Damjana Bakarič: "Knjiga je izvrstna protiutež pametnim napravicam!"

Damjana Bakarič: "Knjiga je izvrstna protiutež pametnim napravicam!" (foto: profimedia) profimedia
15. 6. 2017

Večopravilnost. Vdori informacij. Sms, messenger, socialna omrežja, elektronska pošta, zabrisana meja med službenim in zasebnim časom ter prostorom, odvisnost od preverjanja sporočil in pogledovanja na telefon niso primerna za naš ustroj psihe.

Prepričana sem, da vse te informacije doprinašajo k stresu, preobremenitvi, izčrpanosti in izgorelosti. Naša psiha tega preprosto ne zmore.

Z mladimi pa je še huje; postajajo nedružabni, nesamozavestni, ker so nesposobni odkrite komunikacije v živo iz oči v oči. Zunaj jih ni, ker vsi 'visijo po skupinah' na različnih socialnih omrežjih in se ukvarjajo s snemanjem videjev. Igrišče, skupinske igre, druženje zunaj, je zamenjalo druženje s pametnimi napravami.

Zato se mi zdi knjiga izvrstna rešitev. Omogoča, da se zaustavimo, umirimo. Upočasnimo dihanje in se osredotočimo samo na eno stvar. Knjiga nam zopet da priložnost, da začnemo o nečem poglobljenejše razmišljati. Česar pa večina mladih sploh ne zmore več. Da se razumemo; tega ne zmorejo niti starejše generacije, ki niso rasle ob takšni tehnologiji.

Seveda nam tehnologija omogoča veliko, pa vendar je precej oster dvorezen meč. Predvsem vidim sovražnika v večopravilnosti (multitasking), ki je v današnji družbi zelo čaščeno dejanje, a hkrati je ubijalec naše psihe. Nujno se mi zdi, da se v šole uvedejo predmeti, kjer bi se otroci zopet urili v osredotočanju na eno stvar, ki jo počnejo mirno in poglobljeno. Konec koncev gre za neke vrste čuječnost ali meditacijo, kar pa dokazano prinaša blagodejne in zdravilne učinke.

Zato sem zagovornica in promotorka branja. Knjige spreminjajo na bolje in zdravijo.

Damjana priporoča!

Knjige, ki jih priporočam: Zgodba o samoti, dejstva zdravnice o ljubezni, razmišljanja filozofinje in sociologinje o družbi, v katero smo vpeti, popolnoma drugačnih dejstvih o staranju, o katerih se nam prepogostokrat zamolči.

  • Julius Winsome, Gerard Donovan
  • Anatomija ljubezni, Dr. Helen Fisher
  • Tek na mestu, Renata Salecl
  • Lepota let, Ashton Applewhite

Več o zgornjih priporočilih za dobro branje si lahko preberete na blogu Damjane Bakarič www.berem.si. Vabljeni k prebiranju njenih odličnih recenzij.