To je spet zelo priljubljena jed, včasih so jo jedli samo reveži in delavci, zdaj pa jo ponujajo znane restavracije (in še recept za njo)

3. 12. 2024
Deli
Par v restavraciji (foto: Profimedia)
Profimedia

Vsaka dežela ima svojo kulinariko, a nekatere jedi poznamo po celem svetu. Med njimi je ena prav posebna - veljala je za jed delavskega razreda, a zdaj jo najdemo v številnih restavracijah.

Gre za tako imenovano pastirsko pito oziroma po angleško shepperd's pie. Gre za zelo priljubljeno jed, ki jo najdemo v številnih angleških in irskih pubih, sodobne restavracije pa ponujajo številne modernizirane različice te klasične jedi.

Preberite še: Cena enega vsakdanjega izdelka je čisto šokirala kupca: "To, kar nam delajo trgovci, je naravnost - bolno!"

V Londonu, Manchestru in Edinburghu jo ponujajo kot del svojega standardnega jedilnika, pa tudi številni turisti si jo radi privoščijo.. Gre za tradicionalno britansko in irsko jed, ki je sestavljena iz slojev mletega mesa in pire krompirja. Pita je nastala med 18. in 19. stoletjem, ko je bil krompir osnovno živilo v prehrani britanskih in irskih delavcev. Gre za jed, za katero se lahko koristno uporabijo ostanki drugih jedi.

Včasih so jo tradicionalno pripravljali ob ponedeljkih, da bi tako koristno porabili ostanke nedeljskega kosila - takrat se je na mizi običajno znašlo meso, ki ni bilo tako pogosto na jedilniku, še posebej ne pečena jagnjetina. Prva različica te pite se je imenovala Cottage Pie, saj so jo pripravljale revne družine.

Šele pozneje, ko se je bolj začelo uporabljati jagnječje meso, je jed postala poznana pod imenom Shepperd's Pie, saj so jagnjetino povezovali s pastirji. Danes je simbol preproste britanske kuhinje, pripravljajo pa jo v številnih britanskih domovih. Če ste v skušnjavi, da bi jo poskusili pripraviti tudi vi, je tukaj preprost recept.

Za 4 osebe boste potrebovali:

  • 60 dkg mletega mesa po izbiri
  • malce olja
  • 3 čebule
  • 1 korenček
  • pol konzerve pelatov ali žlico paradižnikove mezge
  • 6 srednje velikih krompirjev
  • za eno pest naribanega sira po izbiri
  • sol, poper, origano, timijan
 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Endlle Macaspac (@ensanmac)

Priprava:

Najprej se lotite preprave mesa. Čebulo narežite na koščke in prepražite na olju, da oveni. Dodajte meso in ga pražite skupaj s čebulo. Ko meso dobi barvo, dodajte narezan korenček in pelate (ali paradižnikovo mezgo) ter začinite po okusu. Vse skupaj še malo prepražite, da meso omehča.

Nato naredite še pire krompir. Na dno pekača, ki ste ga namastili, dajte maso z mesom, na njo pa naložite pire krompir ter ga zgladite. Po vrhu potresite še nariban sir. Pekač dajte v ogreto pečico in pecite kakšnih 20 minut - jed je pripravljena, ko se sir povsem stopi in robovi malce porumenijo. Zraven lahko postrežete kakšno sezonsko solato in obrok bo res popoln. Dober tek!

Novo na Metroplay: Dedek Mraz opozarja: "Starši, ne delite otrok na pridne in poredne!"