Delate od doma in vam vsi zavidajo? Potem ne vedo za 8 težav, s katerimi se borite vsak dan!

Delate od doma in vam vsi zavidajo? Potem ne vedo za 8 težav, s katerimi se borite vsak dan! (foto: profimedia) profimedia
2. 5. 2016

Mnogi danes veliko dela naredijo v "domači pisarni", v tej anomaliji modernega sveta, ki predstavlja udobnejše in prijaznejše delovno okolje, a ima obenem številne pasti, ki lahko nevarno vplivajo na našo delovno vnemo. Če veliko stvari za službo naredite od doma, potem vam teh 8 situacij vsekakor ni tujih.

1. Preveč primernih lokacij za delo

Ko delamo doma, lahko delamo kjerkoli. Za mizo, sedeč na pisarniškem stolu. Morda na kuhinjskem stolu, da lahko stegnemo noge na stol na drugi strani jedilne mize. Ali pa kar na kavču, obdani z blazinami, da je vse mehko in udobno. Če je nuja, lahko prenosnik nesemo kar s seboj na stranišče. In zdaj, ko so lepši dnevi, se pisarna morda preseli kar na teraso. Potem pa nekje ob petih popoldne ugotovimo, da smo večino časa le premikali svojo rit od ene lokacije do druge, naredil pa bore malo.

2. Hladilnik je vedno nevarno blizu

Sicer bi lahko dokončali še tole delovno nalogo, ampak morda bi si prej privoščili en jogurt? Mogoče kepico sladoleda? Ali pa kozarec smoothija, ki smo si ga naredili včeraj? Verjetno je še dober. Ne, zagotovo je še dober. V bistvu je ura že toliko, da bi morda bilo bolje razmišljati o kosilu? Ojej, nimamo solate - nič, samo skočimo v trgovino in potem nadaljujemo.

3. Domače živali nimajo uradnih ur

Ko se maček nahrani in naspi, je čas, da začne nadlegovati svojega človeka. In ker ni drugega, bo čisto primeren tudi tisti tam na kavču, ki strmi v prenosni računalnik. In tako se začne boj malega kosmatinca za vso pozornost, ki jo lahko pritegne v najkrajšem možnem času - z ležanjem na papirjih, hojo preko tipkovnice, glasnim mijavkanjem, metanjem malih predmetov z mize in vsem, kar se mu še porodi v tistih miniaturnih možganih. In kaj naredimo mi? Pustimo se zmotiti, seveda. Če je pa tako ljubek!

4.  Obiski stranišča nimajo časovnih omejitev

Če v pisarni nihče ne želi ravno kampirati na WC školjki (iz številnih razlogov, ampak recimo, da je vodilni ta, da nikoli ni zabavno početi karkoli na javnih straniščih), doma teh težav nimamo. Že pri zelo rahlem občutku male ali velike potrebe, odtavamo proti kopalnici, opremljeni z iPodom, da si privoščimo zaslužen straniščni počitek. Saj to je le združitev prijetnega s koristim, kajne?

5. Nobenega pasivnega nadzora

V pisarni lahko hitro kdo uvidi, da ste od prihoda, pa tja do kosila viseli na facebooku in gledali posnetke debelih ljudi, ki padajo z medicinskih žog. Doma strahu pred nadležnimi sodelavci in jeznimi nadrejenimi ni - zato lahko hitro izgubimo občutek za delo. Skočimo na YouTube, da bi si uredili niz skladb, ki bi jih poslušali med delom, pa tam naletimo na viralni video, ki nas popelje globlje in globlje v črno luknjo interneta.

6. Hladilnik je še vedno zelo blizu

V hladilniku je še vedno ostalo nekaj hrane, ki bi se jo v tem trenutku lahko jedlo. Mogoče le nekaj sladkega, da pospešimo delovanje možganov. In veste kaj je zelo fino ob nečem sladkem? Kava. Morda ima naš brezposelni sosed čas, da skočiva na en kapučino ...

7. Odzovemo se lahko na čisto vsak klic

Ker nikoli nismo sredi nekega sestanka ali pa je pisarna preveč polna, da bi lahko sprejeli osebni klic. Ko smo doma, se tehnično lahko javimo na čisto vsak klic. "A te motim," je običajno vprašanje z druge strani, ker človek predvideva, da sredi delovnika lahko tudi moti. "Ravno sem sredi enega pomembnega projekta," odgovoriš, ležeč na kavču, med listanjem po neki tri mesece stari reviji. "Aja, potem nimaš časa za kavo." Opa! "Imam, imam, itak moram cel dan delati." Kako dobri lažnivci smo postali!

8. Televizija je odmaknjena le en pritisk na gumb

Še dobro, da večina programov čez dan predvaja obupno dolgočasne in neuporabne vsebine. No, vsaj dokler ob enajstih dopoldne ne naletimo na ponovitev vseh treh Hobitov na HBO. Pa je šla sreda k vragu ...

Priporočamo