Dan žena: Šopek cvetja izkazuje naklonjenost

Dan žena: Šopek cvetja izkazuje naklonjenost (foto: Shutterstock) Shutterstock
Vir: Jana
8. 3. 2017

Da se boste na dan žena lažje odločil, katero cvetje boste podaril ženskam, smo vam pripravili nekaj nasvetov.

Šopek rož ali samo en cvet je najbolj klasičen način izkazovanja naklonjenosti in ljubezni. Ob roži se vsakdo razneži. Ljudje so v preteklih desetletjih ob dnevu žena največ podarjali nageljne in kakšno vrtnico.

Nagelj je slovenski rožni stereotip, torej roža, ki so jo pogosto podarjali. Pojavlja se tudi v narodnih ornamentih, s čimer je ta stereotip tudi povezan. Nagelj v svojem najširšem pomenu simbolizira prijateljstvo in tudi spoštovanje, rdeč nagelj pa je izraz ljubezni. Grško ime te rože je dianthos, kar pomeni božanski cvet.

Zgodba iz grške mitologije pravi, da je Artemida z nageljni nadomestila oči nekemu pastirju, ki mu je poprej izpraskala oči, nato pa je svoje dejanje obžalovala. Nagelj je znan tudi iz rimskokatoliške vere, saj naj bi se po verovanju nageljni prvič pojavili ob Jezusovemu križanju, ko so vzklili iz Marijinih solz. V Franciji je bil nagelj roža plemiške hiše Burbon.

Rezano cvetje ali lončnica?

Pred časom ni bilo mogoče skozi vse leto dobiti vseh vrst rož, kot je to mogoče danes, ko jih umetno gojijo in uvažajo. Pred desetletji je bilo pač treba računati na tiste rože, ki so bile razcvetene in na voljo v cvetličarnah. Tudi danes prevladuje prodaja rezanega cvetja, pri čemer se kupci najpogosteje odločajo za vrtnice v šopkih z drugim cvetjem, orhideje in sezonsko cvetje. Najbolj priljubljeni so rdeči in vijoličasti odtenki rož, zato imajo v cvetličarnah teh barv tudi največ na izbiro.

Nekoč so velik poudarek namenjali tudi barvi in vrsti rože, ki so jo podarjali. Že v obdobju avstro-ogrske monarhije in med obema svetovnima vojnama so imeli na Slovenskem posebne razglednice s posameznimi rožami. Ob vsaki roži je pisalo, kaj pomeni, na primer ljubezen, sovraštvo, zaupanje in podobno. Danes je drugače. V cvetličarnah opažajo, da se ljudje načeloma odločajo za rože in odtenke, ki so njim ali obdarovancem všeč, ne glede na pomen barv.

Zakaj izbrati mimozo?

Pri Italijanih je dilema, katero cvetje podariti za 8. marec, odveč. Popolna roža za ta praznik je zanje mimoza oziroma srebrna akacija (Acacia dealbata) iz družine metuljnic. Mit o mimozi sega v leto 1908, ko je 129 tekstilnih delavk v New Yorku začelo stavko kot protest proti grozljivim razmeram, v katerih so morale delati.

Stavka je trajala več dni, potem pa je 8. marca lastnik zaprl vrata tovarne in delavkam preprečil izhod. Ko je v tovarni zagorelo, po nekaterih virih je bil požar podtaknjen, je 129 delavk umrlo v peklenskih mukah. V bližini tovarne pa naj bi po pričanju nekaterih rastlo prav drevo mimoze. Od tedaj je 8. marec mednarodni dan boja ženskih pravic. Leta 1946 je Zveza italijanskih žensk iskala primerno cvetico za praznik in izbrala mimozo, ker je poceni in cveti zgodaj spomladi. Francozi na dan žena radi podarjajo vijolice, ki simbolizirajo ponižnost in skromnost.

Število cvetov

Trendi glede podarjanja cvetja so se spremenili, prav tako pa so se zabrisala tudi pravila, ki so se jih v preteklosti držali ljudje, ko so podarjali cvetje. Tako danes ne velja več, da se cvetja ne podarja v paru oziroma v sodem številu. Število cvetja ni odraz tega, koliko nam oseba pomeni. Cvetje običajno ljudje kombinirajo s številom, ki spremlja dogodek. Ko torej kupujete cvetje za praznik žena, število vrtnic, nageljnov in drugega cvetja ni pomembno in je lahko tako sodo kot liho.

Nasvet cvetličarja Marjana Lovšina

Rdeča vrtnica pove največ

Dan žena je edini praznik, ko ženski lahko podarite rožo, ne da bi si ona kar koli mislila. S tem ji lahko sporočite, da je čudovita. V nekem obdobju smo želeli ta praznik zatreti. Pomembno je, da ga spet oživljamo in poskušamo obdržati na pravi način.

Na ta dan ne gre toliko za to, kakšno rožo boste podarili, ampak za to, da nekoga ne izpustite. Ni pomembno, koliko cvetov podarite, ampak koliko osebam jih podarite. To je res priložnost, ko lahko vsem ženskam izkažete pozornost, ki je drugače ne smete, ne morete ali ni primerno. Menim, da razkošje pri rožah ni greh, vendar na ta praznik ni treba pretiravati, zato je šopek lahko skromnejši.

Zame ima rezana roža definitivno večjo moč od lončnice. Lepota minljivosti je posebna lepota. Zdi se mi prav, da so cvetovi rdeči. V podzavesti imamo, da rdeča barva pomeni ljubezen, bela nedolžnost in modra zvestobo. Imamo usidrano simboliko v naši pokrajini in načinu življenja. Orhideja nam ne pomeni veliko, v vrtnici pa je veliko simbolike, ker smo živeli in odraščali z njo. Za obdarovanje so primerne tudi spomladanske rože, vendar je vrtnica simbolno zelo močna in ljudje si želijo, da rože izrazijo svoje brez besed. Na ta dan znova postajajo vse bolj popularni tudi nageljni. Najbolje je, da se zamislite, kateri cvet bi najbolj razveselil žensko, ki ji boste podarili rože.

Besedilo: Jasna Milinković // Fotografije: Shutterstock

Priporočamo