»Delfini so ambasadorji morskega okolja«

17. 7. 2019 | Promocijsko sporočilo

»Če se začne kaj dogajati z neko populacijo delfinov, recimo, da začne upadati njihovo število, potem vemo, da se je v okolju nekaj zgodilo. Prek delfinov lahko spremljamo prisotnost onesnaževalcev v morskih ekosistemih,« pravi mag. Tilen Genov, univ. dipl. biol., predsednik društva Morigenos s sedežem v Piranu (www.morigenos.org).

Društvo Morigenos je slovensko društvo za morske sesalce, ki se z znanstvenim raziskovanjem in izobraževanjem zavzema za varstvo morja. Glavna in osrednja dejavnost društva pa je prav skrb za delfine, zato društvo varuje in raziskuje velike pliskavke v našem morju.

Od daljnogleda do svetovno pomembnih raziskav

Ko še nismo niti vedeli, ali delfini v slovenskem morju so ali niso, se je takrat še gimnazijec Tilen začel ukvarjati z njihovim raziskovanjem ter ustanovil društvo Morigenos. »Na začetku nismo imeli ničesar, samo daljnogled, ki sem si ga izposodil od dedka. Med študijem biologije pa smo se že povezovali z lokalnimi ribiči, s piranskim akvarijem, z Morsko biološko postajo Piran, piransko pomorsko šolo ...« pripoveduje. »Sčasoma je društvo postalo bolj prepoznavno, naše metode so se izboljšale, vse je postalo bolj strokovno. Zdaj lahko rečem, da delo opravljamo na zelo visoki ravni, izsledke raziskovanj objavljamo tudi v mednarodnih znanstvenih revijah.«

Kako povprečni ljudje vidimo in doživljamo delfine?

»Zdi se mi, da je ena od glavnih zmot, da ljudje mislijo, da so delfini vedno dobre volje, ker imajo na obrazu nasmeh, a ta je posledica njihove anatomije in hidrodinamike, se pravi njihovih prilagoditev na vodno okolje. Delfini se 'smejijo' ne glede na čustveno stanje, vedno imajo isti izraz,« nam pripoveduje Tilen. Pravi, da ljudje zato težje razumemo, da delfini v ujetništvu niso srečni. Druga zmotna predstava je, da so delfini skoraj kot domače živali in se ljudje včasih ne zavedajo, da so v določenih okoliščinah morda celo nevarni. »Gre za velike živali, ki se v svojem okolju izredno dobro znajdejo in ki lahko zdržijo dih do pet in več minut, tako lahko igra z njimi hitro preraste v smrtno nevarno situacijo. Tudi plavanja z delfini ne svetujemo in tega tudi ne počnemo. Vsa naša opazovanja opravimo s plovili in tudi čas poskušamo karseda skrajšati, da čim manj vplivamo na njihovo življenje,« še pojasni Tilen.

Delfini ohranjajo morsko ravnovesje


Kot veliki plenilci na vrhu prehranjevalne verige in dolgožive živali imajo delfini pomembno vlogo pri ohranjanju ravnovesja v morskih ekosistemih, obenem pa hkrati odražajo marsikaj, kar se dogaja v celotnem morskem ekosistemu. In kakšno je dejansko stanje delfinov v našem morju? Tilen pove: »Slovenske vode so pomemben habitat za delfine, imamo populacijo okoli 150 delfinov, ki tu živijo.« Prisotnost delfinov v morju pa žal še ne pomeni, da je morje zdravo. Tilen namreč pojasnjuje, da lahko delfini vztrajajo tudi v zelo onesnaženih okoljih. »Nam pa spremljanje raznih parametrov onesnaževal v njihovih tokovih lahko pove, kakšno je to okolje. Predvsem pa prek delfinov, ki so priljubljeni in karizmatični, javnosti lažje približamo potrebe varovanja celotnega morja. Delfini so koristni, ker so neke vrste ambasadorji svojega okolja.«

Dober namen si seveda zasluži podporo


V okviru akcije družbe Coca-Cola #vednopodpiraj dober namen je bilo društvo Morigenos eden od treh prejemnikov finančne donacije in sredstva bodo namenili prav raziskovanju delfinov. »Akcija, ki jo je zasnovala družba Coca-Cola, je namenjena ozaveščanju slovenskih potrošnikov o nekaterih ključnih družbenih in okoljskih temah in projekt Varujmo delfine, ohranimo morje predstavlja okoljski steber te akcije,« je ob tem še dodal Tilen.

O akciji #vednopodpiraj dober namen


Od decembra 2018 so slovenski potrošniki v okviru Coca-Coline akcije #vednopodpiraj dober namen, ki je namenjena ozaveščanju o nekaterih ključnih družbenih in okoljskih temah, glasovali za projekte, ki si zaslužijo podporo družbe Coca-Cola v Sloveniji. Coca-Cola bo v letu 2019 donirala sredstva tako izbranim projektom s področji športa, okolja in skupnosti: društvu Morigenos za raziskovanje delfinov v slovenskem morju, Zvezi prijateljev mladine Ljubljana Moste Polje za dijaški sklad projekta Botrstvo in Olimpijskemu komiteju Slovenije oziroma Združenju športnih zvez za štipendije mladim športnikom.

Letošnje poletje lahko prizadevanja društva na področju raziskovanja in varstva delfinov ter morja podprete tudi skozi igro! Društvo Morigenos je ob podpori družbe Coca-Cola v okviru akcije #vednopodpiraj dober namen izdelalo družabno igrico SPOMIN – DELFINI V SLOVENSKEM MORJU, ki jo lahko kupite v trgovinah Tuš, in tako prispevate k varstvu delfinov v slovenskem morju.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri