po srečanju ali pogovoru z njim se počutite prazni, razdraženi in morda tudi popadljivi. Hranijo se z vašo energijo in vas oropajo pozitivnih vibracij, a pogosto se niti ne zavedajo, kakšen vpliv imajo na vas.

Tipičen primer čustvenega vampirja je lahko vaš narcistični prijatelj. Tak noče slišati ničesar o vaših dosežkih, ne vpraša vas, kako ste ali kaj ste počeli. Zanima ga samo pogovor o njegovih dosežkih. To je lahko tudi vaš starš, ki vas kliče vsak dan, da bi se prepričal, kako vam gre, a pogovor z njim vas izžame, saj ponavlja očitke, ki ste jih morali poslušati vrsto let.

Kako se lahko obvarujete pred njimi?

Ne boste potrebovali česna, blagoslovljene vode, križa ali srebrnega naboja, saj vam to ne bo pomagalo. Najboljše bo, da napišete seznam ljudi, s katerimi se redno dobivate, družite in pogovarjate. Označite tiste, ob katerih se počutite srečni, izpolnjeni in zadovoljni. Potem pa označite tiste ljudi, ob katerih se počutite izžeti, oropani veselja in dobre volje.

Ni nujno, da se nehate družiti z vsako osebo, ki je na seznamu "slabih" ljudi, a je pomembno, da se zavedate, kateri ljudje pri vas povzročijo slabe občutke. Morda bo najboljše, da omejite čas, ki jih preživite v njihovi družbi. Postavljanje trdnih meja vam bo omogočilo, da se vsaj delno obvarujete pred njimi. Ne preživljajte veliko časa z ljudmi, ki vas pustijo prazne. Se ne izplača in vam ne koristi.

Obkrožite se s srčnimi ljudmi

Verjetno ima vsak med nami znanca, sodelavca, prijatelja, ki nas zna razveseliti že, če nam pošlje kakšen sms, e-pošto ... Obkrožite se z ljudmi, ki vam privabijo nasmeh na lice in za katere dobro veste, da jim je mar za vas.

To so ljudje, ki se jih je treba držati. Oddajajo pozitivne vibracije, ki jih zaznavate, zato tudi hočete biti z njimi. Svetloba pritegne svetlobo, ljubezen pritegne ljubezen, zato več časa preživite s tistimi osebami, ki izžarevajo pristno pozitivnost in veselje do življenja. Saj vemo, da tudi čustveni vampirji potrebujejo ljubezen, a kljub temu ne dovolite, da vas spremenijo v izžetega zombija.

"Kaj, če sem tudi jaz čustveni vampir?"

Ne bojte se. Stvari lahko obrnete na bolje. Če se opazili, da se vam ljudje izogibajo, je čas, da prevetrite svoje vedenje. Umirite se, zadihajte, preverite svoja čustva, bodite pozorni na besede, ki jih izrečete drugim.

Skušajte biti boljši poslušalec in se osredotočite na prijazna dejanja do ljudi, ki vas obkrožajo. Izrazite iskreno zanimanje za njihova življenja. Saj veste - kar boste posejali, to boste tudi poželi.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri