Cvetje je lepo na pogled, marsikatero pa je tudi užitno. Cvetličar Marjan Lovšin je pripravil štiri krožnike jedi s čudovitimi in slastnimi cvetovi.
Že pred meseci mi je priznani ljubljanski cvetličar Marjan Lovšin govoril o kulinaričnem cvetju in kaj vse se lahko pripravi iz njega. Nekaj svojih zamisli je tudi uresničil in nam predstavil štiri čudovite jedi z rožami. Med pripravo jedi smo malo poklepetali. Vendarle je dobro vedeti, kaj je užitno in kaj ne.
Marjetice, pelargonije, vrtnice, bezeg in številne druge rože so veliko več kot lep okras na vrtu, polju in travniku. Številni cvetni listi so prava delikatesa za sladokusce. S svojim bogatim okusom so lahko pika na i številnim jedem. S cvetovi marjetic se juhe, omake in maslo lahko obarvajo rumeno.
Primerni so tudi za solate, ki jim dajo prefinjen oreškast okus. Z vijolicami lahko izboljšamo frikase, s kandiranimi vrtnicami ali jegliči okrasimo kolač. Kapucinček je zaradi poprasto pekočega okusa primeren za juhe, glavne jedi, maslo s cvetovi kapucinčka pa sveti intenzivno oranžno. Za sladice so primerne vrtnice, vijolice ali mačehe. Cvetovi niso le slastni in lepi, ampak tudi zdravi, saj vsebujejo veliko vitaminov in mineralnih snovi.
Poleg omenjenih cvetov so dobrega okusa tudi cvetovi boreča, spominčice, ognjiča, užitnih krizantem, limonine in pomarančne žametnice, žajblja, gadovca ali drobnjaka. Te cvetove lahko kombinirate z vsemi listnatimi solatami. Lahko ustvarjate brezmejno. Pomembno je, da preliv polijete po solati tik pred postrežbo, sicer cvetovi upadejo in niso več lepi. Za namaz ali meso na žaru je primerno cvetlično maslo. Lahko zmešate različne cvetne liste ali uporabite le eno sorto rož, na primer z vrtnicami ali marjeticami. Rožno maslo lahko pripravite tudi v sladki različici.
Za svoje kuharske poskuse uporabite neškropljene rastline, torej pustite pri miru rastline s tržnice ali iz cvetličarne. Najbolje je, da jih naberete na lastnem vrtu ali na poljih in travnikih, ki niso v neposredni bližini prometnih cest ali škropljenih polj. Na voljo so tudi mešanice semen z užitnimi cvetovi, tako da jih lahko vzgajate sami. Cvetove odtrgajte tik pred uporabo, kajti hitro ovenijo in izgubijo aromo.
Pri eksperimentiranju s cvetovi morate biti previdni, saj je veliko vrtnih rastlin, kot so naprstec, orlica, teloh, negnoj, jesenski podlesek, šmarnica, oleander, farške kapice, trobelika, volčin in volčja češnja, strupenih. Zato jejte le cvetove, ki jih dobro poznate in za katere zagotovo veste, da so užitni.
Marjan Lovšin odlično pozna rože in dobro ve, kaj je užitno. »Koliko jedi boste pripravili,« sem ga vprašala ob prihodu. »Veliko,« mi je odgovoril. »Lahko jih pripravim, kolikor jih boste želeli.« Pripravil je štiri zelo okusne jedi. Njihova imena sem zapisala tako, kot jih je poimenoval on.
Spomladanska solata
Motovilec, avokado, črno grozdje in granatno jabolko so odlične sestavine za spomladansko solato, ki jo krasijo beli in vijoličasti cvetovi mačeh ter oranžni cvetovi tulipana. Z malo olivnega olja in balzamičnega kisa nastane čudovita jed za sladokusce. »Mačehe in tulipani so užitni,« je potrdil Marjan Lovšin.
Šparglji dišeči
Zeleni beluši, stročji fižol in kuhana prepeličja jajca so že sama po sebi okusna živila, z malo soli, popra, limonino omako (segrejemo maslo, limonin sok in med) in cvetovi limone pa dobimo prefinjeno aromo, ki jo je preprosto treba poskusiti. Pri cvetovih limone so okusni le cvetni listi.
Ukradena torta
Razkošna jagodna torta je lahko pravi užitek najbrž za vsakogar. Sočen čokoladni biskvit s smetanovo kremo in jagodami krasijo jagodni preliv ter rdeči in vijoličasti cvetovi vrtnic. Čudovito na pogled in slastnega okusa.
Med sladoledom in sorbetom
Če si zaželite nekaj osvežilnega, lahko v hipu naredite posebno sladico. Iz zmrznjenih malin, kančka šampanjca in breskovega likerja pričarate nekaj zelo okusnega, čemur Marjan Lovšin pravi, da je med sladoledom in sorbetom. Ker pri priznanem cvetličarju nič ne gre brez rož, je v vsak kozarec dal še belo-rumen cvet mačehe.
Jasna Milinković
Novo na Metroplay: "Dezinformacije so povsod" | N1 podkast s Suzano Lovec