Za svoja prizadevanja proti družbenim in okoljskim posledicam zaradi zavržene hrane je prejela naziv Evropejka leta 2020.
“Ljudje trošijo svoj denar in naravne vire. Skoraj milijarda ljudi na našem planetu je lačnih, obenem pa zavržemo toliko hrane, da bi lahko nahranili dve milijardi ljudi,” pravi nagrajenka.
Otroštvo je preživljala v Sovjetski zvezi, kjer je na lastni koži izkusila pomanjkanje hrane, pri 13 letih pa se je z mamo preselila v Köbenhavn, kjer je prvič opazila, kako njeni danski sošolci brezbrižno ravnajo s hrano.
Pozneje se je začela bolj aktivno ukvarjati s problemom, danes pa vodi uspešno gibanje Stop Spild Af Mad (Nehajmo metati hrano stran); po podatkih danskega sveta za kmetijstvo in prehrano je v petletnem obdobju s številnimi kampanjami pomagala zmanjšati količino odpadne hrane na Danskem kar za 25 odstotkov.
Novo na Metroplay: Anja Ramšak o poroki, ljubezenski zgodbi, vrnitvi v jutranji radijski program in hobijih