Damjana Bakarič: »Naša prepričanja so tista, ki nas omejujejo.«

Damjana Bakarič: »Naša prepričanja so tista, ki nas omejujejo.« (foto: profimedia) profimedia
29. 7. 2017

Pomembne so naše misli, prepričanja in vzorci. Ljudje smo hecni. Čeprav imamo na mizi vse dokaze o nečem, se bomo še vseeno odločili v skladu z našimi prepričanji, četudi so popolnoma v nasprotju z vsemi dokazi, ki ležijo na mizi. Si predstavljate, koliko škode si delamo s prepričanji, ki so več kot očitno napačna in nas delajo nesrečne?

Naši lastni vzroci in prepričanja ter posledično misli, ki se nam podijo po glavi, so tudi tista, ki nas pehajo v neugodna čustvena stanja in situacije. Ne verjamete? Preverjajte. Pišite si na papir. Delajte preizkuse in videli boste, kolikokrat trpite zaradi svojih prepričanj, ki so napačna.

Zaradi prepričanj, skozi katera delujemo že od najzgodnejših let, sebe porivamo v stres, preobremenitve, odvečne skrbi ter v premlevanje, ki je za nas zelo toksično in kot vemo, ne pripelje nikamor. Če imamo težave, nas neskončno premlevanje nikakor ne bo pripeljalo do rešitev. Raje se odločimo za odmor, pozabimo na težave, se osredotočimo na kaj drugega, poglejmo film, v roke vzemimo dobro knjigo ali pa se dobimo s prijatelji. Presenečeni boste, kako nepričakovano bo vzniknila rešitev.

Damjana Bakarič v Ljubljani vodi tudi skupine, ki se nanašajo na stres, obremenitve, skrbi, tesnobo, anksiozna stanja in panične napade. Za vse, ki se najdete v tem. Če vas zanima več, ji pišite na damjana.bakaric@gmail.com ali pa preverite njeno stran na Facebooku: Na tesnobi.