Čustveno zlorabljeni ljudje ljubijo drugače!

Čustveno zlorabljeni ljudje ljubijo drugače! (foto: Profimedia.si) Profimedia.si
25. 11. 2015

Čustveno zlorabljene osebe se naučijo, kako ljudi držati na želeni razdalji, v coni varnega in poznanega, da se lahko v svojem času in v svojem prostoru postopoma še sami razvijejo v ljubečo osebo.

To na primer niso ljudje, ki nemudoma odgovorijo na sporočilo, četudi jih to prek njihovega pametnega telefona še tako ljubeče povpraša po počutju, kot to tudi niso ljudje, ki bi svoje biološke potrebe napajali s prekomernim stiskanjem in ljubimkanjem. Da postanejo polnopravni del romantične zveze, preteče veliko vode pod pregovornim mostom, obenem pa za to tranzicijo potrebujejo nepredstavljive količine poguma.

Počasi.

"Ko pomislim nazaj, bi lahko njeno čustveno in mentalno prisostvovanje v odnosu še najlaže primerjal z ranjenim, boječim psičkom, ki se ponižno in prestrašeno plazi do svojega cilja. Vsak premik, ne fizičen, ampak predvsem čustven, se je odvijal z delikatno previdnostjo."

Čustvena zloraba namreč v ljudeh vzgoji instinkt, s katerim se lahko zaščitijo pred novimi bolečinami veliko prej, preden se jim te ponovno pripetijo. Zato se tudi zelo hitro ustavijo, ko nekdo le želi prodirati naprej skozi življenje – tudi življenje v dvoje. Njihov tempo razvoja odnosov je popolnoma drugačen, prilagojen izkušnjam in če tega ne razumeš, se ti zdi, da se prej odmikajo, kot pa zbližujejo, pa čeprav je v resnici ravno nasprotno.

"Okoli njih je namreč zgrajen varnostni zid, ki ščiti srce. Zato v vsaki spremembi in v vsaki novi situaciji pričakujejo najslabše."

Kar pa morda ni pričakovano – vseeno upajo na najboljše. Razumejo, da je preteklost v preteklosti, in čeprav so pozorni, kako razvijajo svoja čustva, niso nujno pesimisti. Le njihov obrambni mehanizem deluje nekoliko bolj občutljivo in neustavljivo.

"Razumeti, da čustveno zlorabljeni ljudje le ne želijo biti ponovno v ranljivi situaciji, je prvi korak do uspešnega razmerja z osebo, ki ima preteklost, prežeto s srčnimi ranami. Z osebo, ki zelo dobro ve, da če odkrivaš svoje skrivnosti, delčke tega, kar si, lahko postaneš tarča. Zato so ljudje s tovrstnimi izkušnjami raje na varnem, zaprti globoko v sebi, od koder previdno kukajo v svet. V to notranjost, kjer je še vedno veliko srčnosti in ljubezni, pa lahko vsi preostali pridemo zgolj s potrpežljivostjo."

Preberite več na Aktivni.si

Priporočamo