Dejstvo ali pretirana hvala: ali je kislo zelje res tako dobro za črevesje?

29. 10. 2025
Dejstvo ali pretirana hvala: ali je kislo zelje res tako dobro za črevesje? (foto: Profimedia)
Profimedia

In ali to velja tudi za sok kislega zelja? 

Ko gre za okus kislega zelja, se mnenja razhajajo – a o njegovih pozitivnih učinkih ni dvoma, še posebej, ko gre za zdravje prebavil. Toda ali res drži, da je kislo zelje tako zdravo, kot se pogosto trdi? In ali to velja tudi za sok kislega zelja


🥬 Kislo zelje – od pozabljene jedi do “superživila”

Dolgo je imelo kislo zelje nekoliko staromoden ugled, zdaj pa – podobno kot druga fermentirana živila – doživlja pravo renesanso. Velja za “hranilno bombo”, ki naj bi še posebej dobro vplivala na črevesje in imunski sistem. Pa dejansko izpolnjuje svoj dober sloves?


Zakaj je kislo zelje zdravo?

“Kislo zelje vsebuje številne koristne snovi – med drugim vitamin C, vitamin K, folno kislino, kalcij, kalij in železo,” poudarja prof. dr. Karin Michels, profesorica tumorske epidemiologije na Univerzi v Freiburgu.

Tipična razdelitev povprečne balkanske hiše, številni so se v njej prepoznali

Najdragocenejše sestavine so po njenih besedah vlaknine in mlečnokislinske bakterije, ki se zelo ugodno odražajo na črevesni flori ter krepijo imunski sistem. Mlečnokislinske bakterije se sicer naravno nahajajo na listih belega in koničastega zelja, a se močno razmnožijo šele med fermentacijo v slanici.


Tudi pasterizirano kislo zelje koristi črevesju

Sveže, nepasterizirano kislo zelje je izjemno zdravo. Kaj pa konzervirano ali tisto v kozarcu?

“Odvisno je, ali je bilo živilo segreto – torej pasterizirano,” pojasnjuje Michelsova.

Pasterizacija podaljša rok trajanja, vendar pri tem izgine večina toplotno občutljivih vitaminov, predvsem vitamin C, pa tudi koristne bakterije. A to še ne pomeni, da je pasterizirano kislo zelje brez vrednosti – ohranijo se produkti presnove bakterij, t. i. kratkoverižne maščobne kisline (SCFA), ki imajo pomembno vlogo pri krepitvi imunskega sistema.


🥗 Najbolj zdravo: surovo kislo zelje

Kdor želi izkoristiti vse koristi, naj kupuje nepasterizirano kislo zelje, ki ga najpogosteje najdemo na tržnicah, zlasti pozimi. Doma ga je priporočljivo le rahlo segreti, ali pa ga zaužiti surovo, saj tako ohranimo največ hranil.

“Kislo zelje se odlično ujema tudi s sadjem, recimo z ananasom in orehi,” svetuje strokovnjakinja.


Kako zdrav je sok kislega zelja?

Sok kislega zelja nastane kot stranski produkt fermentacije.

“Vsebuje podobne hranilne snovi kot kislo zelje, le da ne vsebuje vlaknin, ki so pomembna hrana za dobre bakterije v črevesju,” pojasnjuje Michelsova.

Tudi pri soku velja: večina izdelkov v trgovinah je pasteriziranih, zato vsebujejo manj vitaminov in nimajo živih bakterij. Vendar so v njih še vedno prisotni koristni presnovni produkti (SCFA), ki pozitivno delujejo na črevesje.
Če ti je okus všeč, je lahko tudi kozarec soka kislega zelja dobra izbira za prebavo.


Sok kislega zelja spodbuja prebavo

Sok kislega zelja ima še eno pomembno prednost – blago odvajalno delovanje.

“Posebej pomaga ljudem z leno prebavo, saj spodbuja delovanje črevesja,” pojasnjuje Michelsova. Za učinek je dovolj en kozarec zjutraj, pogosto pa se priporoča tudi med postom ali razstrupljanjem telesa.


Kdo naj bo pri uživanju previden?

Kislo zelje in njegov sok nista primerna za vsakogar.

  • Osebe z intoleranco na histamin ga težko prenašajo, saj fermentacija povzroča visoke vrednosti histamina.

  • Tudi ljudje z razdražljivim črevesjem ali kroničnimi vnetnimi črevesnimi boleznimi (KVČB) bi morali biti previdni, ker lahko povzroča napenjanje in drisko.
    Če ga želite preizkusiti, je najbolje, da začnete z majhnimi količinami.


🌿 Kislo zelje pomaga pri vzpostavljanju zdrave črevesne flore

Po besedah profesorice Michels kislo zelje in sok kislega zelja pomagata uravnavati črevesno mikrobioto, še posebej pri ljudeh z oslabljeno črevesno floro ali oslabljenim imunskim sistemom. Kdaj se bodo učinki pokazali, je odvisno od posameznika, saj se vsako telo odziva drugače.

Pri zdravih ljudeh pa uživanje kislega zelja ne poveča že stabilne črevesne flore.
V raziskavi, kjer je 87 zdravih prostovoljcev štiri tedne jedlo surovo ali pasterizirano kislo zelje, se sestava mikrobioma skoraj ni spremenila.

“To kaže, da je zdrava črevesna flora zelo stabilna,” zaključuje Michelsova.

Preberite še: Kate Middleton razkrila skrivnosten napis na ogrlici, opazili so ga le redki, tole v resnici pomeni

Novo na Metroplay: Direktorica Špas teatra Urška Alič brez dlake na jeziku: "Ko jih spoznaš, se pogosto izkaže, da idoli v resnici niso idoli"