Davo Karničar in Brane T. Červek - priprava kosila v osrčju narave!

Davo Karničar in Brane T. Červek - priprava kosila v osrčju narave! (foto: Ljubo Vukelič) Ljubo Vukelič
Vir: Lady
14. 1. 2018

Človeka, ki sta nenehno v stiku z naravo, sta se odpravila v osrčje gozda, kjer sta v pičlih nekaj urah pripravila okusno kosilo in dodobra spoznala lepote, ki jih v izdihljajih jeseni ponuja narava. Kako dan v neokrnjenih slovenskih gozdovih preživita alpinistični as Davo Karničar in inštruktor preživetja v naravi Brane T. Červek?

Njune poti so se prvič križale na Vranskem, v centru varne vožnje, kjer sta se hitro zapletla v pogovor o znanju prednikov in ohranjanju življenja v naravi. Prav to je za alpinista še kako potrebno, saj se je Davo kaj hitro zavedel, da kaj dosti več kot o ohranjanju toplote in hranjenju energije niti ne ve.

Prav zato se je z velikim veseljem odzval povabilu na kratek preizkus preživetja v divjini v okviru Branetovega projekta v divjini s SSFN. Sprva mišljena kot dvodnevna dogodivščina se je njuna avantura zaradi Davovih obveznosti skrčila na zgolj en sam dan.

"Prišel je nasmejan in dobre volje. Takoj ko se je preoblekel, sva preverila opremo, se pogovorila o tem, kaj od njega pričakuje," je svoje spomine na začetek njune dogodivščine delil inštruktor preživetja v naravi, ki je od svojega 'sopotnika' želel izvedeti, kako dobro se razume z gozdom. "Čutim ga kot območje topline, doma, življenja. Najljubši mi je, kjer se le še s posamičnimi drevesi, mahovi in lišaji umakne golim goram. Ko sem visoko nad njim, hrepenim po njegovem zavetju. Torej, nekaj malega mi je znanega o preživetju tam zgoraj, zdaj pa sem na poti do novih znanj. Radovednega in nebogljenega sem se počutil, zavedajoč se, da je moje življenje povsem odvisno od izbire prave trgovine in vnaprej pripravljenih depojev hrane, čiste vode, gorljivih snovi," se spominja Davo.

Tako sta vzela pot pod noge in se podala v naravo, ki se je takrat že počasi poslavljala od jeseni. Njun cilj je bil na sončni strani Javornikov, kjer ju je čakal Fordov ranger, s katerim sta se po končani avanturi odpeljala domov. Ljubitelja dogodivščin in neokrnjene narave imata marsikaj skupnega, Braneta pa so presenetili predvsem Davov značaj, njegova velika želja po učenju novih stvari ter red in disciplina, ki mu prav zagotovo nista tuji.

"Ve, kaj pomenita srčnost in predanost delu. Prevzela ga je intenzivnost mojega poznavanja narave in ga tako premamila, da je z vsakim novim vprašanjem padal globlje in globlje v moj svet," navdušenja nad alpinistom v najbolj priljubljeni reviji za moške ne skriva inštruktor, vajen preživetja v ekstremnih razmerah.

Počasi sta postala lačna, vendar pa v tem letnem času tudi v naravi ni več tako pestre izbire. "Kaj sploh lahko še najdeva, da si bo Davo pripravil kaj za pod zob? Nobena grmovnica ni imela več ploda, nobeno drevo ni imelo več sadeža, nikjer ni bilo več niti ene same zdrave gobe, vse je bilo ožgano od mraza in večina rastlin je že olesenela. Lahko bi si le skuhala veliko čajev, a želel sem, da Davo okusi nekaj bolj nenavadnega. Rešitev je bila ves čas pod najinimi nogami," je za revijo Playboy priznal Brane, ki se je tako ustavil ob poti in se sklonil k oleseneli travnati bilki, katere gomolj se je v nekaj sekundah spremenil v okusen obrok, seveda s pomočjo ognja, ki sta ga zakurila z lesom lipe in bezga ter šopa suhe trave. Ob mokrih razmerah je bilo to vse prej kot preprosto.

Svež kruh in gomolji v osrčju narave

"Narediti ogenj na prvinski način, zgolj z materiali, ki nam jih je ljubi Bog v svoji radodarnosti v izobilju ponudil, je izpolnitev otroških fantaziranj in hrepenenja odraslega moža," je ob tem v novi številki Playboya zapisal Davo. Kruh sta zamesila kar iz poganjkov leske in želodove moke, medtem ko sta ga spekla na tleči žerjavici. Sam postopek vzame kar nekaj časa, vendar se je splačalo, sveže pečeni kruh je popolnoma navdušil alpinističnega mačka. Brane je svojemu 'učencu' predal številna znanja, ki mu bodo ob naslednjih alpinističnih podvigih prišla še kako prav, ta dan pa sta se morala odpraviti naprej proti cilju, kamor sta malo pred sončnim zahodom tudi prispela, polna vtisov in z željo, da dogodivščino ponovita.

Besedilo: Nika Arsovski // Foto: Ljubo Vukelič