Damjana Bakarič (Janina svetovalka) odgovarja bralki, ki se sooča s tesnobo

Damjana Bakarič (Janina svetovalka) odgovarja bralki, ki se sooča s tesnobo (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: Jana
9. 2. 2017

Imam hude stiske. V službi in doma se je nabralo vsega, nihče me ne razume. Ne da se mi nič več, ker za delo ne za dom preprosto nimam več energije. Bila sem pogon, lokomotiva v službi in doma. Vse je bilo na meni deset let, zdaj pa si želim samo stran do vseh in vsakogar. Oditi nekam za mesec dni in se spočiti. Mislim, da sem zadnjič doživela tudi paničen napad ali pa hudo tesnobo. V trgovini v vrsti me je začelo tresti, postalo mi je čudno slabo in nenadoma sem morala pobegniti ven. Sredi vrste. Samo pustila sem voziček, zajecljala, da mi je slabo, in tekla na zrak ... Šla sem k zdravniku, ki mi je predlagal tablete, sama jih ne želim. Kako naj rešim to? Vesna

Draga Vesna, več kot očitno je, da ste preobremenjeni. To, kar se vam dogaja, se dogaja mnogo ljudem. Ko je enkrat preveč obremenitev, nezadovoljstva, stresov, ki se kar vrstijo, telo opozori. Ne zmore več. Morda ne bi bilo slabo, da obiščete psihoterapevta, da z njim poiščete vzrok za to, kar se vam dogaja. Prva pomoč v takšni obliki iz mojih lastnih izkušenj je, da si morate nujno zagotoviti počitek. Odstranitev vseh nepotrebnih obremenitev in ljudi, ki vas obremenjujejo. Poskrbeti morate zase, da boste lahko še za druge. In kar je najpomembneje; v vas je moč za spremembe na bolje. Vzemite to, kar se vam dogaja za možnost, izziv. Sprejmite to stanje. Ne obupajte. Ker pot ven obstaja. In potem, ko se boste malo spočili, začnite delati. Meditacija zelo pomaga, ker umiri um, prav tako pomagata usmerjena pozornost oziroma čuječnost. Biti tukaj in sedaj. Vse delajte počasi, bodite pri stvari, ki jo delate. Poskrbite, da boste čutili svoje telo in da boste vedeli, kako se počutite. Nemalokrat nismo v stiku s seboj, ne čutimo telesa in ne vemo, kako se počutimo, ker se samo ženemo in lovimo lasten rep. Vem, da vam je hudo in da najbrž čutite, da ste v temi in da ste izgubili svoje prejšnje življenje, vendar vam zagotavljam, da se to da spremeniti. To ni stanje, ki bo trajalo. Le lotite se sprememb in dela za sebe čim prej. Morda si poiščite kakšno skupino, v kateri so ljudje s podobnimi težavami. Tega je danes ogromno. Tukaj pa imate naslov moje strani na Facebooku z imenom Na tesnobi, kjer najdete več zapisov in informacij, ki vam bodo morda pomagale: https://www.facebook.com/Tesnoba/.

Vedno se lahko obrnete na Damjano!
Če bi želeli nasvet za svojo stisko, lahko vedno pišete Damjani Bakarič na e-naslov: damjana.bakaric@gmail.com (pripis: za revijo Jana) ali na revijo Jana: info@revijajana.si.

Priporočamo