Današnji 20-letniki so predstavniki generacije Z oziroma e-generacija

Današnji 20-letniki so predstavniki generacije Z oziroma e-generacija (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: Story
3. 8. 2019

Odraščali so med letoma 1995 in 2010 in so od malih nog vpeti v komunikacijske in tehnološke mreže, zavedajo se, da je njihovo vedenje nenehno dokumentirano, zato pazijo, kakšne sledi puščajo za seboj.

Spletna raziskava, ki je nastala na pobudo Pivovarne Laško Union in v kateri je sodelovalo več kot štiri tisoč 20-letnikov iz vse Slovenije, je pokazala, da mladi skrbijo za svoje zdravje in vse bolj posegajo po brezalkoholnih pijačah, zlasti ko se usedejo za volan.

Raziskava je pokazala, da so v primerjavi s preteklimi generacijami pripadniki generacije Z zelo dobro zavedajo, da so družbena omrežja javna, in pazijo na to, kaj na njih objavljajo. Skoraj vsi mladi (98 %), ki so sodelovali v anketi, so izpostavili, da cenijo svojo zasebnost in da imajo radi stvari pod nadzorom (97 %). Za večino mladih predstavljajo družbena omrežja (66 %) način komunikacije, s katerim lahko vzdržujejo stike s prijatelji in znanci, tudi ko z njimi niso v neposrednem stiku. Nič čudnega torej, da se kar petina mladih s prijatelji in bližnjimi najpogosteje pogovarja po aplikacijah za pogovor, celo pogosteje kot po telefonskih pogovorih, in da je aplikacija Facebook Messenger, ki jo najpogosteje uporabljajo.

Več zabave, manj alkohola

Tretjina mladih meni, da pijejo enako ali manj kot pretekle generacije in po alkoholnih pijačah posegajo občasno, ob praznovanjih in posebnih priložnostih. Okrog 20 odstotkov mladih alkohola ne pije zato, ker raje posegajo po bolj zdravih pijačah ali ne marajo okusa ali učinka, ki ga ima nanje alkohol. Pri izbiri pijače so pozorni na kakovost izdelka, vsebnost sladkorja in naravne sestavine. Veliko mladih raje kot po alkoholu posega po brezalkoholnih pijačah, kot je brezalkoholni radler, ki ga je poskusila že večina mladih (81 %). Za to pijačo se odločijo vedno, ko vozijo, pogosto pa tudi na zabavah in ob druženju s prijatelji.

Zasebnost na prvem mestu

Zaradi nenehne prisotnosti na spletu ta mlada generacija še toliko bolj ceni svojo zasebnost, za katero več kot 90 odstotkov meni, da je zelo pomembna, enako pomembna pa sta jim tudi svoboda in neodvisnost. Nika Erčulj je 21-letna youtuberka, ki se preživlja z vloganjem in ima več kot 320 tisoč sledilcev. Njeno življenje je močno prepleteno z družbenimi mediji, vendar se zaveda, kako pomembno je ohranjati ravnovesje.

V času vseprisotnih družbenih omrežij je še toliko pomembneje, da se znamo odklopiti, da prisluhnemo sami sebi in ne pozabimo na to, kako pomembno je negovati kakovostne odnose z družino in ljudmi, ki so nam blizu. To je eno od ključnih spoznanj v mojih dvajsetih, je dejala ob izpolnjevanju spletne ankete.

Ustvarjalni, iznajdljivi, podjetni

Današnji 20-letniki so izredno ustvarjalni, zanje pa sta značilni izredna iznajdljivost in podjetnost. Gre za generacijo, ki aktivno soustvarja svoje življenje. Urša Premik je iz svojega hobija razvila kariero in je danes ena od najbolj iskanih slovenskih fotografinj. Fotografije njene babice je objavil italijanski Vogue, fotografirala pa je tudi Chucka Norrisa in številne druge zvezdnike.

O svojih dvajsetih, pravi: Starejši so mi vedno govorili, da so dvajseta čas uživanja, čas raziskovanja. S tem se popolnoma strinjam, mislim pa, da so tudi čas iskanja samega sebe in ustvarjanja kariere. Trenutno sem točno na polovici dvajsetih. Prva polovica je prinesla ogromno sprememb v življenju, predvsem pa je spremenila pogled na svet in dojemanje odnosov. Prav zanima me, kaj bo prinesla druga polovica.

Nova Story že v prodaji

Story

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri