Damjana Bakarič: »Vsi bi radi dobrega ljubezenskega partnerja, a redko kdo razmišlja o tem, da bi sam najprej postal tak.«

Damjana Bakarič: »Vsi bi radi dobrega ljubezenskega partnerja, a redko kdo razmišlja o tem, da bi sam najprej postal tak.« (foto: profimedia) profimedia
22. 3. 2018

Radi bi dobra razmerja, ljubezen za večno, a zdi se, kot da delamo prav vse, da prav tega ne bi imeli. Nikomur se ne da delati, kajti sodeč po dejanjih, ali še bolje: nedejanjih, smo prepričani, da vse teče samo od sebe. Delamo vse dni v službah, kajti denar je pomemben, v odnose vlagamo malo, če sploh kaj, a od njih veliko pričakujemo. Ne pogovarjamo se s svojim ljubljenim, pričakujemo pa, da bo o nas in naših čustvih ter željah vedel vse in da jih bo znal na pravilen način izpolniti, zapolniti našo praznino, nas osrečiti in nam pričarati nebesa na zemlji. Oh, dragi moji, pa saj vemo, da ne gre tako.

Ob najmanjšem nesoglasju ali prepiru, morda celo neizpolnjenem pričakovanju, pademo v užaljenosti, ki trajajo dneve. Se kujamo, gojimo zamere, včasih tako dolgo, da na koncu sploh ne vemo, kako se je vse skupaj začelo. Ego.

Imaš čas za vse to? Jaz ga nimam, oprosti. Nimam časa za drame, za igrice, za to, da stojiva na nasprotnem bregu in se dajeva 'kdo je močnejši'.

Po svojih izkušnjah lahko rečem le tole: uspelo nam bo s tistim, ki se zaveda, koliko je vredno dobro in zdravo razmerje, vanj pa bo pripravljen vložiti – veliko. Ker ima najprej rad sebe, se spoštuje in si želi imeti tudi zdrave odnose. In seveda, vse to, kar želimo od drugega, moramo dati tudi sami. O, ja. Saj veste. Jaz tebi, ti meni. Ne moreš pričakovati iskrenosti in zvestobe, če varaš sam in prikrivaš resnico.

Zato ponujam nekaj idej. Ki so pomagale meni.

  • 1. Odkritost in iskrenost. Brez tega ni zdravega odnosa, ni napredka, je samo umiranje duše. Raje me udari z resnico, kot pa me ubij z lažjo. Fantje, moški, dekleta, ženske - verjemite mi. Poleg tega menim, da vsi ljudje cenimo odkritost, četudi nas bo ta zabolela kot hudič. Na kaj mislim? Ja, človeka boste v resnici občudovali in spoštovali, četudi vam bo priznal nekaj, kar vam ni všeč. Občudovali ga boste zato, ker je imel toliko poguma in toliko poštenosti v sebi, da je bil do vas odkrit, četudi je tvegal, da vas bo izgubil. Morda se boste celo ponovno zaljubili vanj.
  • 2. Odkriti pogovori o vsem. Brez težav lahko govorita o vsem. Je ni teme, ki je ne moreta odkrito obdelati.
  • 3. Popolno zaupanje in spoštovanje. V obe smeri.
  • 4. Sta družabnika, zaupnika, prijatelja. Sta na istem bregu. Sta zaveznika. Eden za drugega.
  • 5. Sta čustveno odprta eden do drugega. Ne zapirata se. Vlagata v razmerje. Čustva, voljo, energijo, čas.
  • 6. Imata skupne interese. Če jih nimata, se jih potrudita ustvariti in razviti.
  • 7. V spolnosti sta odkrita, spolnost je del odnosa in ne nekaj, kar je ločeno od odnosa. Če sta čustveno odprta eden do drugega, bo tudi spolnost vedno boljša. Razen, če ne seksate z maminim sinčkom ali očkovo hčerkico, a v teh primerih je veliko tudi čustvene zaprtosti in napadanja (znotraj sinčkov in hčerkic se odvijajo notranji boji, od tod ljubečnost in napadalnost do partnerja v skoraj isti sapi – a o tem drugič).
  • 8. Za svoj odnos imata ČAS. Dajeta ga na prvo mesto. Se opravičujem, vem, da bo marsikdo jezen name, ampak odnosi, kjer se na prvo mesto daje delo in služenje denarja, bodo težko kakovostni in zdravi, ljubeči in topli. Žal mi je. Če mi ne verjamete, vprašajte tiste, ki cele dneve delajo, kakšen odnos imajo s partnerjem.
  • 9. Zavedanje, da se odnos gradi. Da je zanj potrebno prilagajanje, tudi odpovedovanje, vendar; kdo se ne bi prilagodil in odpovedal nečemu za to, da se ima z nekom dobro? Ga ne poznam. Zavedanje, da se ljubezen lahko poglablja. Da je za dober odnos potrebna tudi določena prevzgoja. Prevzgoja sebe. Ne drugega. Če bo drugemu v interesu ostati z vami, ker vas bo sposoben ljubiti, se bo prostovoljno prevzgojil sam. In vi tudi.
  • 10. Zavedanje, da težave so in bodo. Prepiri so zdrava stvar, seveda, če so konstruktivni. To, da nekje ni prepirov, pomeni, da gre morda za dva človeka ki nista odkrita, čustveno zavzeta za razmerje; ali pa se eden popolnoma odpoveduje sebi, kar bo slej ko prej udarilo na plano. Ne bojmo se prepirov, nesoglasij. Kajti ti so za to, da lahko napredujemo. Saj veste, kako je, ko z ljubljenim nekaj rešita! Kakšen med dobimo potem. Tisti pravi! Ponovno se zaljubimo! Prepiri so in bodo. Vsi jih imamo. In najbolje je, da jih sprejmemo. In iz njih potegnemo najboljše tako, da se milimeter po milimeter prevzgojimo.

Za vse to je nujna ranljivost. Da se pokažeš takšen kot si. Da priznaš pomanjkljivosti, da k partnerju pristopaš odkrit, da greš v areno in se pred njim pokažeš. Vse ostalo je le metanje peska v oči in huda izguba časa, kjer ne bomo zavozili le razmerja, temveč bomo malo zavozili tudi sebe. Predvsem pa se bomo ranili. Sebe in njega. Pozabimo na ego, na lažen ponos. To delajo strahovi. Poglejmo jim v oči, in se odločimo, da bomo šli notri v razmerje, z vsem srcem in dušo, po poti ranljivosti, kar je pogum in resnica. Tako ustvarjamo zdravega sebe, zdrave odnose z drugimi in zdrav način življenja, kar pa ta svet nujno potrebuje.

Priporočamo