Davor Podbevšek (Barba sol): "Delam to, kar imam rad."

6. 1. 2017 | Vir: Jana
Deli

Davor Podbevšek ustvarja nejodirano in nerafinirano morsko sol, ki jo, da doseže edinstveno eksplozijo okusov, obogati z mletimi zelišči in ščepcem pozitivnih vibracij.

Ponosen Primorec in tiste vrste človek, čigar temperamenten in sproščen karakter takoj zlezeta pod kožo. Podbevšek živi spontano, verjame v ljudi in v svojo podjetniško idejo, čeprav je do nje prišel povsem po naključju. Dela s posebnim zanosom, kot bi do soli gojil posebno spoštovanje. Bela zrna, ki jih je spremenil v poslovno priložnost, so nekoč veljala za sveta, v srednjem veku so se zanje bile tudi vojne.

Domiselne mešanice aromatiziranih soli

Tudi danes sol ostaja ena najpomembnejših začimb vsake kuhinje. Če ne gre le za čisto običajno kuhinjsko sol, še toliko bolje. Barba sol namreč gradijo večinoma slovenska nejodirana in nerafinirana morska sol ter mleta zelišča in druge sestavine lokalne pridelave. Domiselne kombinacije, ki jih lahko v nove mešate tudi sami, so prava 'petarda', kot eksplozijo okusov imenuje njen proizvajalec.

Davor meša različne solne mešanice, na Šparovih policah pa lahko izbirate med tremi okusi. BBQ Pink je sol z rdečim poprom, pekočim feferonom in dimljeno sladko rdečo papriko, mešanica Zelišča vsebuje deset mediteranskih zelišč, Vino s solnim cvetom pa je mešanica solnega cveta in cabernet sauvignona.

Pravijo, da lenoba poganja napredek – očitno tudi podjetnike. Neke lenobne nedelje, ko se ne njemu ne ženi ni ljubilo iti v trgovino, je skuhal testenine in jim dal okus s svojo prvo mešanico soli. Nevede se je takrat rodila tudi poslovna ideja. Barba je nekje od tedaj na dve leti in pol dolgi podjetniški poti postala del njega samega: »Jaz in sol sva eno. Ne predstavljam si, da bi jo delal nekdo drug,« pravi 41-letni Koprčan.

Kličejo ga Barba

»Jaz sem Barba in mešam sol,« se predstavi Davor, ki vso sol meša ročno, saj tako lahko nadzoruje kakovost: »Začel sem delati z rokami in ne predstavljam si, da časa, namenjenega mešanju, soli ne bi namenil. Ob tem se sprostim in soli dajem pozitivne vibracije.«

Vzdevek Barba je dobil od prijatelja iz Italije, ker se ni bril. »Takrat je bilo to moderno, pa sem bil še jaz malo zapuščen ... Pa so mi dali ime Barba, kar v italijanščini pomeni brada,« pripoveduje nasmejano. Za Davorja je njegovo delo način življenja, saj v družinskem podjetju dela ogromno. »Delam to, kar imam rad, in v tem poskušam živeti,« pravi in hkrati upa, da bo njegova ideja dovolj zaživela, da bo družina z majhnima dvojčkoma lahko mirno živela: »Zelo redko gledam na denar. Morda je to narobe, a za zdaj se s tem še ne ukvarjam.«

Davor je najprej srečen oče in srečen mož, zdaj, z nekaj soli tudi v glavi, tudi podjetnik, ki verjame, da je podjetniške zgodbe treba podpreti. V trenutku se tako lahko spremeni v priložnostnega motivatorja, človeka, ki ljudem okoli sebe razlaga, da morajo verjeti vase in da jim lahko uspe. Hkrati razlaga, da je dela ogromno, da je naporno in nikakor ni lahko. Zlasti še v Sloveniji, kjer je birokratskih in drugih ovir za podjetnike po njegovem mnenju res hudo preveč. Odnosa države do podjetnikov ne razume: »Tudi če prosiš in sprašuješ pri vseh mogočih službah, ti pogosto ne znajo pomagati, nato pa te iste službe kaznujejo, če ti nekaj manjka,« razlaga z močno željo, da bi bilo papirologije za podjetnike v državi, ki mu res veliko pomeni, manj. »Te fore so povsod, a pri nas je katastrofa,« pravi.

Zasoljeno življenje, ki ni klasika

Srečen je, da lahko dela in da pri svojem delu uživa. Na življenje je dolgo gledal zelo negativno, odkar pa je nanj začel gledati pozitivno, se mu, kot pravi, dogajajo fantastične stvari. Veselje in svojo voljo do življenja zato rad deli. Zlasti z otrokoma in ženo Saro, ki je pred kratkim pustila službo in se mu pridružila pri mešanju soli. Prostega časa Davor nima, ko pa ga je še imel, je rad supal. Proste trenutke danes namenja dvojčkoma Danu in Kaji, ki sta ob začetku njegove podjetniške poti na svet prijokala dva meseca prezgodaj. Družina mu pomeni vse. Ker pa večji del dneva v laboratoriju meša sol, se vse bolj zaveda, kako zelo je bolj od kvantitete odnosov pomembna njihova kvaliteta.

Podjetniška pot je zanj pomenila novo pot in smer v življenju, ki, tako kot njegova sol, ni klasika, ampak začinjena mešanica – zato tudi toliko posebnih okusov. Ves čas razvija in pripravlja tudi nove okuse. V njegovi koprski butični trgovinici tako lahko najdete še druge mešanice, kot sta na primer sol s kavo in sol z agrumi. Barba sol se poda k vsaki jedi, dodaja pa pred koncem kuhanja ali kot dodatek k že pripravljenim jedem, predvsem z namenom, da bi v soli, ki je nekoč veljala za hrano bogov, lahko uživali še danes.

Besedilo: Tadeja Kreč // Fotografije: arhiv Štartaj Slovenija, Mankica Kranjec

Novo na Metroplay: Bojan Cvjetićanin o novem albumu, najbolj osebnih pesmih in kakšen je na domačem kavču