Dekle z Downovim sindromom navdih za Woodlandovo zmago na US Opnu

Dekle z Downovim sindromom navdih za Woodlandovo zmago na US Opnu (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
17. 6. 2019

Zmagovalec US Opna v golfu Gary Woodland in 20-letno dekle z Downovim sindromom Amy Bockerstette sta te dni v ZDA osrednja lika športne zgodbe o življenju, ljubezni do športa in pozitivnega razmišljanja.

Vse se je začelo februarja na turnirju v Phoenixu. Na znameniti 16. luknji, ki se imenuje tudi "najglasnejša luknja v golfu", saj jo obkrožajo tribune za 16.000 gledalcev, je Gary Woodland spoznal mlado, navdušeno golfistko Amy Bockerstette.

Povabil jo je, da z njim odigra luknjo v prisotnosti snemalcev in ozvočenja. Sproščeno dekle ni skrivalo navdušenja in seveda nervoze, a je vseeno zmoglo prvi udarec, ki je končal v peščeni oviri ob zelenici. Na poti do nje si je Amy ponavljala "imaš to", "ti to zmoreš", Woodland pa jo je spodbujal in ji delil nasvete. Punca je žogico udarila na zelenico in nato zadela "putt" za par.

Ob huronskem navdušenju na tribunah, pristnem veselju Woodlanda ter njenih staršev sta se igralec in dekle, ki je tedaj sodelovala na specialni olimpiadi, razšla in verjetno nista niti v sanjah pomislila, da bosta nekaj mesecev kasneje glavni zvezdi tako velikega tekmovanja, kot je 119. odprto prvenstvo ZDA v golfu na legendarnem igrišču Pebble Beach v Kaliforniji.

Video posnetek je na youtube hitro postal viralen in v kratkem času dosegel dvajset milijonov ogledov.

Petintridesetletni Woodland se je to soboto prebil v vodstvo tretjega "majorja" sezone in prednost zadržal vse do konca, ko je svoj prvi veliki naslov osvojil s tremi udarci prednosti pred številko 1 z golfske lestvice in dvakratnim zaporednim branilcem naslova, rojakom Brooksom Koepko.
.
Med prvimi je Woodlandu tik ob osemnajsti zelenici čestitala prav Amy Bockerstette. "Bila je moj navdih," je na novinarski konferenci dejal Woodland.

"Ne znate si predstavljati, kolikokrat sem danes pomislil na Amy in njene besede iz Phoenixa. Neštetokrat sem si dejal 'imaš ti to, ti to zmoreš'. Bila je moj navdih v najtežjih trenutkih. Njena pozitivna energija in ljubezen do življenja sta nalezljivi, zato sem vesel, da sva po Phoenixu ohranila stik. Ko sem se nekaj tednov kasneje poškodoval in moral izpustiti turnir Wells Fargo, mi je poslala video s spodbudnimi besedami. Neverjetno čestitko sem od nje dobil za rojstni dan, zdaj pa mi je pomagala še do največjega uspeha v karieri. Je zelo posebna punca, z izjemni starši in lepo je, da ji lahko rečem prijateljica," je dejal Woodland.

Woodland je golf začel igrati relativno pozno; šele v srednji šoli, ko je spoznal, da v košarki ne bo mogel narediti kariere. Z vztrajnostjo in trdimi treningi je pri 23 letih postal poklicni igralec. Na turneji PGA je dosegel tri zmage, na "majorjih" pa vse do lani ni bil niti enkrat med prvimi desetimi.

Pred dvema letoma je doživel osebno tragedijo. Žena Gabby je bila noseča z dvojčkoma, vendar je eden umrl še pred rojstvom, drugi pa se je rodil s komaj kilogramom telesne teže. Zdaj je sin Jaxson star dve leti, Gabby pa je znova noseča in v pričakovanju dveh hčerk.

Priporočamo